Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Voorkom dat nieuwe warmtewet leidt tot hoge tarieven’

Een nieuwe wet die de tarieven voor stadsverwarming op een andere manier vaststelt, beschermt consumenten onvoldoende tegen hoge energielasten. Hoewel deze Wet collectieve warmte (WCW) voor transparante en betaalbare tarieven moet zorgen, kunnen die in de praktijk juist flink stijgen. Dit moet worden voorkomen, bijvoorbeeld door een maximumprijs voor te schrijven.

Dat schrijft Vereniging Eigen Huis in een reactie op een besluit waarin een aantal zaken uit het wetsvoorstel voor de WCW worden uitgewerkt. Maatschappelijke organisaties konden daar de afgelopen tijd op reageren. Zowel het besluit als de wet zelf moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld.

Kritiek op prijs stadsverwarming

Op de prijs van stadsverwarming is veel kritiek. Warmteleveranciers mogen nu een maximumtarief rekenen dat is gekoppeld aan de gasprijs. Het idee hierachter is dat klanten niet meer betalen dan wanneer ze een gasaansluiting zouden hebben. Maar door deze koppeling worden de warmtetarieven vastgesteld zonder te kijken naar de productiekosten van de leverancier. Daardoor is onduidelijk of er sprake is van een redelijke prijs. Daarnaast stegen de warmtetarieven tijdens de energiecrisis mee met de gasprijs, wat tot onbegrip leidde onder consumenten met stadsverwarming.

Averechts effect

De WCW schrijft voor dat de prijs voor stadsverwarming wordt gebaseerd op de kosten van de energieleverancier plus een redelijke winstmarge. Dat is transparanter, maar Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat het niet per se betekent dat tarieven omlaag gaan. “Als een warmteleverancier hoge kosten heeft, kunnen de tarieven juist stijgen en voor kwetsbare huishoudens onbetaalbaar worden. Dat moet worden voorkomen. Dit is ook erg belangrijk voor het draagvlak voor warmtenetten”, zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis. Ook de Raad van State en Autoriteit Consument & Markt wezen al op het risico van nog hogere tarieven.

Voorkomen beter dan genezen

De nieuwe regeringscoalitie wil specifiek aandacht besteden aan mensen die door aansluiting op een warmtenet geconfronteerd worden met een veel hogere energierekening. Kremer: “In plaats van achteraf met compensatiemaatregelen te komen is het beter om te voorkomen dat de energierekening de pan uit rijst. Dat kan door in aanvulling op de nieuwe rekenmethode een maximumtarief in te stellen.” De vereniging vindt ook dat grote tariefverschillen tussen warmtenetten moeten worden voorkomen.

Keuzevrijheid

Wanneer een gemeente een warmtenet laat aanleggen in een wijk, mogen huizenbezitters kiezen of ze hierop aansluiten of bijvoorbeeld een warmtepomp nemen. Vereniging Eigen Huis vindt dat huizenbezitters dan vooraf volledige, betrouwbare en duidelijke informatie over de kosten moeten krijgen. Appartementseigenaren kunnen via hun Vereniging van Eigenaren (VvE) door de gemeente verplicht worden aan te sluiten als een warmtenet anders onrendabel wordt. De criteria hiervoor moeten duidelijker worden uitgewerkt in de nieuwe wet. Appartementseigenaren voor wie dit financieel nadelig uitpakt ten opzichte van alternatieve verduurzamingsoplossingen moeten gecompenseerd worden, vindt de vereniging.

Reactie Vereniging Eigen Huis consultatie Besluit collectieve warmte (pdf)

Gemeente mag straks woning van aardgas afsluiten Warmtetarieven blijven hoog Alles over stadsverwarming

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube