Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Kosten nieuwe hypotheekakte bij eeuwigdurende erfpacht voor bank

Wie overstapt naar eeuwigdurende erfpacht en van de bank de hypotheekakte moet aanpassen, hoeft de kosten daarvoor niet zelf te betalen. Die komen voor rekening van de bank. Klachteninstituut Kifid stelde deze week een erfpachter in het gelijk en deze uitspraak is bindend. 

Bij de overstap naar eeuwigdurende erfpacht eisen banken een nieuwe erfpachtakte, maar velen willen daarnaast ook een nieuwe hypotheekakte. Het gaat vaak om een bedrag van rond de 1.000 euro dat aan een notaris moet worden betaald. Het Kifid oordeelt nu dat een bank van een erfpachter mag verlangen dat er een nieuwe hypotheekakte wordt opgesteld wanneer die de erfpacht eeuwigdurend afkoopt. Maar omdat het strikt genomen juridisch niet noodzakelijk is om een nieuwe akte te vestigen, is het niet redelijk dat de erfpachter de kosten daarvoor moet betalen. Vorig jaar januari deed het Kifid al een soortgelijke uitspraak, maar daartegen ging de desbetreffende bank (de Rabobank) toen in beroep. Het klachteninstituut oordeelt nu dat de erfpachter alsnog in het gelijk moet worden gesteld. Melden erfpachters met een vergelijkbare situatie zich bij het Kifid, zal het klachteninstituut zeer waarschijnlijk tot dezelfde conclusie komen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor tienduizenden erfpachters. 

Erfpachtgrond

Veel huiseigenaren in Amsterdam hebben een woning op erfpachtgrond van de gemeente. De gemeente biedt hen de kans om de voortdurende erfpacht (waarbij periodiek de canon fors omhooggaat door de stijgende grondwaarde) om te zetten in eeuwigdurende erfpacht. Hierdoor behoren canonstijgingen door herziening van de grondwaarde tot het verleden.   

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

“Vooral veel Amsterdamse erfpachters die hun erfpacht willen omzetten naar eeuwigdurende erfpacht zullen met deze situatie te maken hebben”, geeft  fiscalist Tjalling Letterie aan. "De meeste banken hebben inmiddels aangegeven de kosten van de hypotheekakte te vergoeden. Vereniging Eigen Huis adviseert leden die zich in een dergelijke situatie bevinden en kosten hebben gemaakt voor het aanpassen van de hypotheekakte contact op te nemen met hun bank over het vergoeden van de kosten. Wij raden aan om een kopie van de notariële afrekening mee te sturen.” Ook roept Vereniging Eigen Huis banken op alsnog de kosten te vergoeden als ze dat nog niet hebben gedaan. 

> Meer informatie over erfpacht
> Veelgestelde vragen over erfpacht Amsterdam

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube