Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Kosten energierekening verdubbeld

Huishoudens betalen gemiddeld 1321 euro meer voor hun energierekening in vergelijking met vorig jaar, dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De ongerustheid onder leden van Vereniging Eigen Huis over de betaalbaarheid van de rekening is groot.  

De energietarieven zijn het afgelopen jaar exposief gestegen. Huishoudens waarvan het vaste contract is afgelopen, binnenkort eindigt of met een variabel contract (45 procent) betalen hierdoor fors meer voor hun energie. Bij aanhoudende hogere tarieven krijgt een steeds grotere groep te maken met een ongunstiger energiecontract. Op dit moment is het onzeker hoe de tarieven zich verder gaan ontwikkelen. 

Compensatie  

Bij Vereniging Eigen Huis komen er wekelijks telefoontjes binnen van verontruste leden die aangeven dat hun rekening met honderden euro’s omhoog is gegaan en die zich afvragen hoe het zit met de compensatieregeling van het kabinet. Uit eerder onderzoek van de vereniging blijkt dat bijna driekwart van de huiseigenaren zich zorgen maakt over de gestegen gasprijzen. 19 procent neemt hierdoor (versneld) verduurzamingsmaatregelen.   Het kabinet heeft afgesproken dat huishoudens dit jaar 400 euro compensatie ontvangen tijdens de eindafrekening van de energienota. In aanvulling hierop ontvangen huishoudens met een laag inkomen een extra gemeentelijke tegemoetkoming van 200 euro.  Het onderzoek van het CBS dient als bouwsteen voor de regering om te bepalen hoe verdere compensatie van de stijgende energienota wordt ingericht. Voor 2023 is alvast 75 miljoen gereserveerd. Voor 2022 is ruim 3 miljard vrijgemaakt voor compensatie. Vereniging Eigen huis is een groot voorstander van het zo gericht mogelijk inzetten van compensatie van de stijgende energienota voor die groepen die het hardst worden getroffen. De vereniging vindt het daarnaast van groot belang dat de overheid inzet op het stimuleren van maatregelen die het energieverbruik verminderen zoals isolatie en zonnepanelen.    

Enorme stijging

Het onderzoek van het CBS geeft aan dat een huishoudens met een gemiddeld energieverbruik (1169 m3 gas en 2479 kWh) in totaal 2800 euro kwijt is aan gas en elektra. Dit is een stijging van 86 procent. Voor huiseigenaren met een hoger verbruik kan dit percentage oplopen naar 95,7 procent.  

Meer informatie 

Tags

BesparenOnderzoekSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube