Een warm huis op 50 graden?
Door je huis te verwarmen op lage temperatuur, bespaar je flink op je energieverbruik. Deze lage temperatuurverwarming is niet voor iedere woning geschikt. Je komt erachter door een test te doen.
Waarom verwarmen op lage temperatuur?
Normaal is het water in de cv-ketel tussen de 70-90 graden. Kies je voor lage temperatuurverwarming, bijvoorbeeld met een warmtepomp, dan verwarm je de woning op ongeveer 50 graden. Hiermee bespaar je flink op het gasverbruik; goed voor het milieu en je energierekening.
Hoe werkt de 50 graden test?
1. Buitentemperatuur tussen de 4-10 graden
Het is belangrijk om de test uit te voeren in een week waarin het buiten koud is, met temperaturen tussen de 4 en 10 graden. Op dat moment ervaar je goed of jouw woning met een lage temperatuur comfortabel warm kan blijven. Wij raden af om te testen in een periode waarin het kouder is dan 4 graden.
2. De cv-ketel instellen
De aanvoertemperatuur van het water bij cv-ketels ligt meestal tussen de 60 en 80 graden. Voor de test pas je de temperatuur aan naar 50 graden. Heb je deze niet meer? De meeste handleidingen vind je op www.gebruikershandleiding.com.
3. Test één week
Houd deze week bij hoe je de temperatuur binnen ervaart op verschillende momenten van de dag. Blijft het comfortabel warm in alle ruimtes, voel je tocht? Houd er rekening mee dat bij lage temperatuur verwarming het langer duurt voordat de woning is opgewarmd. Het is dus aan te raden om de thermostaat ‘s nachts niet lager dan op 17 of 18 graden te zetten.
4. Geschikt of niet?
Is het thuis gedurende de testweek comfortabel warm gebleven? Grote kans dat je woning geschikt is om te verwarmen op lage temperatuur, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Twijfel je nog over het comfort in huis, omdat het sommige momenten van de dag toch koeler was dan gebruikelijk, dan zijn er twee betaalbare aanpassingen mogelijk aan je verwarmingssysteem die je kunt uitproberen.
Mijn huis is niet geschikt, en nu?
Plaats boosters
Boosters zijn kleine ventilatoren die onder of op de radiatoren of convectoren worden geplaatst. Je plaatst ze in de ruimtes die onvoldoende of te langzaam warm worden. De boosters zorgen voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement en zorgt ervoor dat de ruimte sneller verwarmt.
Laat het verwarmingssysteem waterzijdig inregelen
Bij een slecht ingeregeld verwarmingssysteem worden de verwarmingselementen, zoals radiatoren, het dichts bij de cv-ketel het snelst warm. De elementen verderop in het systeem worden later of onvoldoende warm om de ruimte op temperatuur te brengen. Ook staat de cv-ketel vaak verkeerd ingesteld. Na waterzijdig ingeregeld systeem worden alle verwarmingselementen even snel warm en staat de cv-ketel goed afgesteld voor het beste rendement.
Lees meer over waterzijdig inregelenIs je woning na deze aanpassingen nog steeds niet comfortabel warm te krijgen, dan is je woning waarschijnlijk niet voldoende geïsoleerd, of is het verwarmingsoppervlak niet groot genoeg. Kijk dan eens welke verduurzamingsmaatregelen nu beter passen bij je woning.
Test all-electric warmtepomp
Wil je testen of een all-electric warmtepomp of bijvoorbeeld een lage temperatuur warmtenet geschikt is voor jouw woning zodat je het hele jaar op lage temperatuur kunt verwarmen? Dan is het raadzaam om de test op een lagere temperatuur te doen. Kies er bijvoorbeeld voor om met een temperatuur van -2 graden te testen of misschien zelfs op -10 graden. Dat is namelijk de temperatuur die wordt gebruikt om uit te rekenen hoe groot jouw radiatoren, convectoren en vloerverwarming moeten worden.
Voor een hybride warmtepomp is het niet nodig om op een lagere temperatuur te testen omdat de hybride warmtepomp bij deze lage temperaturen al is uitgeschakeld en de warmtelevering wordt overgenomen door de cv-ketel. De hybride warmtepomp schakelt meestal uit rond de 4 graden. Vandaar dat wij adviseren om te testen met een temperatuur tussen de 4 en de 10 graden. De test op deze pagina is specifiek om te testen of een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning.
Duurzaam verwarmen
Wil je verder je woning duurzaam te verwarmen? Overweeg dan een warmtepomp. In de meeste bestaande woningen wordt er voor een hybride warmtepomp gekozen. De hybride warmtepomp gebruik je samen met de cv-ketel. De pomp verwarmt een groot deel van het jaar de woning, alleen op de koude dagen springt de cv-ketel bij. Zo bespaar je flink op gasverbruik, maar lever je niet in op comfort.
Lees meer over de hybride warmtepomp