Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Warmtetarieven blijven hoog

Het maximale leveringstarief voor stadsverwarming ligt volgend jaar iets onder het huidige prijsplafond. De vaste kosten voor de aansluiting gaan omhoog. De gemiddelde jaarrekening van huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet is in 2024 vergelijkbaar met dit jaar.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt maakte 1 december de tarieven bekend die leveranciers van stadswarmte in 2024 maximaal mogen rekenen. Voor geleverde warmte geldt een maximumtarief van € 46,69 per gigajoule (GJ). Dit jaar is dat veel hoger. Maar door het prijsplafond betalen huishoudens in de praktijk tot een jaarverbruik van 37 GJ maximaal €47,38. De vaste kosten voor de aansluiting gaan met maar liefst 12,5% omhoog naar zo’n € 619 per jaar.

Leveranciers nu aan zet

Leveranciers van stadswarmte maken de komende weken hun daadwerkelijke tarieven voor 2024 bekend. In het verleden lagen deze vaak iets onder de maximaal toegestane prijzen.

Dit vindt de vereniging

Vereniging Eigen Huis is blij dat de energierekening voor huishoudens met stadsverwarming met het vervallen van het prijsplafond niet door het dak schiet. Tegelijkertijd blijft deze wel hoog. Ook vindt zij het een bittere pil dat de vaste aansluitkosten flink stijgen. Dat is jammer, omdat huiseigenaren hier geen invloed op hebben. Zij moeten dit bedrag betalen, ook als ze zuinig omgaan met energie of hun woning verduurzamen.

Tarieven stadswarmte op de schop

De maximale prijzen voor stadswarmte zijn nu gekoppeld aan de gasprijzen. Dit moet ervoor zorgen dat de klant niet duurder uit is dan wanneer hij gas zou hebben. Gevolg is wel dat de warmtetarieven worden vastgesteld zonder te kijken naar de kosten van de leverancier. Daardoor is niet inzichtelijk of er sprake is van een redelijke prijs. De nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening moet hier in de toekomst verandering in brengen. Deze schrijft voor dat de prijs voor stadsverwarming wordt gebaseerd op de kosten van een energieleverancier plus een redelijke winstmarge. Dat moet deze tarieven transparanter maken. Maar het betekent niet per se dat ze omlaaggaan. Ze kunnen in sommige gevallen zelfs stijgen. Vereniging Eigen Huis vindt dat consumenten hiertegen moeten worden beschermd. De Tweede Kamer moet de nieuwe wet nog behandelen.

Dit nieuwsbericht is geüpdatet op 4 december. Er is extra uitleg toegevoegd over het verschil tussen het maximale leveringstarief dat energieleveranciers dit jaar mogen rekenen en het maximale tarief dat de meeste consumenten daadwerkelijk betalen vanwege het prijsplafond.

Warmtetarieven naar hoogste niveau ooit 5 vragen over de Wet collectieve warmtevoorziening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube