Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Omgevingswet opnieuw uitgesteld

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Dit maakte minister Hugo de Jonge op 1 februari bekend. De Omgevingswet is een bundeling van 26 wetten op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen. Doel is om de ontwikkeling van bouwprojecten eenvoudiger te maken. De eerder uitgestelde wet zou op 1 juli ingaan maar ICT-problemen maken dat niet mogelijk. De komende weken wordt overlegd of de nieuwe invoeringsdatum 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 zal zijn. 

Participatie verankeren

Vereniging Eigen Huis bepleit steeds dat in de nieuwe Omgevingswet ook waarborgen moeten worden opgenomen voor participatie van omwonenden. Grote bouwprojecten, denk aan windmolens en zonneparken, moeten uiteraard mogelijk zijn maar dan wel met voldoende aandacht voor de belangen van omwonenden. Als zij op tijd worden betrokken, dan kan dat juridische procedures voorkomen. Voor nu is slechts geregeld dat gemeenten beleid moeten opstellen voor participatie. Hieraan worden alleen geen inhoudelijke eisen gesteld. Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat de criteria voor participatie alsnog landelijk worden geborgd en het liefste ook wettelijk verankerd zijn.

Wet Kwaliteitsborging moet zich nog bewijzen 

De ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ is verbonden aan de Omgevingswet, waardoor ook deze wet vermoedelijk wordt uitgesteld. Vereniging Eigen Huis heeft regelmatig zorgen geuit over de invoering van de Wet kwaliteitsborging. Door de wet verschuift het toezicht op de bouwkwaliteit van gemeenten naar private bouwinspecteurs. Bij experimenten waren de ervaringen slecht: gemeenten moeten vaak zelf nog ingrijpen om bouwfouten te voorkomen. Daarnaast liepen de kosten voor het bouwtoezicht op tot soms wel een verdubbeling. Onlangs uitte ook de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht nog grote zorgen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de periode van uitstel moet worden gebruikt om bewijsvoering te leveren dat het voorgestelde systeem goed werkt en de kosten aanvaardbaar zijn.

Tags

Kopen-Nieuwbouw

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube