Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Hoge gasprijzen: plan voor compenseren en isoleren

Aanpassingen in de energiebelasting moeten ervoor zorgen dat de energierekening betaalbaar blijft ondanks de sterk stijgende energieprijzen. Voor een huishouden met gemiddeld gebruik kan dit een verlaging van 400 euro per jaar betekenen. Dit is voortgekomen uit de plannen van het kabinet. Vereniging Eigen Huis riep het kabinet eerder op om met een compensatieplan te komen. 

Deze compensatie via de energiebelasting is incidenteel en geldt alleen in het jaar 2022. Ten eerste wordt er een verhoging van de belastingvermindering doorgevoerd, waardoor je minder belasting betaald. Ten tweede gaat de energiebelasting op stroom omlaag. Volgens het kabinet kunnen deze plannen voor een huishouden een verlaging van het belastingdeel op de energierekening van 400 euro per jaar betekenen.   

De energierekening en het wonen in een duurzaam huis, moet betaalbaar zijn voor iedereen. Vereniging Eigen Huis dringt daar al langer op aan bij de politiek. De vereniging is dan ook blij dat het kabinet aangeeft dat zij gaan onderzoeken hoe de energierekening – ook in de toekomst – voor iedereen behapbaar blijft.  

Compenseren is goed, isoleren is beter

Dat het kabinet kiest voor compensatie vindt de verenging een goede stap. Om ervoor te zorgen dat het gasverbruik van veel huishoudens structureel daalt is het belangrijk dat er extra aandacht komt voor het isoleren van woningen. De meest duurzame energie is immers de energie die je niet gebruikt. De vereniging drong eerder bij het kabinet aan op een Nationaal Isolatieprogramma met als doel huiseigenaren stimuleren en in staat stellen tot het nemen van verstandige isolatiemaatregelen, waarmee huidige barrières worden weggenomen. Zodat huiseigenaren die wel willen ook kunnen gaan isoleren. Het kabinet geeft naast compensatie van de energierekening aan dat zij 150 miljoen euro beschikbaar stelt voor kwetsbare huishoudens voor het isoleren van de woning. Gemeenten mogen deze subsidie – naar eigen inzicht – in de vorm van vouchers verdelen over mensen die wonen in slecht geïsoleerde huizen. Met deze vouchers kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld met een tochtstrip of isolatiefolie hun woningen zelf energiezuiniger maken.  

Update december 2021

De belastingcompensatie voor energielasten is aangepast. Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik krijgen ruim € 400 korting op de energiebelasting. Tegelijkertijd trekt het kabinet 150 miljoen euro extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen met de isolatie van hun woning. Ook ontvangen huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ongeveer € 200 extra om de hogere energierekening te betalen. 

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-IsolerenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube