Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Warmtetarieven naar hoogste niveau ooit

De maximale tarieven voor stadswarmte schieten volgend jaar omhoog. Zo stijgt de prijs voor verbruikte warmte met 87% naar € 90,91 per gigajoule (GJ), het hoogste niveau ooit. Door het prijsplafond blijven de financiële gevolgen voor de meeste huishoudens in 2023 beperkt. Maar Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat de energierekening van woningbezitters met een aansluiting op een warmtenet in 2024 alsnog flink kan stijgen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte 9 december de tarieven bekend die leveranciers van stadswarmte in 2023 maximaal bij hun klanten in rekening mogen brengen. Naast het verbruikstarief gaat ook het vaste leveringstarief omhoog: van € 470 naar € 549 per jaar. Oorzaak van de stijging zijn de gestegen gasprijzen. De warmtetarieven zijn hieraan gekoppeld. Ook gaat de btw op energie na een tijdelijke verlaging weer omhoog naar 21%. Energieleveranciers moeten hun tarieven voor 2023 uiterlijk 31 december aan hun klanten communiceren. 

Update 20/12/2022
De grote leveranciers van warmte hebben hun tarieven voor 2023 bekendgemaakt. Eneco verhoogt zijn tarief van € 43,76 naar € 90,91 per GJ, het maximum. Vattenfall rekent volgend jaar € 76 per GJ en EnNatuurlijk € 78 per GJ. 

Prijsplafond beperkt financiële gevolgen in 2023…

Ondanks de enorme stijging blijven de financiële gevolgen voor de meeste van de circa 500.000 huishoudens met stadsverwarming beperkt. Door het prijsplafond is de consument voor de eerste 37 GJ aan warmte € 47,38 per GJ kwijt. Dat is iets minder dan het huidige maximumtarief van € 48,60. Consumenten die meer warmte gebruiken, betalen daarvoor wel de volle prijs van maximaal € 90,91 per GJ.

…maar mogelijk financiële klap in 2024

Als de tarieven hoog blijven, worden woningbezitters met stadsverwarming wel hard in hun portemonnee geraakt als het prijsplafond in 2024 eindigt. Dit speelt ook bij huishoudens met een gasaansluiting. Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren zich hierop voor te bereiden, bijvoorbeeld door de eigen woning te isoleren. Maar daar zijn volgens haar ook hulp en aanvullend beleid vanuit het Rijk voor nodig. Verder blijft de vereniging ervoor pleiten dat de politiek vaart maakt met de voorgenomen loskoppeling van de warmtetarieven en de gasprijs.

Andere manier van berekenen

De ACM heeft de warmtetarieven dit jaar gebaseerd op de gemiddelde handelsprijs voor gas in de periode van 4 oktober tot 4 december. Volgens de regels moet het maximumtarief eigenlijk worden gebaseerd op de gemiddelde prijs van jaarcontracten hiervoor. Omdat die nu niet worden aangeboden, moest de toezichthouder voor een andere methode kiezen.

Blokverwarming

Voor huishoudens met blokverwarming blijkt het prijsplafond niet goed uitvoerbaar. Na een oproep van Vereniging Eigen Huis zoekt minister Rob Jetten naar een oplossing voor deze groep. 

Meer informatie

Tags

Verduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-Energierekening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube