Jouw weg naar een groener energielabel
Van plan om in een warmtepomp te investeren of wil jij je woning slimmer en energiezuiniger aansturen? Grote kans op een groener energielabel. Wij geven tips voor de weg naar zo'n groener label én geven inzicht in wat het je oplevert.
Inzicht in energie-efficiëntie
Technologische innovatie
Langetermijnvoordelen
Ga jij ervoor slimmerik?
Ga jij ervoor slimmerik?

Zo verbeter je het energielabel
Misschien heb je je woning al geïsoleerd en liggen er al zonnepanelen op je dak. Dan kun je het energielabel verder verbeteren door de ventilatie van je woning te optimaliseren en een warmtepomp te kopen.
Ventilatie
Verbeter bestaande ventilatie of schaf nieuwe aan. Heb je mechanische ventilatie met een oude ventilatiebox op wisselstroom, dan verbruik je meer energie. Door deze te vervangen door een nieuwe box op gelijkstroom bespaar je al snel 130 kWh per jaar. Het is nog beter om te kiezen voor warmteterugwin ventilatie (wtw). Let er op dat dit wel een grotere ingreep is met veel aanpassingen in het leidingwerk.
Warmtepomp
Heb je verder alle maatregelen genomen, dan kun je nog meer milieu impact maken door je huis duurzaam te verwarmen. Kies bijvoorbeeld voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp (all-electric). Is je huis goed geïsoleerd, dan past een all-electric warmtepomp waarschijnlijk bij je. Als je woning redelijk geïsoleerd is kun je beter kiezen voor een hybride warmtepomp.
Verduurzamingsadvies op maat
We kunnen ons goed voorstellen dat je overspoeld raakt door alle informatie over het verduurzamen van je woning. Welke informatie is betrouwbaar? En wat is van toepassing op jouw woning? Met ons Verduurzamingsadvies krijg je een eerlijk en betrouwbaar maatwerkadvies.
Financiële voordelen van een duurzame woning
Met het verbeteren van je energielabel profiteer je daarna niet alleen van een lagere energierekening, je levert ook een positieve bijdrage aan het milieu. Wist je dat je extra hypotheek kunt krijgen voor het verbeteren van je energielabel? Vaak met een hele lage rente. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden:
- Bestaande hypotheek verhogen: Je kunt je huidige hypotheek verhogen met een aanvullende hypotheek of je bestaande hypotheek oversluiten. Handig als je een verbouwing wil meefinancieren, maar houd rekening met de mogelijke hogere rente door een andere risicoklasse.
- Bovenop woningwaarde lenen: Bij veel hypotheekverstrekkers kun je tot 106% van de woningwaarde lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals warmtepompen en isolatie.
- Energiebespaarbudget: Met een Energiebespaarbudget ben je flexibel om later nog te beslissen wat je precies wilt verduurzamen. Je kunt tot 106% van de marktwaarde financieren.
- Verduurzamingshypotheken: Meerdere geldverstrekkers, zoals Florius, ABN AMRO en ASR, bieden speciale hypotheken voor verduurzaming met aantrekkelijke rentes en voorwaarden. Meestal zonder risico-opslag.
Wist je dat je bij veel geldvestrekkers korting krijgt op je hypotheekrente bij een hoog energielabel? Dit geldt ook als je door je woning te verduurzamen een beter energielabel krijgt.
Check of jouw geldverstrekker korting heeftOnderzoek ING over waarde, kostenbesparing en terugverdientijd
ING heeft een onderzoek laten uitvoeren door DVJ Insights onder huiseigenaren, huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende twee jaar een koopwoning te kopen (starters). Hieruit blijkt dat een groen energielabel (A t/m C) een grote meerwaarde biedt voor woningen. Veel mensen zijn bereid extra te betalen voor huizen met een beter energielabel, soms zelfs meer dan 10%. Bij de zoektocht naar een woning vermijden velen labels lager dan C, en bijna een derde zoekt alleen naar label A woningen.
Verduurzaming leidt niet alleen tot waardestijging, maar ook tot een lagere energierekening. De respondenten geven aan dat de terugverdientijd niet te lang zijn. Ongeveer tussen de drie en zes jaar. Nieuwe regels zullen het energielabel verder centraliseren in de huizenmarkt. Terugleverkosten voor zonnepanelen kunnen de terugverdientijd beïnvloeden, maar de waardestijging maakt de investering aantrekkelijker voor verkoop.
De Woonindex, die het vertrouwen in de woningmarkt meet, stijgt door de verwachting dat huizenprijzen blijven stijgen. Voor veel mensen is kostenbesparing een grotere motivatie dan milieubewustzijn bij het overwegen van verduurzaming.
Energielabel: beoordeling van je huis
Hoe minder fossiele energie je gebruikt, hoe beter je label. Om het label van je woning vast te stellen kijkt een energieadviseur naar de aanwezige isolatie, zonnepanelen en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Vervolgens berekent de adviseur de maximale energiebehoefte in kilowattuur, per vierkante meter gebruiksoppervlak, per jaar. De energieadviseur, ook wel EP-adviseur genoemd, gebruikt hiervoor de bepalingsmethode NTA 8800 en werkt ook volgens de onderstaande normen en documenten:
- Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
- ISSO publicatie 82.1
Het rapport dat je ontvangt bestaat uit een aantal pagina's waarin je de energieprestatie van de woning terugziet. Hierin staat ook wat je nog kunt doen om je energielabel te verbeteren. Een label is 10 jaar geldig. Let op! Laat je zelf een huis bouwen, dan moet je zelf voor een energielabel zorgen.
Informatie aanleveren bij energielabel aanvragen
De adviseur die het energielabel afneemt heeft schriftelijk bewijs nodig van het verduurzamen. Ook de gegevens van maatregelen die de vorige bewoners hebben genomen. Lever je dit niet aan, dan telt dit niet mee voor je label. Dit leidt mogelijk tot een lager energielabel dan je woning daadwerkelijk heeft. Ben je van plan om te verduurzamen of heb je recent verduurzaamd, bewaar de facturen. De volgende gegevens moeten op de factuur staan:
- Het adres
- De bouwkavel of het bouwnummer waar het materiaal is aangebracht
- Merk en type product
Ook moet de factuur een duidelijke relatie leggen met de uitgevoerde werkzaamheden. Bijvoorbeeld een directe vermelding van uitgevoerde werkzaamheden per adres of bouwnummer. Ga je verbouwen of renoveren, dan is er sprake van meer -of minderwerk. In dat geval moet op de factuur duidelijk per adres of bouwkavel blijken hoe er van de oorspronkelijke opdracht is afgeweken. De energieadviseur mag ook gebruikmaken van tekeningen. Hij of zij moet wel altijd controleren of deze overeenkomen met de werkelijke situatie in de woning en of deze informatie volledig en correct is.
Voorlopig energielabel vs. definitief energielabel
Per januari 2021 zijn de regels rondom het energielabel veranderd en gelden de voorlopige labels niet meer. In 2015 heeft elke woning een voorlopig energielabel gekregen van de Rijksoverheid. Dit voorlopige label was een inschatting van hoe energiezuinig je huis toen was. Heb je jouw voorlopige label voor januari 2021 laten omzetten naar een definitief label? Dan is dit geldig tot 10 jaar na de afgifte. Dit geldt ook voor labels aangevraagd na januari 2021. Het definitieve energielabel voldoet aan uitgebreidere en strengere rekenmethodes. Een definitief label mag alleen worden afgegeven door een erkend en vakbekwaam energieadviseur en is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning.
Welk label heb je nu?
Benieuwd wat voor energielabel je woning nu heeft en tot wanneer het geldig is? Je ontdekt het snel via de website van Milieu Centraal.
De voorbereiding op een energielabel opname
Wanneer je aan de slag gaat met het verbeteren van je energielabel en je daarna opnieuw een label aanvraagt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat de adviseur alles in het label meeneemt moet je verschillende informatie aanleveren. Weten waar je precies aan moet voldoen? Download de gratis checklist.