Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Minder drempels voor lening verduurzamen woning

Sinds 1 april hoeven huiseigenaren die een extra hypotheek zonder financieel advies willen afsluiten om hun huis te verduurzamen geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen. De overheid hoopt bij huiseigenaren een drempel weg te nemen doordat zij op deze manier een hypotheek kunnen afsluiten met lagere kosten.

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen betalen hiervoor hoge advieskosten. Willen zij dit niet dan zijn ze nu verplicht een financiële kennistoets af te leggen. Met deze toets willen hypotheekaanbieders beoordelen of een consument begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek. Volgens de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken zorgen de hoge kosten en de toets ervoor dat mensen minder snel een verduurzamingshypotheek aanvragen. Aangezien in het Klimaatakkoord is toegezegd dat de drempels voor het verhogen van een hypotheek voor verduurzaming zullen worden verlaagd, hebben de ministeries besloten de verplichte toets voor deze hypotheekvorm af te schaffen. Door het schrappen van de toets zullen naar verwachting meer kredietaanbieders de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming zonder advies (via “execution only”) gaan aanbieden. 

Restricties voor vrijstelling 

De vrijstelling geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot 25.000 euro en moet aantoonbaar worden besteed aan de financiering van bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, hoogrendementbeglazing (minimaal HR++) of zonnepanelen. Ook moeten consumenten de hypotheek binnen vijf jaar na het afsluiten van de al bestaande hypotheek op hun woning hebben afgesloten. 

Blijven informeren over de risico's 

De ministeries vinden het daarnaast van belang dat de hypotheekverstrekker de consument wel blijft informeren over de risico’s van het verhogen van een hypotheek. Zij zullen nog altijd meekijken of de aanvraag wel verantwoord is. Consumenten moeten daarnaast blijven aantonen dat zij de hypotheek financieel kunnen dragen. Is dit niet het geval dan kan de verhoging alsnog geweigerd worden. 

Meer informatie 

  • Hoe financier ik mijn verduurzamingsmaatregelen?
  • Financiën en verduurzamen
  • Mogelijkheden voor een energiezuinig huis
  • Collectieve Inkoop Energie

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-IsolerenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube