Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Oplossing in zicht voor vergeten groep VvE’s met collectieve energieaansluiting

Het kabinet maakte op vrijdag 16 december bekend dat er een specifieke tegemoetkomingsregeling komt voor VvE's met een blokaansluiting (één hoofdaansluiting voor verwarming en/of elektriciteit). Dit omdat zij geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. De regeling is op hoofdlijnen bekend gemaakt en wordt verder uitgewerkt. Voor nu is Vereniging Eigen Huis blij dat er een oplossing in zicht is.

Het kabinet komt met een specifieke tegemoetkomingsregeling voor VvE's met een blokaansluiting voor verwarming of elektriciteit. Dit omdat zij geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond, een regeling om de energierekening betaalbaar te houden. Bij een blokaansluiting zijn alle appartementen voor verwarming of elektriciteit aangesloten op één gemeenschappelijke aansluiting van de VvE. Bij de energieleverancier is dan niet bekend hoeveel appartementen er achter die aansluiting zitten, waardoor deze huishoudens niet worden herkend als rechthebbenden voor het energieprijsplafond. Als gevolg daarvan lopen VvE’s met blokelektriciteit ook de twee keer 190 euro tegemoetkoming eind 2022 mis. Het energieprijsplafond wordt slechts één keer toegepast op de hoofdaansluiting, terwijl dit eigenlijk van toepassing zou moeten zijn op alle individuele appartementen. Vereniging Eigen Huis pleitte al voor een oplossing voor deze vergeten groep vanaf de eerste bekendmaking op Prinsjesdag. Het kabinet gaf toen aan dat het moeilijk wordt om voor deze situatie een goede oplossing te vinden. Samen met andere organisaties is VEH echter steeds blijven aandringen met een oplossing te komen .

Speciale regeling

De tegemoetkomingsregeling is nu bekend gemaakt en wordt verder uitgewerkt: het VvE bestuur kan een forfaitaire subsidie, een vastgesteld bedrag per appartement, aanvragen. De hoogte van de vergoeding is nog onbekend. Het kabinet gaat onderzoeken of VvE’s die nog een vast contract hebben, met een tarief dat lager ligt dan het prijsplafond, kunnen worden uitgezonderd. Dat is logisch omdat huiseigenaren dan ook niet profiteren. Ook mantelzorgwoningen, verpleeghuizen en studentenpanden worden met de regeling bediend. Het gaat in totaal om 700.000 huishoudens. Ook zegt de minister toe dat appartementseigenaren, die de 190 euro energietegemoetkoming in november en december 2022 hebben misgelopen, alsnog hiervoor worden gecompenseerd via de subsidieregeling. De vereniging pleitte hier eerder voor.

De verdere uitwerking 

Het kabinet streeft er naar om medio februari de regeling helemaal klaar te hebben. Vanaf dan kunnen VvE’s een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Individuele appartementseigenaren kunnen de subsidie niet aanvragen. VEH let bij de uitwerking erop dat VvE-bestuurders zo veel mogelijk administratief worden ontlast. Het moet eenvoudig zijn om de subsidie aan te vragen en om deze te verrekenen met de huishoudens in het pand.  

Meer informatie:
Contouren regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen (rijksoverheid.nl)

Tags

VvE beheerder

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube