Senioren op achterstand op de woningmarkt
Bij nieuwbouw krijgen levensloopbestendige woningen voor ouderen onvoldoende aandacht. Dit zet een extra rem op de doorstroming op de woningmarkt. Dit concludeert de brancheorganisatie voor makelaars NVM op basis van onderzoek.
De NVM analyseerde 140.000 verhuizingen binnen de Nederlandse koopsector en hield een enquête onder de aangesloten makelaars. Daaruit bleek ook dat ouderen zich op de woningmarkt anders gedragen dan jongere generaties. De woonvoorkeuren wijken af, evenals de afstand waarbinnen senioren verhuizen.
Ruim twee derde van de deelnemende NVM-makelaars aan de enquête geeft aan dat er in hun regio nog te weinig aandacht is voor de wensen van ouderen in de woningbouw. Dit terwijl zowel de vergrijzende Nederlandse bevolking als de complete woningmarkt gebaat is bij het bouwen van meer levensloopbestendige woningen. Bouwen voor de doorstroming van ouderen opent deuren voor woningzoekers van alle generaties. Minister de Jonge (Volkshuisvesting) heeft dit opgenomen in het programma ‘Wonen en zorg voor ouderen’. Hierin staat dat een derde deel van de te realiseren 900.000 huizen (tot 2030) geschikt moet zijn voor ouderen.
Kleiner en goedkoper
Een ruime meerderheid van de senioren koopt bij een verhuizing een goedkopere woning dan wordt achtergelaten. Dit komt niet alleen doordat ze vaak kleiner gaan wonen, maar ook omdat ze zo vermogen kunnen vrijmaken voor leuke activiteiten of als aanvulling op het pensioen. Doorstromers van 65 tot 75 jaar betalen gemiddeld genomen 65.000 euro minder voor hun nieuwe woning dan het bedrag waarvoor het oude huis wordt verkocht. Oudere doorstromers zijn daarbij niet geneigd om vaker te overbieden ondanks de stap naar een goedkopere woning.
Dit vindt Vereniging Eigen Huis
“De conclusie van de NVM sluit aan op de resultaten uit ons 55-plus Woonwensenonderzoek van vorig jaar”, aldus Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. “Senioren gaven toen aan dat het aanbod geschikte woningen beperkt is.” De vereniging roept de politiek en gemeenten op om in hun woon- en zorgvisies meer aandacht te besteden aan deze grote en groeiende groep huiseigenaren en hen actief te betrekken bij het opstellen ervan. In de woon- en zorgvisies moeten duidelijke prestatieafspraken worden opgenomen voor de bouw van voldoende, passende seniorenwoningen. “Zo komt de doorstroming op de woningmarkt op gang. We gaan hierover ook met gemeenten in gesprek.”