Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Laat consument niet opdraaien voor kosten nieuwe Energiewet

Vereniging Eigen Huis heeft zich gebogen over het wetsvoorstel Energiewet en een reactie gegeven in het kader van de internetconsultatie. Hierin geeft de vereniging aan dat zij de doelstellingen van het wetsvoorstel steunt, maar dat moet worden voorkomen dat de consument het kind van de rekening wordt. 

De energiemarkt gaat in de toekomst ingrijpend veranderen. Het wetsvoorstel Energiewet speelt hierop in, bijvoorbeeld door erop in te zetten dat afnemers van energie actiever worden op de energiemarkt. Een mooi streven, maar het is alleen niet duidelijk wat dit precies gaat betekenen voor de consument. Vereniging Eigen Huis zou dit graag anders zien. Volgens de vereniging moet er eerst in kaart worden gebracht tegen welke moeilijkheden consumenten aan lopen, of de veranderingen niet veel te complex zijn en of alles nog wel betaalbaar blijft.

Woonlastenneutraliteit

De vereniging vindt dat er in het wetsvoorstel geen rekening wordt gehouden met de woonlastenneutraliteit. De netbeheertarieven zullen de komende jaren enorm gaan stijgen. Dit komt doordat er steeds meer geïnvesteerd wordt in de verzwaring van het net. Daarnaast gaan mensen die aangesloten zijn op gas steeds meer betalen, omdat deze groep steeds kleiner wordt. Netbeheertarieven kunnen daarom volgens de vereniging niet meer één op één worden doorberekend aan de consument, zoals nu wel gebeurt. De vereniging stelt dat er op voorhand nagedacht moet worden over een systeem waarbij de kosten niet meer alle tarieven dekken.

Warmterecht

Alle woningen worden in de toekomst afgesloten van het aardgas. Voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Maar wat gebeurt er als mensen geen recht meer hebben op een aardgasaansluiting. Waar hebben ze dan wel recht op? Hier is al veel over gesproken, maar in het wetsvoorstel is hier wederom weinig over geschreven. Volgens de vereniging moet hier meer duidelijkheid over komen. Daarnaast zouden mensen meer betrokken moeten worden in de keuze van alternatieve verwarming, zoals stadsverwarming of een verzwaard elektriciteit net. De vereniging vindt ook dat mensen pas van het gas afgesloten mogen worden wanneer dit ook haalbaar en betaalbaar is.  De inwerkingtreding van de energiewet is beoogd in 2022.

Meer informatie

  • Eigen Huis: Energiewet legt rekening verduurzaming en energietransitie bij eindafnemers 

Inbreng Vereniging Eigen Huis wetsvoorstel Energiewet (pdf)

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube