Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Tijdelijk prijsplafond aanjager voor verduurzamen

Vanwege het tijdelijke prijsplafond, voelt de helft van de huiseigenaren druk om zijn woning te verduurzamen. Zodat ook volgend jaar wanneer het prijsplafond is afgeschaft de energierekening betaalbaar blijft. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder bijna 700 woningbezitters. 

Bijna een derde van de huiseigenaren wil door de hoge energierekening sneller verduurzamen. Een vijfde van hen had al plannen voordat de energierekening steeg. Isoleren en zonnepanelen staan bij ruim de helft bovenaan de prioriteitenlijst.  

Van de huiseigenaren denkt 17% dat het energieprijsplafond hen veel gaat helpen bij het betaalbaar houden van de energierekening, terwijl 44% verwacht dat het een beetje helpt.  Bijna een kwart zegt dat het prijsplafond voor hen nadelen heeft. Veelal komt dit door huishoudens met een elektrische warmtepomp. Zij gebruiken alleen stroom. Hierdoor komt het stroomverbruik boven het maximum en wordt de energierekening veel minder gecompenseerd door het prijsplafond dan bij huishoudens met een gasaansluiting. 

Scherp oog op energieverbruik 

Het energieverbruik wordt door huiseigenaren scherp in de gaten gehouden: ruim 90% kijkt minimaal een keer per maand en 30% bijna dagelijks naar het eigen verbruik op een verbruiksapp of naar de stand van de gas- of elektrameter. Driekwart past het eigen gedrag aan om minder energie te verbruiken.   

Hoop op terugkeer vaste tarieven 

Ruim 67% van de huishoudens (bron: CBS) heeft inmiddels een energiecontract met variabele tarieven. Omdat het prijsplafond alleen in 2023 geldt, kijkt driekwart ongeduldig uit naar de terugkeer van vaste contracten. Momenteel bieden 5 van de 53 energieleveranciers dergelijke contracten aan.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Juist nu moet alles op alles worden gezet om mensen te helpen om hun woning te verduurzamen. Met goede besparingsadviezen, toegankelijke financieringsmogelijkheden, een groter aanbod van producten en uitbreiding van de installatiecapaciteit kan het verbruik in honderdduizenden huizen blijvend omlaag. Dan zet Nederland grote stappen en blijft de energierekening voor velen betaalbaar.”

Meer informatie 

Onderzoek Energierekening & Prijsplafond februari 2023 Vereniging Eigen Huis.pdf (pdf)

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-EnergieprijzenVvE beheerder

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube