Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Pleidooi: zoek naar alternatieven voor het Warmtefonds

Iedere woning in Nederland moet verduurzamen, willen we de klimaatdoelen voor 2030 halen. Dat is de ambitie van het kabinet. Hoewel verduurzamen noodzakelijk is, kan zo’n 15% van de huiseigenaren de transitie niet betalen. Huiseigenaren die al maximaal lenen en niet voor een extra lening in aanmerking komen kunnen dan tegen 0% rente toch een lening afsluiten bij het Warmtefonds. Vereniging Eigen Huis vindt dit om meerdere redenen niet altijd een goed idee. De vereniging wil dat het kabinet alternatieven mogelijk maakt. 

Gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsconcepten zijn mogelijke alternatieven. Bij ontzorgingsconcepten wordt het verduurzamen van de woning door een derde partij uitgevoerd in de vorm van een dienst, zonder dat de huiseigenaar zelf een grote investering te hoeft te doen. Daarbij wordt de verduurzamingsoplossing gekoppeld aan de woning (het gebouw) en niet aan de bezitter van deze woning. Mocht deze woning worden verkocht, dan gaan de verplichtingen die hier nog bij horen  over op de nieuwe eigenaar. Dergelijke ontzorgingsconcepten, die het verduurzamen ook aantrekkelijk maken voor huiseigenaren met een kortere tijdshorizon of degenen die behoefte hebben aan gemak, komen op dit moment niet van de grond, omdat er juridisch gezien geen ruimte voor is.   

Samen met Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Stroomversnelling en de Consumentbond, roept de vereniging de ministers van Financiën, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Klimaat en Energie op om huiseigenaren met een kleine beurs niet op te zadelen met een gedwongen lening bij het Warmtefonds en aantrekkelijke, alternatieve oplossingen juridisch mogelijk te maken.  

Wat vindt Vereniging Eigen Huis
De vereniging vindt dat je huiseigenaren die financieel kwetsbaar zijn niet moet opzadelen met een lening, zelfs leningen tegen 0% rente. Hiervoor zou gekeken moeten worden naar alternatieven voor het Warmtefonds. De minister grijpt nu te makkelijk naar een lening, terwijl er wellicht andere mogelijkheden zijn die beter uitpakken voor financieel kwetsbare huiseigenaren. 

Meer informatie

bijlage-oplegger-bij-oproep-kaag-bruins-slot-de-jonge-en-jetten.pdf (pdf)

  • Nieuwsbericht 'Vraagtekens bij eisen versneld verduurzamen' (03/06/22)
  • Lees meer over geld lenen voor verduurzaming

Tags

Verduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube