Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Prijsplafond verlicht torenhoge energielast

Het kabinet kondigt vandaag een verruiming van het prijsplafond aan voor gas en elektra in 2023. Bovendien komt het kabinet met een aanvullende korting op de energierekening. Vereniging Eigen Huis is positief dat het kabinet meer huishoudens helpt en de oplopende energielast met deze maatregelen verlicht. De vereniging benadrukt echter dat er snel duidelijkheid moet komen over de invulling van het noodfonds voor huiseigenaren met acute betalingsproblemen.

Het maximumtarief voor elektriciteit wordt verlaagd tot € 0,40 per kWh. Dat was eerder € 0,70. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt verhoogd van 2.400 kWh tot 2.900 kWh. Dat betekent dat een groter deel van het elektriciteitsverbruik onder het plafond valt en dat huishoudens en andere kleinverbruikers daar minder voor betalen. Voor gas wordt het maximumtarief vastgesteld op € 1,45 per m3. Dat was in het eerdere voorstel € 1,50. Het verbruiksplafond voor gas blijft ongewijzigd op 1.200m3. Dit is een tegemoetkoming voor huiseigenaren en huishoudens met een hybride - of elektrische warmtepomp.  

De maximumtarieven van het prijsplafond gaan over de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Volgens het kabinet heeft een huishouden met een gemiddeld verbruik  in 2023 in totaal zo’n € 2.500 voordeel van het prijsplafond ten opzichte van de situatie dat er in 2023 geen prijsplafond zou zijn. Voor deze berekening is een gemiddeld verbruik aangehouden van een huishouden van 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (2021 cijfers CBS).

Aanvullende korting

Het kabinet komt in november en december 2022 met een aanvullende korting op de energierekening van € 190 per maand. Deze korting (maximaal € 380) wordt ingezet ter overbrugging van de periode tot ingang van het prijsplafond per 1 januari 2023. Energieleveranciers zullen deze korting toekennen via de energierekening.

Warmtetarieven en blokverwarming

Een aantal zaken moeten nog verder worden uitgewerkt. Voor deze groepen is er nog geen duidelijkheid. De tarieven voor huiseigenaren die op een warmtenet zijn aangesloten wordt de komende weken verder ingevuld. De vereniging is nauw betrokken bij deze uitwerking. Ook voor VvE's die gebruik maken van blokverwarming wordt gezocht naar een uitvoerbare oplossing buiten het energieprijsplafond om. 

Noodzaak uitwerking noodfonds

Het prijsplafond biedt echter nog geen oplossing voor huishoudens die nu al in betalingsproblemen zitten. Het kabinet geeft aan de instelling van een tijdelijk noodfonds samen met betrokken partijen te verkennen.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Het kabinet verwacht dat het merendeel van de huishoudens er in 2023 op vooruit gaat, mede dankzij het steunpakket. Voor huishoudens die nu al financiële problemen hebben duurt dit te lang. Daarom benadrukt Vereniging Eigen Huis dat er snel duidelijkheid moet komen over de invulling van het aangekondigde noodfonds, zodat de huishoudens bij wie het water aan de lippen staat, snel worden geholpen.  

Daarnaast kunnen mensen met een slecht geïsoleerde woning, een bescheiden inkomen en een hoge energierekening isolatiemaatregelen vaak niet betalen. De vereniging pleit voor een versnelde aanpak zodat deze eigenaren nog deze winter hun verbruik zo snel mogelijk kunnen verminderen.

Meer informatie

 • Bericht Rijksoverheid (04/10/22)
 • Brief Tweede Kamer (04/10/22)
 •  VEH: recordcijfers mensen met geldzorgen (04/10/22)
 •  VEH: zorgen over uitvoering steunkosten energiekosten (20/09/22)
 •  Prijsplafond: dit betekent het voor jou
 •  Dit kun je doen bij betalingsproblemen

Tags

SalderenSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-EnergierekeningWonen-Belastingen

Deel dit artikel

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube