Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH: Nieuw energielabel omstreden en onzeker

Een maand voor de ingangsdatum van 1 januari 2021 is de politieke strijd rond het nieuwe energielabel voor woningen nog niet voorbij. Hierdoor is er nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe verplichting. 

Daarom adviseert Vereniging Eigen Huis huiseigenaren om nog voor het einde van het jaar het huidige, goedkope energielabel online aan te vragen. Na ontvangst blijft het energielabel 10 jaar geldig.

 • Aanvragen energielabel 
 • In 5 stappen een energielabel 

Op 9 november jl. dienden Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA) een amendement in om het mogelijk te maken dat huiseigenaren ook na 31 december hun energielabel online kunnen aanvragen. Daarmee moet voorkomen worden dat huiseigenaren vanaf volgend jaar een dure expert in moeten huren die ter plaatse het energielabel komt bepalen. Als een meerderheid in de Tweede Kamer volgende week voor het amendement stemt, moet de minister het nog dit jaar mogelijk maken dat huiseigenaren ook na 1 januari hun energielabel digitaal kunnen regelen.  

Nieuw energielabel is vooral duur maar niet beter 

Vereniging Eigen Huis heeft eerder forse bezwaren geuit tegen het nieuwe label. “Het jaagt eigenaren alleen maar op kosten en biedt kopers geen meerwaarde. Voor hen zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen, subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker”, zegt Cindy van de Velde algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. De bezwaren van de vereniging worden tevens bevestigd in het vandaag verschenen onderzoeksrapport van EIB in opdracht van ATR. Hierin wordt geconcludeerd dat het nieuwe label mogelijk tot meer energiebesparing kan leiden, maar dat de baten niet in verhouding staan tot de hogere kosten.   

Het nieuwe energielabel dat op 1 januari 2021 bij verkoop of verhuur van een woning verplicht wordt gaat ongeveer 190 euro kosten. Het huidige Vereenvoudigde Energie Label (VEL) kost gemiddeld 7,50 euro. Een energielabel is nodig als een huiseigenaar zijn woning wil verkopen of verhuren. Vereniging Eigen Huis herhaalt daarom haar oproep aan huiseigenaren om vóór 1 januari 2021 nog een energielabel aan te vragen op https://www.energielabelvoorwoningen.nl.

Meer informatie

 • Aanvragen energielabel
 • Meer informatie over het energielabel
 • Mogelijk uitstel nieuw energielabel (okt 2020)
 • Energielabel wordt duur regel het daarom nu (juni 2020)

Tags

Energielabel

Deel dit artikel

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube