Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Meer funderingsschade door droogte

Steeds meer huizen kampen met funderingsschade door de droogte. Het aantal meldingen van huiseigenaren bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) neemt de laatste maanden toe. 

Door de aanhoudende droogte dreigen honderdduizenden huizen te verzakken. Met name in het rivierengebied speelt de lage grondwaterstand de huizen parten. Het grondwaterpeil is in vrijwel het hele land meer dan twintig centimeter lager dan normaal voor de tijd van het jaar. “We zijn bang dat er later dit jaar nog meer schademeldingen binnenkomen bij het KCAF", aldus bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. "Als er in het najaar weer flink wat neerslag valt, kan de uitgedroogde klei gaan zwellen en druk uitoefenen op de fundering."    

Het KCAF analyseerde de schademeldingen uit de droge zomers van 2018 en 2020. Daaruit werd duidelijk dat bij langere droge periodes met name huizen in klei- en veengebieden worden getroffen die niet op heipalen zijn gebouwd maar rechtstreeks op de grond staan. “Daarnaast is al langer bekend dat door droogte en grondwaterbemaling de grondwaterstand te laag kan worden voor houten paalfunderingen”, aldus Kersemakers. "Die komen droog te staan en gaan rotten waardoor de draagkracht van de fundering vermindert.”  

Deltaplan funderingsschade 

Huiseigenaren draaien momenteel volledig op voor de vaak hoge herstelkosten van funderingsschade, terwijl zij geen invloed hebben op de oorzaken. Vereniging Eigen Huis heeft daarom vorig jaar samen met branchevereniging van woningcorporaties Aedes, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en het KCAF het manifest 'Deltaplan funderingsschade' aangeboden aan politiek Den Haag. Dat moet miljarden aan funderingsschade voorkomen. 

Meer informatie 

Tags

Wonen-Onderhoud

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube