Hoe werkt een warmtepomp?
Met een warmtepomp verwarm je jouw woning en soms ook je kraanwater. Hierdoor verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Dat is goed voor je energierekening én het milieu. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?
Hoe werken warmtepompen? De basis
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Maar het idee erachter is steeds hetzelfde. Een warmtepomp haalt warmte uit een bron: de buitenlucht, de bodem of het grondwater. De warmtepomp perst deze samen zodat er bruikbare warmte ontstaat. Hiermee wordt vervolgens je woning en soms ook je kraanwater verwarmd. Een warmtepomp werkt op stroom. Maar een warmtepomp gebruikt veel minder elektriciteit dan wanneer je elektrisch verwarmt zonder warmtepomp. Dit komt doordat een warmtepomp vooral gebruikmaakt van de bestaande warmte uit de bron. Dit maakt een warmtepomp tot een efficiënte en duurzame manier van verwarmen.
Warmtepomp werking uitgelegd
- De warmte uit de bron wordt langs een verdamper geleid. Hierin zit een speciale vloeistof - het koudemiddel - die door de warmte in gas verandert.
- Een compressor perst dit gas samen. Hierdoor ontstaat een hogere temperatuur.
- Het gas stroomt door een condensor die de warmte overdraagt aan de (binnen)lucht, het water in je verwarmingssysteem of de boiler voor het warme kraanwater.
- Door het afgeven van de warmte koelt het gas weer af en wordt het weer vloeibaar.
- De vloeistof stroomt terug naar de verdamper via een expansieventiel. Hierin wordt de druk verder verlaagd.
- De cyclus begint opnieuw.
Werking hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel of hr-ketel. De hybride warmtepomp verwarmt je woning het grootste gedeelte van het jaar. Bij lage buitentemperaturen neemt de cv-ketel de verwarming van je woning gedeeltelijk of zelfs helemaal over. Wanneer dat is, is vaak instelbaar en afhankelijk van het type woning en de mate van isolatie. De cv-ketel verwarmt ook je tapwater.
De meeste hybride warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht en bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. Deze gaat vervolgens via leidingen met een koudemiddel naar de binnenunit. Die geeft de warmte af aan het water in je verwarmingssysteem. Er bestaan ook steeds meer hybride warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Deze kan binnen of buiten staan.
Werking all-electric warmtepomp
In tegenstelling tot bij een hybride warmtepomp kan je met een all-electric of volledig elektrische warmtepomp helemaal van het gas af. Deze verwarmt je woning namelijk het hele jaar door. Ook verwarmt hij je tapwater. Het tapwater wordt opgewarmd en bewaard in een boilervat.
Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit een bron in de omgeving: de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater. Deze warmte wordt vervolgens samengeperst en overgedragen aan de cv-installatie of het water in het boilervat.
Van de volledig elektrische warmtepomp bestaan verschillende varianten. Bij elk type warmtepomp wordt de warmte onttrokken uit een andere bron:
- De lucht-water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht.
- Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van water.
- Een PVT-warmtepomp onttrekt warmte aan de onderzijde van zonnepanelen, of PV-panelen.
Warmtepompcheck
Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp? Met de Warmtepompcheck weet je het binnen 5 minuten! Neem even de tijd om de vragen te beantwoorden en krijg direct advies op maat.
Werking lucht-lucht-warmtepomp (airco)
Een airco is ook een warmtepomp. Een lucht-lucht-warmtepomp om precies te zijn. Hiermee kan je jouw woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. De meeste airco’s bestaan uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. Ook nu loopt de warmte via leidingen naar de binnenunit. Die warmt vervolgens de lucht in de kamer op. In elke ruimte die je wilt verwarmen heb je een binnenunit nodig. Een airco wordt vooral gebruikt om specifieke ruimtes (bij) te verwarmen en dus niet als vervanging van je centrale verwarming. Je kan hiermee dus niet van het gas af.
Rendement warmtepompen
Als je een warmtepomp gaat kopen, ben je natuurlijk benieuwd naar het rendement ervan. Als het gaat over het rendement van warmtepompen, kom je allerlei termen tegen. Bijvoorbeeld COP, SCOP, seizoensrendement en werkelijk rendement. Wat betekenen deze termen? Waar moet je op letten? En hoe weet je of een warmtepomp een hoog rendement heeft? Wij hebben het voor je op een rij gezet.
Lees meer over rendement warmtepompenGratis e-book 'Je huis verduurzamen met een warmtepomp'
Wil je nog meer weten over warmtepompen? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.