Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Isoleren van een gemeentelijk monument

Toen de kinderen de deur uit waren, gingen René en Marion van der Kolk op zoek naar een kleinere woning. Een huis met historie, maar wel betaalbaar. In Heiloo vonden ze een vroegere arbeiderswoning van 90 m2.

Rene Heiloo

Over de bewoners

René en Marion van der Kolk, beiden gepensioneerd, kochten in 2008 een twee-onder-één-kapwoning in Heiloo.
Bouwjaar woning: 1923
Duurzame maatregelen: onder meer het isoleren van de ramen met speciaal monumentenglas.
Kosten maatregelen: € 15.000
Wat levert het op: lagere stookkosten, reductie van buitengeluiden en meer wooncomfort.

1. Waarom vielen jullie voor deze woning?

Marion: “Mijn man en ik hebben allebei belangstelling voor geschiedenis. Toen ik dit huis binnenstapte, was ik meteen verliefd op de knusse uitstraling. Het deed me denken aan de tijd waarin mijn oma leefde. De balken aan het plafond, de vele inbouwkasten, die nog identiek waren... Dat warme en geborgen gevoel van de eerste bezichtiging heb ik nog steeds.” 

René: “Het is een oude en sfeervolle woning, met het comfort van nu. De particulier die het huis in 1994 van de woningbouwvereniging kocht, had veel werk gestoken in het opknappen en verfraaien ervan. Ook op het gebied van duurzame maatregelen had hij een flinke slag gemaakt: de muren, het dak en een aantal ramen waren al geïsoleerd.”

2. Wanneer gingen jullie zelf verder met isoleren?

René: “In 2015, toen we zagen dat het hout aan de achterkant van de woning boven op een enkele plek rot werd. Die plekken zijn aangepakt. De openslaande raamdelen op de bovenverdieping waren verrot. Die zijn vervangen. Evenals de openslaande raamdelen beneden bij de keuken en de achterkamer. De ruiten waren van enkel glas. We dachten: als we die gaan vervangen door isolatieglas, kunnen we net zo goed kijken welke vensters elders in huis nog verduurzaamd moeten worden. In totaal hebben we het glas van acht ramen laten vervangen, aan de achterkant van het huis. Plus alle kleine ruitjes van melkglas boven de vensters aan de voor- en achterkant van het huis en boven de voordeur. Dat waren er bij elkaar 24.”

3. Welk isolatieglas is gebruikt?

René: “In de oriënterende fase zag ik online filmpjes over het vervangen van melkglas door zogenoemd Da Vinci-glas. Glas met een dunne spouw, met de isolerende werking van hr+. Marion en ik hebben vervolgens bij historische panden in Amsterdam en Haarlem gekeken hoe dat er van de buitenkant uit zag. We vonden het mooi.”

4. Zijn er bepaalde regels bij het verduurzamen van een monument?

René: “Zeker. Aanpassingen aan de buitenkant van onze woning mogen niet afwijken van het originele ontwerp en aanzicht van het huis.” Marion: “Zo wilden wij, toen we hier net woonden, markiezen laten plaatsen. Daarvoor kregen we geen toestemming. Markiezen hadden een te luxe uitstraling, die niet paste bij een arbeiderswoning. Screens, die minder opvallend waren, mochten wel. Daar hebben we toen voor gekozen.” René: “In het geval van het isolatieglas vonden we via internet een bedrijf dat gespecialiseerd is in het renoveren van monumenten. De offerte dienden we in bij de Monumentencommissie van de gemeente Heiloo. De mensen van de commissie kwamen hier thuis kijken, bespraken het plan van aanpak in een vergadering en gaven vervolgens hun goedkeuring.”  

Marion: “Mijn man en ik hebben allebei belangstelling voor geschiedenis. Toen ik dit huis binnenstapte, was ik meteen verliefd op de knusse uitstraling. Het deed me denken aan de tijd waarin mijn oma leefde."

Marion: “Mijn man en ik hebben allebei belangstelling voor geschiedenis. Toen ik dit huis binnenstapte, was ik meteen verliefd op de knusse uitstraling. Het deed me denken aan de tijd waarin mijn oma leefde."

René: “Ik zag online filmpjes over het vervangen van melkglas door zogenoemd Da Vinci-glas. Glas met een dunne spouw, met de isolerende werking van hr+."

René: “Ik zag online filmpjes over het vervangen van melkglas door zogenoemd Da Vinci-glas. Glas met een dunne spouw, met de isolerende werking van hr+."

René: “Aanpassingen aan de buitenkant van onze woning mogen niet afwijken van het originele ontwerp en aanzicht van het huis.”

René: “Aanpassingen aan de buitenkant van onze woning mogen niet afwijken van het originele ontwerp en aanzicht van het huis.”

5. Hoe hebben jullie het verder aangepakt?

René: “De aannemer en de glaszetter hebben de klus in de zomer van 2015 in twee weken geklaard. Eerst verwijderden ze het melkglas en de stopverf. Het houtwerk bij de kleine ruitjes van melkglas, dat er sinds 1923 inzat, was gelukkig nog in goede staat. De sponningdiepte werd opgemeten, om de ‘dikte’ van het Da Vinci-glas te bepalen. De stopverf werd vervangen door speciale kit, die niet van de originele stopverf was te onderscheiden. Dit gaf de stevigheid die nodig was om het kozijn strak te laten lopen. Dit was een vereiste van de gemeente; het glas mocht niet uitsteken en er mochten geen latjes tegenaan geplaatst worden om het glas naar binnen te duwen. Het resultaat is prachtig: je ziet geen verschil tussen het melkglas van vroeger en het isolerende monumentenglas van nu.”

6. wat heeft het gekost?

René: “Rond de € 15.000. Vooral de kleine ruitjes maakten het tot een kostbare operatie. Per glas moet je minimaal een halve vierkante meter afnemen, omdat de glaszetter anders bij al die kleine raampjes te veel verlies heeft. De aannemer verving ook de verrotte boeidelen aan de zijkant van het huis en het lood ernaast.” 

7. Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe? 

René: “Het verschilt van plek tot plek. Helaas was het potje in Heiloo leeg. Jammer, want de gemeente stelt wel eisen. Dan verwacht je dat daar een tegemoetkoming voor is. Toen we hier net woonden, heb ik voor het schilderwerk buiten in de oorspronkelijke kleuren overigens wel twintig procent van de kosten teruggekregen.”

8. Wat is het verschil met de vroegere energierekening?

René: “Ik ben niet iemand die in een app zijn verbruik bijhoudt. Maar als ik van de energieleverancier de maandelijkse staatjes zie, waarmee ons gasverbruik vergeleken wordt met andere huizen, dan stoken wij als twee-onder-éénkapwoning iets minder dan een appartement. Daaraan zie ik: met 1100 kuub per jaar doen we het goed.” Marion: “Het huis is ’s winters sneller warm en blijft langer op temperatuur. In de zomer is het juist koeler, ook door de screens. Daarnaast heeft het glas een geluidsisolerend effect. Al met al dragen deze aanpassingen enorm bij aan het wooncomfort!”

Lees meer over isolatie

Subsidie isolatieBinnenkant plat dak isolerenDakisolatieSpouwmuurisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube