Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Oplossing nodig voor almaar stijgende netbeheerkosten’

De netbeheerkosten op de energierekening gaan volgend jaar verder omhoog. Afhankelijk van de netbeheerder betalen huishoudens in 2023 nog rond de € 560 euro, in 2024 stijgt dit met zo’n € 85 tot circa € 645. Zoals het er nu uitziet, blijven deze tarieven ook in de jaren daarna flink stijgen. Belangrijke oorzaak hiervan is de uitbreiding van het stroomnet. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een oplossing voor de almaar stijgende netbeheerkosten moet komen.

De netbeheerkosten zijn de bijdrage die consumenten betalen aan aanleg en onderhoud van stroomkabels en gasleidingen. Het was al bekend dat deze volgend jaar omhoog zouden gaan. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte 30 november de precieze bedragen bekend.

Verzwaring elektriciteitsnet

Deze tarieven stijgen volgend jaar vanwege de hoge energieprijzen en de kosten die netbeheerders maken om het elektriciteitsnet te verzwaren. Dat laatste is nodig vanwege de energietransitie. Het huidige net is niet berekend op de steeds grotere aantallen zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Bij elkaar investeren netbeheerders hier tot en met 2030 60 miljard euro in. Tussen 2025 en 2030 stijgen de netbeheerkosten voor elektriciteit hierdoor nog eens met 70%, zo bleek eerder uit een rapport van netbeheerders.

‘Niet financieren via energierekening’

Vereniging Eigen Huis vindt dat dit niet zo kan doorgaan. De almaar stijgende netbeheerkosten zijn een van de redenen dat veel mensen moeite hebben de energierekening te betalen. De vereniging vindt dat de kosten van verzwaring van het elektriciteitsnet niet moeten terugkomen op de energienota. Dit moet op een andere manier worden betaald, bijvoorbeeld via de algemene middelen van de overheid. Zo blijft de energierekening beter betaalbaar.

Energierekening stijgt ook door andere factoren

De hogere netbeheerkosten zijn niet de enige tegenvaller voor huishoudens op de energierekening in 2024. Ook de energiebelasting stijgt, voor een gemiddelde huiseigenaar met € 65 per jaar. Daarnaast vervalt het prijsplafond. Vereniging Eigen Huis constateert dat de overheid de verschillende onderdelen van de energierekening allemaal apart behandelt en te weinig oog heeft voor het totaalplaatje. Zij roept de regering op met een integrale visie op de betaalbaarheid voor huishoudens van de totale energierekening te komen.

Zekerheid over je energiekosten met Collectieve Inkoop Energie Hoe jouw energierekening er in 2024 uitziet ‘Maatregelen nodig voor betaalbare energierekening in 2024’ ‘Ondanks lagere belasting stijgt energierekening in 2024’

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube