Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gemiddeld 19 mankementen aan nieuwbouwhuizen

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden in 2020 gemiddeld 19 opleveringsgebreken per nieuwbouwwoning. Dat blijkt na analyse van ruim 14.000 opleveringskeuringen. 

Het doorsnee aantal opleveringsgebreken bleef afgelopen jaar nagenoeg gelijk vergeleken met 2019. Bouwers lieten destijds per nieuwbouwwoning nog gemiddeld 20 steken vallen.  

Meeste bouwfouten in Den Helder 

De meeste bouwfouten troffen de keurmeesters aan in Den Helder. Bouwers lieten hier met gemiddeld 31 opleveringspunten per nieuwbouwwoning flinke steken vallen. Ook in Goirle werden woningen met gemiddeld 30 fouten niet bepaald vlekkeloos opgeleverd. Verder lieten bouwers in Sint-Michielsgestel (29 gebreken), Blaricum (28), Oegstgeest en Rotterdam (beide 26) veel gebreken in de woning achter.   

De gemeenten waar de minste gebreken werden geconstateerd zijn De Bilt, Zundert en Vlaardingen, al kregen kopers hun huis daar alsnog met gemiddeld 10 opleveringspunten opgeleverd.  

Meeste missers aan de gevel

De gevel was afgelopen jaar met gemiddeld 7 aangetroffen bouwfouten het meest kwetsbare onderdeel van een nieuwbouwwoning. De keurders troffen daar vooral beschadigde kozijnen en ramen aan, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen.   

De keuken en badkamer volgen met gemiddeld 5 opleveringspunten. Fouten in installaties en verblijfsruimten zorgden voor gemiddeld drie punten. 

Hoe groter woning, hoe meer gebreken  

Vrijstaande woningen voeren de ranglijst aan met gemiddeld 26 opleveringsgebreken. Daarna volgen twee-onder-een-kapwoningen (20), hoekwoningen (18) en tussenwoningen (16) en appartementen (15).  

Wees kritisch 

“Veel bouwers blijken nogal nonchalant bij de eindcontrole voor de overdracht van de woning”, zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “Kopers moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis daarom scherp opletten of alles volgens afspraak is uitgevoerd en werkt zoals het hoort.”  

De formele oplevering is voor de koper een zeer belangrijk moment. Want wie klaagt over zichtbare bouwfouten, maar deze niet tijdens de oplevering aan de kaak stelde, kan deze lang niet altijd verhalen op de bouwer.   

Ook is de vooroplevering, die zo’n twee weken voor de sleuteloverdracht plaatsvindt, een belangrijk moment. “Met een goede vooroplevering kunnen tekortkomingen tijdig worden gesignaleerd en hersteld”, zegt Wilbrink. “Dan zijn kopers tevreden en besparen bouwers zich extra werk en kosten.”  

Meer informatie

  •  Waar moet je op letten bij de oplevering
  •  Boek een opleveringskeurig bij Vereniging Eigen Huis

Tags

Kopen-NieuwbouwOnderzoek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube