Nieuwe Warmtewet: belangrijke vragen
De nieuwe Warmtewet (officieel de Wet collectieve warmte) regelt de tarieven en een boel andere zaken rond warmtenetten. Dat is belangrijk voor iedereen die is of nog wórdt aangesloten op zo’n net. Lees wat de wet betekent voor jou.

Steeds meer mensen op warmtenet
Meer dan een half miljoen huishoudens verwarmen hun huis en kraanwater met een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Dit is een ondergronds buizennetwerk waardoor warm water stroomt. De overheid wil dat daar de komende jaren komen nog honderdduizenden consumenten bijkomen. Al die mensen krijgen te maken met de nieuwe Warmtewet.
Wat is de nieuwe Warmtewet?
De nieuwe Warmtewet regelt een heleboel zaken rondom warmtenetten. Dan gaat het onder andere om de manier waarop de tarieven worden vastgesteld, maar ook de rechten en plichten van consumenten. Dat is belangrijk. Wanneer je huis is aangesloten op zo'n warmtenet, is het namelijk niet mogelijk om te switchen van warmteleverancier. Daarnaast regelt de nieuwe Warmtenet zaken waar je als consument niet direct iets van merkt. Bijvoorbeeld dat een warmtenet voor meer dan 50% eigendom moet zijn van bijvoorbeeld de gemeente of provincie. Er bestaat nu ook al een Warmtewet. De nieuwe wet vervangt deze. Dat is ook de reden dat er heel vaak wordt gesproken van de ‘nieuwe Warmtewet’, maar de officiële naam is de Wet collectieve warmte (WCW).
Wanneer gaat de nieuwe Warmtewet in?
Dat is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer heeft de nieuwe Warmtewet in juli 2025 aangenomen. Nu moet de Eerste Kamer deze nog behandelen. Zoals het er nu uitziet, treedt deze ergens in 2026 in werking.
Waarom een nieuwe Warmtewet?
De nieuwe Warmtenet moet een aantal zaken beter regelen dan nu het geval is. Zo worden de tarieven op een andere – meer transparante en betaalbare manier – vastgesteld. Dat moet er ook toe leiden dat de aanleg van nieuwe warmtenetten weer op gang komt. Die verloopt de laatste tijd namelijk erg stroef.
Hoe veranderen tarieven door nieuwe Warmtewet?
Een van de belangrijkste zaken die er veranderen door de nieuwe Warmtewet, is de manier waarop de warmtetarieven worden vastgesteld. Nu zijn die gekoppeld aan de prijs van aardgas. Wanneer aardgas duurder wordt, wordt stadswarmte ook duurder. Veel klanten vinden dit oneerlijk. Ze zijn immers van het gas af. Ook is vaak onduidelijk hoe energieleveranciers hun tarieven precies berekenen. En dus ook of zij geen onredelijk hoge winsten maken. De nieuwe wet bepaalt dat de tarieven worden gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van warmtebedrijven plus een maximaal winstpercentage. Daarbij gaat wel een maximumtarief gelden, zodat de tarieven niet alsnog heel erg stijgen.
Wat staat er verder in de nieuwe Warmtewet?
Naast de nieuwe tarieven regelt de nieuwe Warmtewet ook de rechten van consumenten die stadsverwarming hebben óf krijgen. Een paar voorbeelden:
- Krijg je een aanbod om over te stappen op een warmtenet? Dan moet je minimaal 3 jaar zekerheid krijgen over de prijs die je gaat betalen.
- Sluit je áf van een warmtenet? Dan rekent je leverancier afsluitkosten. Hierbij geldt een maximumbedrag, dat elk jaar opnieuw wordt vastgesteld door toezichthouder ACM. Nu zijn er nog verschillende maximumbedragen voor definitieve en tijdelijke afsluiting. Straks geldt er in beide situaties hetzelfde maximumbedrag.
Wat staat er in de nieuwe Warmtewet over VvE’s?
De nieuwe Warmtewet regelt een aantal specifieke zaken voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Een paar voorbeelden:
- Komt er een warmtenet in de wijk en wordt de wijk afgesloten van het gas? Dan mag een VvE namens de appartementseigenaren besluiten om mee te doen aan dit warmtenet.
- VvE’s tot 20 appartementen mogen in zo’n geval zelf kiezen of ze meedoen aan een warmtenet. Grotere VvE’s kunnen door de gemeente worden verplicht.
- Vrijwillige VvE-bestuurders krijgen meer professionele ondersteuning bij de overstap op een warmtenet. Ook komt er een gunstige lening voor appartementseigenaren die de benodigde investering niet kunnen betalen.
Wat vindt Vereniging Eigen Huis van de nieuwe Warmtewet?
Vereniging Eigen Huis vindt het goed dat de nieuwe Warmtewet er komt. Tijdens de ontwikkeling van de wet heeft zij er hard voor gevochten dat deze op een aantal punten zou verbeteren. Met succes. Door druk van de vereniging heeft de politiek onder andere gekozen voor een maximumtarief, lagere afsluitkosten en meer duidelijkheid en rechten voor VvE’s. Maar daarmee zijn we er nog niet. Vereniging Eigen Huis vindt dat nu nog de volgende zaken moeten gebeuren:
- De nieuwe Warmtewet is een belangrijke wet. Daarom moet de Eerste Kamer deze snel – nog in 2025 – behandelen.
- Hoe het maximumtarief straks precies wordt vastgesteld, wordt uitgewerkt in lagere regelgeving. Datzelfde geldt voor de manier waarop warmtebedrijven hun tarieven moeten berekenen. Vereniging Eigen Huis vindt dat dit op een goede manier moet gebeuren zodat ook daadwerkelijk sprake is van betaalbare tarieven.
- In aanvullend beleid moet worden uitgewerkt hoe VvE-bestuurders ondersteuning krijgen en dat appartementseigenaren aanspraak kunnen maken op een gunstige lening.
Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws
Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.