Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Makelaars lanceren logboek voor biedingen

Drie brancheverenigingen van makelaars hebben 1 juli een digitaal logboek gelanceerd waarin de biedingen op een huis kunnen worden bijgehouden. Verkopers, kopers en andere bieders kunnen daarin achteraf zien wat op een woning is geboden. 

Aangesloten makelaars zijn nu nog niet verplicht het logboek te gebruiken. Dat is pas vanaf 1 januari 2023 het geval. Het kabinet wil het biedlogboek ook bij wet verplichten. 

Transparanter biedproces 

Het logboek vloeit voort uit het verbeterplan dat Vereniging Eigen Huis (VEH), minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en makelaarsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro begin dit jaar ondertekenden. Dat plan moet het koopproces van woningen duidelijker en transparanter maken. De afspraken volgden nadat bij een meldpunt van VEH veel klachten waren binnengekomen over het biedproces. Sommige melders hadden bijvoorbeeld twijfels of biedingen wel waren doorgegeven. Naast het logboek voorziet het verbeterplan in aanscherping van de gedragscodes van makelaars en de invoering van algeheel tuchtrecht. 

Eerste stap

Vereniging Eigen Huis vindt het goed dat het biedlogboek er nu is, maar benadrukt dat dit slechts een eerste stap is in het transparanter maken van het biedproces. Hiervoor moet nog veel meer gebeuren. De vereniging adviseert huizenbezitters die hun woning willen verkopen duidelijke afspraken te maken over transparantie en aan te sturen op het gebruik van het biedlogboek.  

Hoe het logboek werkt 

In het logboek moet komen te staan wanneer hoeveel is geboden op een woning, maar ook of er sprake was van bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering. Er staat niet in wie een bod heeft uitgebracht. Kandidaat-kopers kunnen het biedlogboek inzien na het verstrijken van de bedenktermijn en eventueel ontbindende voorwaarden.

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube