Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verdere verlichting btw-gevolgen zonnepaneeleigenaren

Er komen verdere versoepelingen rondom de btw-heffing van zonnepanelen. Hiertoe heeft staatssecretaris Vijlbrief besloten na inbreng van Vereniging Eigen Huis. De vereniging is al jaren bezorgd over de toegenomen complexiteit en is tevreden met de aangekondigde maatregelen.

Op 1 januari 2020 is de nieuwe kleineondernemingsregeling (KOR) ingegaan. Hierdoor zijn de regels rondom het aanschaffen van zonnepanelen een stuk ingewikkelder geworden. “Wij merkten dat er steeds meer vragen van leden binnenkwamen over de btw-heffing van zonnepanelen, de regels waren te moeilijk, waardoor veel mensen het overzicht verloren”, vertelt Bobby Raghoenath fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. Via een brief en een consultatie uitte de vereniging zijn zorgen over de toenemende problemen, waarop de staatssecretaris aangaf dat hij de mening van de vereniging deelt en met een aantal versoepelingen komt. 

Welke versoepelingen komen er?  

1. Terugwerkende kracht registratiedrempel

Veruit de grootste groep particulieren zonnepaneeleigenaren wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 niet meer verplicht om zich te melden voor de KOR. Dit is voordelig voor huiseigenaren, die het belang van btw-teruggave niet op vinden wegen tegen de administratieve lasten, als gevolg van het ondernemerschap. Dit geldt bijvoorbeeld voor woningbezitters die maar een paar panelen op hun dak hebben liggen. Daarnaast is het afschaffen van de verplichting ook positief voor mensen die een bestaande woning kopen met daarop al zonnepanelen. Deze woningbezitters kwamen niet in aanmerking voor een btw-teruggave, maar moesten bij aanmelding bij de KOR wel btw afdragen.

2. Dubbele btw-aangifte zonnepaneelhouders voorkomen

Huiseigenaren die tussen 3 december en 1 januari panelen aanschaffen, hoeven maar één keer aangifte te doen. Dit zal ter verduidelijking opgenomen worden in het Besluit Zonnepanelen van 16 december 2020. In de praktijk ontstond voor deze groep een fiscale ongelijkheid. Zij ontvingen namelijk pas in de laatste maand van het jaar de btw-factuur. Waardoor het voor hen onmogelijk werd om zich vier weken van tevoren verplicht aan te melden voor de KOR. Hierdoor ontvingen deze zonnepaneelhouders in het nieuwe kalenderjaar opnieuw een btw-factuur en moesten zij dus dubbel betalen.  

Tevredenheid  

Vereniging Eigen Huis is tevreden over de aangekondigde versoepelingen. “Wij vinden het van belang dat de regels rondom zonnepanelen zo simpel mogelijk zijn, zodat huishoudens gestimuleerd worden om hun daken te verduurzamen. Daarom zullen wij de ontwikkelingen goed in de gaten blijven houden”, aldus Raghoenath.

Meer informatie

  • Registratiedrempel voor kleine ondernemers 
  • Btw-aftrek voor zonnepanelen wordt simpeler
  • Btw-regeling zonnepaneeleigenaren te complex

Reactie Staatssecretaris Vijlbrief op inbreng Vereniging Eigen Huis (pdf)

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube