Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Lening voor verduurzamen woning moet makkelijker

Het afsluiten van een verduurzamingshypotheek zonder advies, zou ook mogelijk moeten zijn voor huiseigenaren die langer dan vijf jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Hier roept Vereniging Eigen Huis toe op in een brief aan de leden van de Commissie Binnenlandse Zaken.

Sinds 1 april is de verplichte kennis- en ervaringstoets voor het verhogen van een hypotheek zonder advies voor het verduurzamen van een woning vervallen. De overheid nam deze maatregel om drempels voor het verduurzamen van de woning weg te nemen, zoals afgesproken is in het klimaatakkoord. 

Op het oog een mooie regeling, maar in de praktijk blijkt dat weinig kredietaanbieders deze mogelijk ook werkelijk aanbieden. Volgens Vereniging Eigen Huis komt dit doordat de maatregel alleen geldt voor woningbezitters die maximaal vijf jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Het aantal afnemers van een verduurzamingshypotheek wordt hierdoor zo beperkt, dat het voor de geldverstrekkers niet rendabel is om deze regeling (de lening bieden ze wel aan, alleen niet de mogelijkheid om deze op voorgestelde manier af te sluiten) aan te bieden. 

Volgens Vereniging Eigen Huis kan dit probleem worden opgelost door de termijn van vijf jaar te laten vervallen. Veel eigenaren hebben immers genoeg overwaarde op hun huis opgebouwd, om zo veilig een lening af te kunnen sluiten. Bovendien wordt in alle gevallen door de kredietverlener nog getoetst of de hypotheek verantwoord is.

Extra kosten door taxatierapport 

Vanwege Europese wetgeving moeten huiseigenaren, die een aanvullende hypotheek willen afsluiten, vanaf 1 juli verplicht een taxatierapport aanleveren. Dit betekent dat ze opnieuw te maken krijgen met een extra kostenpost van ruim 600 tot 700 euro. Hierdoor wordt volgens Vereniging Eigen Huis, een nieuwe drempel opgeworpen en wordt het effect van het vervallen van de kennis- en ervaringstoets weer grotendeels teniet gedaan. 

Neem drempel weg

Vereniging Eigen Huis vindt dat zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid moeten krijgen om hun huis te verduurzamen, zonder dat zij tegen steeds weer obstakels aanlopen.  Daarom vraagt de verenging het Kabinet om naast schrappen van de vijf jaar maatregel in het kader van de kennis-en ervaringstoets, ook te onderzoeken hoe de taxatiekosten kosten zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. 

Meer informatie

  • Energiesubsidies, leningen en belastingen
  • Minder drempels voor leningen verduurzamen woning

Kamerbrief Verduurzamen Commissie BZK (pdf)

Tags

SubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube