Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Kwaliteit hybride warmtepomp blijkt huis- en gebruiksafhankelijk

De ideale hybride warmtepomp bestaat niet. Dat blijkt uit een test die de Consumentenbond samen met Vereniging Eigen Huis deed. Optimale energiebesparing realiseren met een hybride warmtepomp is afhankelijk van de instellingen van het apparaat, van het type woning en het stookgedrag van de consument zelf. Daarom adviseert de vereniging altijd advies op maat in te winnen.

De Consumentenbond testte samen met Vereniging Eigen Huis en een aantal andere partijen zoals Enpuls en Gasunie zes hybride warmtepompen. Doel was een beter beeld te krijgen van de bespaarmogelijkheden. Deze zijn er zeker, maar ze blijken sterk afhankelijk te zijn van factoren als het type woning, gezinssamenstelling en stookgedrag en de instellingen van de warmtepomp. Tijdens de test werden besparingen tussen € 200 en € 600 per jaar geconstateerd.  

Advies op maat belangrijk

Om de juiste hybride warmtepomp te kiezen is het daarom belangrijk om tijdig advies in te winnen. Een natuurlijk moment is bij het cv-onderhoud of wanneer de ketel bijna toe is aan vervanging. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt echter dat nog maar 28% van de huiseigenaren advies krijgt van de installateur over duurzame alternatieven. Dat is jammer, want juist van de installateur verwachten huiseigenaren een proactieve en adviserende rol. De installateur kan op basis van de belangrijkste aandachtspunten (type woning, stookgedrag en installatie) huiseigenaren helpen de juiste keuze voor een hybride warmtepomp te maken.

Minder afhankelijk van aardgas

In het streven om ‘van het aardgas af te gaan’ heeft de overheid besloten dat de belasting op aardgas omhoog gaat en die op elektriciteit omlaag. De hybride warmtepomp is voor veel woningbezitters een logische manier om het huis nu al met minder aardgas te verwarmen. De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de elektrische pomp voor verwarming van de woning. Alleen als het echt koud wordt springt de cv-ketel bij.  

Meer informatie

  • Wat is een hybride warmtepomp?
  • Meer informatie over duurzaam je huis verwarmen
  • Lees meer over het onderzoek (Consumentenbond)


Tags

OnderzoekVerduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube