Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Zelf dak en vloer isoleren

Mark Mertens woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in een jarenzeventigwoning in Haghorst. Sinds ze het huis vijf jaar geleden kochten zijn ze flink bezig met verduurzamen. Ze isoleerden het dak en de vloer zelf.

VEH Hero

Over de bewoners

Mark Mertens woont samen met zijn vrouw en hun tweeling in Haghorst.
Bouwjaar woning
: 1970
Lid sinds: 2020
Duurzame maatregelen: dakisolatie en vloerisolatie
Kosten maatregelen: € 1.100
Wat levert het op: meer comfort en warme voeten!
Tip: vraag meerdere offertes aan voor de inkoop van isolatiemateriaal. Hier kun je veel geld mee besparen

1. Wat heb je geïsoleerd? 

Sinds we deze woning vijf jaar geleden kochten pakten we het huis stap voor stap aan. We begonnen met spouwmuurisolatie, dit besteedde we uit. Daarna startte we met het isoleren van de binnenkant van het dak. Ongeveer een jaar geleden werd er een aanbouw geplaatst. Een goed moment om de vloer van de bestaande woning te vervangen en te isoleren. Hier brachten we ook vloerverwarming aan.” 

2. Hoe isoleerde je het dak? 

“Twee jaar geleden begon ik met het isoleren van het dak. Ik keek eerst op internet filmpjes hoe ik de isolatie het beste kon aanbrengen en welk materiaal ik het beste kon gebruiken. Ik kwam er al snel achter dat PIR platen de meeste isolatiewaarde hebben die de minste ruimte in beslag nemen. Omdat onze zolder niet zo hoog is vond ik het belangrijk dat het materiaal niet te dik was. Tegelijkertijd vroeg ik offertes op voor het uitbesteden van isolatie, omdat we dan in aanmerking kwamen voor subsidie. Maar uitbesteden kostte zelfs met subsidie meer. Het scheelde € 1.000. Nadat ik besloot om zelf aan de slag te gaan met PIR platen vroeg ik meerdere offertes op voor het isolatiemateriaal. Bij ons in de buurt zit een isolatiebedrijf waar ik het isolatiemateriaal voor een gunstige prijs kocht. Ik haalde het zelf op en ging aan de slag. Ik koos ervoor om de PIR platen tussen de balken van het dak te plaatsen. Het verliep erg vlot. Ik ben er in totaal ongeveer 16 uur mee bezig geweest, veelal in de avonduren. Omdat we de ruimte tot nu toe alleen voor opslag gebruiken hebben we het dak verder niet afgewerkt. We willen in de toekomst het hele dak vervangen met dakkapel en het dan netjes afwerken. Voor nu wilden we enkel meer comfort en energie besparen. Ik kan iedereen aanraden om het zelf te doen, het is echt niet moeilijk! Het geeft wat rotzooi, maar dat heb je altijd met verbouwen.”

3. En de vloer?

“In 2021 bouwden we een groot stuk aan. We woonden tijdelijk ergens anders waardoor het, samen met de aanbouw, een goed moment was om de vloer in de bestaande woning te vervangen en te isoleren. De helft van de achtergevel was helemaal open waardoor we de oude vloer er gemakkelijk uithaalden met een kleine kraan. Er zat enkel beton in de ondervloer waardoor de vloer er snel uitkwam. Omdat isolatie de vloer ophoogt groeven we iets dieper dan de vorige vloer. Ook dit ging gemakkelijk met de kraan. Vervolgens legden we de vloer vlak. Je kunt het isolatiemateriaal op of onder de werkvloer plaatsen. Ik koos ervoor om na het vlakleggen het isolatiemateriaal aan te brengen, onder de werkvloer. Ook nu gebruikte ik PIR platen. Dit was makkelijk omdat ik deze gelijk bij dezelfde leverancier kon bestellen. De platen maakte ik op maat en legde ik verspreid over de hele vloer. Vervolgens kreeg ik hulp bij het storten van de dekvloer. Daarna bracht ik zelf de vloerverwarming aan, samen met onze loodgieter. Hij legde uit hoe ik het moest aanpakken. Terwijl ik aan de slag ging met het uittekenen en de vloerverwarming legde was hij aanwezig. Zo kon ik gemakkelijk vragen stellen wanneer dat nodig was. Dit heeft mij ongeveer één dag gekost. Als laatste werd de afwerkvloer gelegd. Dit hebben we uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf zodat de vloer netjes vlak kwam te liggen. We zijn tevreden met het eindresultaat!”

4. Wat ging er goed en wat minder? 

“Met de informatie en filmpjes van internet en wat hulp van de mensen om mij heen heb ik beide maatregelen goed kunnen uitvoeren. Doordat we de vloer tegelijk met de aanbouw aanpakten hadden we materiaal voor handen wat de klus vergemakkelijkte. Dit scheelde veel handmatig werk en tijd. Ik ben verder nergens tegenaan gelopen waardoor de klussen vertraagden.”

"Omdat onze zolder niet zo hoog is vond ik het belangrijk dat het materiaal niet te dik was" Daarom koos Mark ervoor om het dak te isoleren met PIR platen.

"Omdat onze zolder niet zo hoog is vond ik het belangrijk dat het materiaal niet te dik was" Daarom koos Mark ervoor om het dak te isoleren met PIR platen.

Het dak is nog niet afgewerkt omdat Mark op de lange termijn het dak wilt vervangen en een dakkapel wilt plaatsen. "Voor nu wilden we enkel meer comfort en energie besparen."

Het dak is nog niet afgewerkt omdat Mark op de lange termijn het dak wilt vervangen en een dakkapel wilt plaatsen. "Voor nu wilden we enkel meer comfort en energie besparen."

Mark had nog PIR platen over van het isoleren van het dak. Daarom koos hij ervoor om platen bij te bestellen en ook de vloer met PIR platen te isoleren.

Mark had nog PIR platen over van het isoleren van het dak. Daarom koos hij ervoor om platen bij te bestellen en ook de vloer met PIR platen te isoleren.

5. Wat heeft het gekost en wat levert het op? 

Dakisolatie
“Door de isolatie zelf uit te voeren bespaarden we veel geld. De dakisolatie kostte ons ongeveer € 500,-. De offertes die ik had opgevraagd voor dakisolatie waren ongeveer twee keer zo duur. De subsidie meegerekend. Helaas kwam ik niet in aanmerking voor subsidie omdat ik besloot het zelf te doen.” 

Vloerisolatie
“Vloerisolatie kostte ons ongeveer € 600,-. Hoeveel we bespaarden door dit zelf te doen vind ik moeilijk te zeggen. Omdat ik hiervan zeker wist dat ik het zelf ging doen vroeg ik hiervoor geen offertes op.”
“Hoeveel we nu maandelijks besparen is lastig te zeggen. Omdat we sinds we hier wonen bezig zijn met verbouwen en verduurzamen is het moeilijk om een vergelijking te maken. Het comfort is in ieder geval wel een stuk omhoog gegaan. Door de vloerverwarming zijn onze voeten warm en vanwege de dakisolatie blijft het in de winter warm en in de zomer koel.” 

6. Wat zou je anders doen? 

“Achteraf had ik denk ik ander isolatiemateriaal gebruikt voor de vloer. Dan koos ik voor tempex. Bij PIR platen heb je met de minste hoogte de meeste isolatiewaarde. Tempex heeft meer volume nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen. Omdat we de vloer gemakkelijk dieper uit konden graven had ik liever voor tempex gekozen. Dit is een stuk goedkoper dan PIR platen, maar heeft wel dezelfde isolatiewaarde. Ik had mij hier achteraf beter in willen verdiepen.” 

7. Wat zou je anderen adviseren? 

“Verdiep je eerst in de maatregelen. Vraag mensen om je heen die er verstand van hebben om advies. Daarnaast kun je heel veel vinden op internet. Zoek van tevoren goed uit wat je wilt doen en hoe je dit het beste aanpakt. Daarnaast raad ik aan om meerder offertes op te vragen voor de inkoop van het isolatiemateriaal. Er zit veel prijsverschil tussen.
Ik checkte zelf met een warmtebeeldcamera het dak. Zo zag ik of ik de isolatie goed had aangebracht en dit was inderdaad het geval. Maar als je twijfelt of je goed werk hebt geleverd, kan het fijn zijn om het eindresultaat na te laten kijken door iemand die er verstand van heeft.”

8. Heb je gebruik gemaakt van subsidies? Hoe ging dat?

“Omdat ik zelf aan de slag ging kwam ik helaas niet in aanmerking voor subsidie. Het is jammer dat er geen subsidie bestaat voor isolatiemateriaal. Ik denk dat het veel mensen stimuleert om zelf aan de slag te gaan als je er subsidie voor krijgt.”

9. Heb je nog verduurzamingsplannen?

“Naast de isolatie heb ik inmiddels ook zonnepanelen op het dak liggen. Het dubbele glas is uit 1994. Ik zou het nog kunnen vervangen door hr++ glas. Dit heb ik uitgerekend, maar ik vind de besparing te laag. En dit neem ik altijd mee in de keuze om een maatregel wel of niet uit te voeren. Ik overweeg nog wel een hybride warmtepomp. Ik vind het nu nog iets te duur en wil me er nog verder in verdiepen. Wellicht in de toekomst.” 

Tags

Verduurzamen

Lees meer over isolatie

DakisolatieSubsidie voor duurzame energieIsolerenSpouwmuurisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube