Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDuurzaam verwarmen

Cv-ketel kopen: waar let je op?

Energie besparen kan door de aanschaf van een zuinige cv-ketel. We hebben op een rij gezet waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een cv-ketel.

hand om radiatorknop

Energielabel

Vanaf september 2015 zijn cv-ketels voorzien van energielabels, één voor verwarming en één voor het bereiden van warm water. Het hoogst haalbare label voor verwarming is label A+++, herkenbaar aan het symbool van een radiator, en voor warm water label A+, herkenbaar aan het symbool van een kraantje. 

Geluid

Op het label staat ook aangegeven hoeveel geluid de cv-ketel maakt, uitgedrukt in dB. Hiermee kun je cv-ketels onderling vergelijken. 

Installateur

Als je bij je huidige installateur wilt blijven, dan is het verstandig te vragen welke cv-ketels zij kunnen onderhouden. Elke cv-ketel heeft namelijk specifieke onderhoudsvereisten en de installateur moet hiervoor opgeleid zijn.

CW-klasse

Wil je dat je cv-ketel meer warm water produceert dan je huidige ketel? Kies dan een cv-ketel met een hogere comfort-klasse (CW-klasse). Bespreek met de installateur welke CW-waarde je nodig hebt. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de cv-ketel per minuut levert. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water. Een cv-ketel met CW 3 levert 6 liter warm water per minuut, dit is voldoende voor een gewone douche. Heb je een stortdouche, of wil je op meerdere plekken tegelijk warm water tappen, dan heb je een hogere CW-waarde nodig. 

Waterleiding

Kies je voor een cv-ketel met een hoge CW-waarde, vraag dan bij je installateur of de diameter van de warmwaterleiding hiervoor geschikt is. In sommige gevallen is aanleg van dikkere leidingen nodig. 

Rookgasafvoer en luchttoevoer

Ga je voor een nieuwe cv-ketel, vervang dan ook het rookgasafvoer- en luchttoevoersysteem, inclusief de dakdoorvoer. De technische levensduur hiervan is 20 à 25 jaar. Het systeem gaat geen twee ketellevens (ongeveer 15 jaar) mee en vervanging tussendoor is onhandig. De rookgasafvoer en de luchttoevoer moeten voor de veiligheid voldoen aan bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat ze voldoende ondersteund worden door beugels. 

Expansievat

De levensduur van het expansievat is korter dan 10 jaar. Bij het plaatsen van een nieuwe cv-ketel moet de installateur ook het expansievat vervangen. Bekijk of de kosten hiervoor zijn meegenomen in de offerte. 

Condensafvoer

Een cv-ketel heeft een afvoer voor condenswater nodig. Controleer of je oude ketel dat ook had. Als er geen rioolaansluiting aanwezig is, laat dan de aanleg hiervan meenemen in de offerte.

NZ-keur

De meeste cv-ketels hebben het NZ-label. Naverwarming met een zonneboiler is dan mogelijk, maar ook een combinatie met een hybride warmtepomp.

Aandachtspunten

Vanaf 1 januari 2023 mogen werkzaamheden aan gastoestellen uitsluitend worden verricht door gecertificeerde installateurs. Het gaat om werkzaamheden zoals het plaatsen, onderhouden en repareren van de gastoestellen zelf en de bijbehorende  rookgasafvoersystemen. Het gaat dus niet om werkzaamheden aan de overige onderdelen van de cv-installatie

Cv-ketels moeten vanaf september 2015 (invoering energielabel) minimaal label B hebben. Hierdoor is het plaatsen van een VR-ketel niet meer toegestaan (label C). Voor appartementencomplexen waar het plaatsen van een HR-ketel onmogelijk is, vanwege het rookgaskanaal, is een uitzondering gemaakt.

Als je het rookgaskanaal deelt met één van de buren, bijvoorbeeld in een appartementencomplex, dan kun je niet als enige de overgang maken van een VR-ketel naar een HR-ketel; hiervoor moet het (collectieve) rookgasafvoerkanaal eerst worden aangepast.

Als je een cv-ketel koopt, ben je altijd het goedkoopst uit. Huren is duurder. Huurkoop, ook wel lease genoemd, zit ertussenin. Bij huurkoop betaal je een maandelijks bedrag; na afloop van het contract is de cv-ketel van jou. 

Wil je de kwaliteit van de installateur beoordelen? Check dan in elk geval of de installateur is aangesloten bij Techniek Nederland of bij InstallQ. Aanvullend wordt door een aantal installateurs het OKCV Keurmerk gevoerd.

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmenVvE beheerder

Lees meer

Waterzijdig inregelen: 5 vragenDuurzaam verwarmenLage temperatuur verwarming

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube