Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Geen match tussen ambitie van het Rijk en bewoners in de wijk

Het Rijk moet meer doen om gemeenten en bewoners te helpen bij het aardgasvrij maken van woningen, dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL). Vereniging Eigen Huis herkent zich in de uitkomsten van dit onderzoek en vindt het belangrijk dat er meer houvast en waarborgen moeten komen voor individuele bewoners ten aanzien van betaalbaarheid, ontzorging en participatie in de wijkaanpak.

Vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken zijn een aantal gemeenten met proeftuinwijken koploper in de warmtetransitie. Het PBL heeft onderzocht hoe de transitie in de praktijk verloopt. Uit het onderzoek blijkt dat er meer maatwerk nodig is. Er wordt nu onvoldoende rekening gehouden met de verschillende uitgangssituaties van de individuele bewoners. Daarnaast wordt in het rapport aangegeven dat er meer regie nodig is vanuit het Rijk. Mensen verplichten van het aardgas af te gaan is daarin niet het antwoord, geven ook verschillende bestuurders aan, dit komt het draagvlak niet ten goede. Belangrijkste is dat de randvoorwaarden voor bewoners optimaal zijn om mee te kunnen in de warmtetransitie. 

Recht op warmte 

Vereniging Eigen Huis herkent zich in de uitkomsten van het onderzoek van PBL. Alle woningen worden in de toekomst afgesloten van het aardgas. Voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Veel huiseigenaren zitten daarom met vragen en onzekerheden. Hoe zit het bijvoorbeeld met het recht op warmte? Het is van belang dat huiseigenaren worden geholpen door houvast en waarborgen te stellen ten aanzien van de betaalbaarheid, ontzorging en participatie.  

Meer informatie

VEH warmtenet rapport (pdf)

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube