Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Meer meldingen van funderingsschade

De meldingen van funderingsschade aan Nederlandse huizen nemen toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). De hete zomer van dit jaar is hier debet aan.  

In dit jaar zijn er al bijna 2.000 meldingen van woningen met funderingsschade en huizen die verzakken. Dat is 70 procent meer dan in 2018. In het programma EenVandaag werd afgelopen dinsdag aandacht besteed aan dit onderwerp. Ook directeur Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis kwam aan het woord.  

Lage waterstand 

Kwamen voorheen de meldingen van schade meestal van huizen in het westen van het land gebouwd op palen, nu komen meldingen ook uit regio's waar je geen problemen zou verwachten. Het gaat bij meer dan de helft van de meldingen om huizen zonder funderingspalen. Denk hierbij aan woningen op zand- en kleigronden in Gelderland, Overijssel en Brabant. De droogte zorgt voor een lage waterstand, waardoor nu ook grond naast de rivieren inklinkt. Vereniging Eigen Huis vreesde in augustus al dat de schademeldingen in het najaar zouden toenemen.

Brandbrief 

Vereniging Eigen Huis heeft naar aanleiding van de toenemende meldingen een brandbrief gestuurd naar minister De Jonge (Wonen). Ook de Nederlandse Vereniging van Banken, Verbond van Verzekeraars, Aedes (koepel woningcorporaties) en het KCAF ondertekenden de brief. De organisaties vinden dat de overheid met een landelijk plan moet komen om funderingsschade aan te pakken. Alleen kunnen getroffen huiseigenaren dat niet.   Op 7 november bespreekt de Tweede Kamer de toename van het aantal meldingen van verzakkingen en schade aan funderingen.  

>Lees meer over klimaatverandering en wonen 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube