Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verlengen van aansluittermijn elektriciteitsnet onverstandige keuze van ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de aansluittermijn bij een overbelast elektriciteitsnet verlengd tot maximaal 52 weken. Dat liet de toezichthouder eerder deze maand weten. Vereniging Eigen Huis vreest dat deze verlenging huiseigenaren belemmert zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. 

Eerder stelde de ACM een maximum aansluittermijn voor van 18 weken bij nieuwbouw en een termijn van 12 weken voor het verzwaren van een bestaande aansluiting in huis, bijvoorbeeld bij de installatie van zonnepanelen. Deze redelijke termijnen voor aansluiting en verzwaring bieden huiseigenaren de nodige zekerheid. Nu heeft de ACM, zonder een duidelijke onderbouwing, besloten een verlenging toe te staan bij netcongestie. Hierdoor kan de aansluittermijn bijna verdrievoudigen. De ACM geeft aan dat de gemiddelde en ook de maximale gerealiseerde aansluittermijnen in de afgelopen jaren veel korter zijn geweest. Vereniging Eigen Huis vindt de aangekondigde termijnverlenging buitensporig lang en verwacht dat dit de energietransitie vertraagt. De vereniging heeft in een brief aan de ACM hierover haar zorgen geuit.

Netcongestie neemt toe

Door de grote hoeveelheid opgewekte zonne-energie neemt de spanning op het net toe. Het komt steeds vaker voor dat de spanning hoger is dan het net aan kan, waardoor bepaalde apparaten zoals omvormers en laadpalen uitvallen. Dit wordt netcongestie genoemd. Daarom verruimt de ACM de aansluittermijn voor kleinverbruikers, zoals huishoudens. Wanneer er sprake is van netcongestie en de netbeheerder een congestierapport heeft opgesteld, kan de aansluittermijn maximaal 52 weken worden. 

Brief ACM netcode aansluittermijn (pdf)

Codebesluit aansluittermijn elektriciteit kleine aansluitingen 5 vragen en antwoorden elektriciteitsnet

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube