Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Zorgvuldigheid geboden bij isolatiestandaarden voor woningen 

Er komt een nieuwe Standaard die aangeeft tot welk niveau het huis geïsoleerd moet worden om de woning op een duurzaam alternatief te kunnen verwarmen, dit blijkt uit een brief aan de Kamer. Vereniging Eigen vindt het goed dat hiervoor een voorstel ligt, zodat huiseigenaren die gaan isoleren beter weten waar ze aan toe zijn. De Standaarden dienen handelingsperspectief te bieden, betaalbaar en begrijpelijk te zijn voor huiseigenaren. Belangrijk is dat de Standaarden zorgvuldig ingevoerd en toegepast worden in de praktijk.

 In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af gaan. Met het voorstel Standaard- en streefwaarden wil het ministerie zorgen dat gebouweigenaren weten in welke mate zij hun woning moeten isoleren. Om aardgasvrijwoningen te verwarmen met een duurzaam alternatief is het vaak noodzakelijk dat deze beter worden geïsoleerd. De Standaard geeft aan wat er minimaal nodig is om te isoleren. 

Verstandige verduurzamingsstappen 

Veel huiseigenaren vragen zich af wat verstandige verduurzamingstappen zijn. Zij willen later geen spijt krijgen van hun beslissingen. De Isolatiestandaard kan daarin volgens de vereniging helpen. Wel is het belangrijk dat huiseigenaren goed geholpen worden bij het nemen van de stappen en dat de Standaard huiseigenaren niet onnodig op kosten jaagt. Daarnaast is het van belang dat de Standaard gekoppeld is met de wijkaanpak en het energielabel. 

In de brief aan de Tweede Kamer geeft demissionair minister Ollongren aan dat ze vooralsnog niet voornemens is om de Isolatiestandaard te verplichten voor huiseigenaren. Dit komt op zijn vroegst pas aan de orde tijdens de evaluatie van 2025, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord. 

Brief van minister aan de Kamer over Isolatiestandaarden (pdf)

Zorgvuldigheid boven snelheid 

Vereniging Eigen Huis kan nu geen oordeel vellen op het voorliggend voorstel, waarvan nog niet duidelijk is wanneer het in de Tweede Kamer wordt behandeld, of de Standaarden daadwerkelijk handelingsperspectief aan huiseigenaren biedt. De vereniging zou graag zien dat daar nog extra aandacht voor komt alvorens de Standaarden volledig worden ingevoerd. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid.  

Update: 22-04-2021

22 april 2021 debatteert de Tweede Kamer over het Klimaatakkoord. Voorafgaand aan dit debat vraagt Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Kamerleden aandacht voor nationaal isolatiefonds, de isolatiestandaard, het energielabel en de Europese Greendeal.  

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube