Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Stijgende hypotheekrente raakt vooral starters

De hypotheekrente stijgt momenteel in een tempo dat sinds de kredietcrisis ruim tien jaar geleden niet meer voorkwam. De gevolgen hiervan zijn niet voor iedereen op de woningmarkt gelijk. 

De stijgende rente is vooral merkbaar voor kopers. Starters zullen daarbij de meeste pijn voelen. Zij moeten immers nog een hypotheek afsluiten en zullen daarom als eersten te maken krijgen met een stijgende rente.  

Zo kon een stel met modale salarissen van respectievelijk € 34.000 en € 33.000 begin januari nog een huis op de NHG-grens van € 355.000 financieren. Bij een rentestijging van 0,61 %, een uitschieter die inmiddels realiteit is, stokt de hypotheek op € 342.000. Dat is een verschil van € 13.000. 

Doorstromers 

Ook doorstromers worden geraakt door de rentestijgingen. Wel beschikken zij in de regel over wat hogere inkomens dan starters. De lagere hypotheek die zij door de stijgende rentelast krijgen, kunnen ze compenseren met de overwaarde uit hun vorige woning. 

Bovendien sloten de meeste doorstromers hun huidige hypotheek af in een tijd dat de rente nog veel hoger stond. Zo waren rentes van 3 % tot 4 % rond 2017 nog heel normaal.

Informeer naar de gevolgen

“Of je nu starter bent of doorstromer, vraag dan je hypotheekadviseur wat voor jou de gevolgen van de stijgende rente zijn”, zegt Karin Boog, financieel specialist van Vereniging Eigen Huis. “Mogelijk kun je daardoor minder lenen dan je nu denkt. Laat je dus niet verrassen.” 

Hypotheekadviseurs hebben het inmiddels ook een stuk drukker door woningbezitters die hun huidige hypotheek willen oversluiten. De rente is ondanks de oplopende percentages nog steeds laag. De grote vraag is of dat op termijn ook zo blijft.  

Of de stijgende rente de verhoudingen op de woningmarkt sterk doen kantelen, is daarom nog onbekend. Wel houdt Vereniging Eigen Huis de renteontwikkelingen scherp in de gaten. Bekijk de laatste stand van zaken

Meer informatie

Tags

HypotheekNHGStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube