Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Woonlasten niet omhoog door stoppen met aardgas’

Van het aardgas af gaan mag huiseigenaren geen hogere maandlasten opleveren. Daartoe heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde eind oktober in met de motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Met deze motie verzoekt Beckerman de regering woonlastenneutraliteit te garanderen bij het aardgasvrij maken van woningen. 

Kosten niet hoger dan bespaard bedrag

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de kosten van verduurzamingsmaatregelen om van het aardgas af te gaan, niet hoger mogen zijn dan de besparing op de energierekening. Dat noemen we woonlastenneutraal. Eind augustus bleek echter uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) dat dit voor geen enkele huiseigenaar haalbaar is. De kosten van het nemen van verduurzamingsstappen zoals isoleren en de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp wegen niet op tegen de baten. 

Zorgen over de betaalbaarheid

Vereniging Eigen Huis is blij dat de motie van Beckerman is aangenomen, omdat de vereniging zich al langer grote zorgen maakt over de betaalbaarheid van de energietransitie voor huiseigenaren. Vereniging Eigen Huis kaartte dit geregeld aan bij het kabinet. De verduurzaming van woningen moet voor huiseigenaren woonlastenneutraal uitpakken. De vereniging wil dat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) nu serieus werk maakt van deze motie en dat het niet bij beloftes blijft. 

Meer informatie

  • Reactie Vereniging Eigen Huis op het PBL-rapport
  • Nieuwsbericht 'Lastenneutraal verduurzamen steeds verder uit zicht'

Tags

FinanciënVerduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube