Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Ruim 1,5 miljard voor Groningse versterking

Groningse regiobestuurders en de Rijksoverheid hebben op vrijdag 6 november een akkoord gepresenteerd over de versterking van vooral woningen in het gaswinningsgebied. 

Het Rijk trekt hier ruim € 1,5 miljard voor uit.De kern van het akkoord is dat eerder gedane toezeggingen aan bewoners worden uitgevoerd, ook als de gaswinning wordt stopgezet. Het Rijk gaat er vanuit dat het wonen in Groningen veiliger wordt als de gaswinning stopt. Huiseigenaren mogen er ook voor kiezen om de situatie volgens de nieuwste inzichten opnieuw te laten beoordelen. De huiseigenaar krijgt dan € 30.000 om zijn woning te verbeteren. 

Compensatie

Ook wordt er € 300 miljoen vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat huizen van bewoners van dezelfde buurt of straat dezelfde behandeling krijgen. Meer dan 2.000 huizen worden hierdoor toegevoegd aan de versterking. Bewoners die mogelijkerwijs een huis hebben dat onveilig is, maar die nog geen versterkingsadvies hebben krijgen een compensatie voor de gewekte verwachtingen en de onduidelijkheid waar ze al jaren in zitten. Veel mensen hebben in afwachting van een mogelijke versterking bijvoorbeeld de laatste jaren minder of geen onderhoud aan hun huis gedaan. 

Zij krijgen € 17.000 voor het onderhoud, verbetering en verduurzaming van hun woning. Huiseigenaren die helemaal niet op de lijst met mogelijk te versterken woningen staan, kunnen aanspraak maken op een subsidie ter waarde van € 10.000 voor verduurzaming en verbetering van hun huis. Voor het opnieuw inrichten van de openbare ruimte trekt het Rijk € 300 miljoen uit. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Het akkoord is zonder instemming van bewonersorganisaties tot stand is gekomen. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: “Ik vind dit een gemiste kans. Bewoners uit Groningen moeten juist vooraan staan als het op het formuleren van oplossingen aankomt. Er is nog veel vertrouwen te herwinnen”. Ook zal veel afhangen van de uitvoering. Hoe wordt voorkomen dat geen groepen huiseigenaren buiten de boot vallen?  

Vereniging Eigen Huis vindt het wel een goede stap dat er door het Rijk een serieus bedrag wordt uitgetrokken om de versterking van woningen voort te zetten. Groningers moeten al jarenlang knokken voor versterking van hun eigen woning als er schade is door de gaswinning.   

Binnenkort peilt Vereniging Eigen Huis met de jaarlijkse Vertrouwensbarometer de stemming onder de Groningse leden. Daarbij zal ook de mening over dit akkoord worden gevraagd.

Meer informatie 

  • "Crisis-aanpak noodzakelijk voor achterblijvende versterking" (nieuwsbericht, september 2020)
  • Vereniging Eigen Huis houdt een dossier bij over de gaswinning in Groningen

Tags

Groningen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube