Voor VvE'sContact
BackWarmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je een warmtepomp aanschaffen, dan heb je de keuze uit een all-electric of een hybride warmtepomp.

De all-electric is een zelfstandige warmtepomp en verwarmt het hele jaar door je woning en het tapwater. Je hebt hierdoor geen gas meer nodig. De hybride variant verwarmt alleen de woning en wordt op koudere dagen geholpen door de cv-ketel. Welke uitvoeringen zijn er en hoe werken ze?

Hybride warmtepompen

Lucht/water warmtepomp

De hybride lucht/water warmtepomp verwarmt bijna het hele jaar door de woning. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel bij (rond 7 graden) of neemt de cv ketel het helemaal over (rond 4 graden). Ook het tapwater wordt door de cv ketel verwarmd. Je gasverbruik wordt met een hybride lucht/water warmtepomp 40 % - 60 % gereduceerd. De meeste lucht/water warmtepompen bestaan uit twee delen, een buitenunit en een binnenunit, die met elkaar verbonden zijn met leidingen, gevuld met een vloeistof. Met de buitenunit wordt warmte uit de buitenlucht gehaald. De binnenunit zorgt er op zijn beurt voor dat deze warmte aan het water in de cv leidingen wordt afgegeven. 

Bij sommige warmtepompen zijn de buiten -en binnunit gecombineerd in één apparaat. Dit wordt een monoblock genoemd.

Lees meer over de hybride lucht/water warmtepomp

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor het meer duurzaam verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Doe mee

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die de ventilatielucht uit de woning gebruikt als warmtebron. Deze warmtepomp vervangt de box van het mechanische ventilatiesysteem en kan zowel gebruikt worden voor de verwarming van de woning als voor verwarming van het tapwater. Het vermogen van de ventilatiewarmtepomp ligt lager dan dat van een lucht/water warmtepomp, omdat het wordt begrensd door de hoeveelheid aanwezige ventilatielucht. Overstijgt de vraag de maximale warmteafgifte, dan springt de cv-ketel bij. Met de ventilatiewarmtepomp bespaar je rond 40% op je gasverbruik.

Lees meer over de verschillende soorten hybride warmtepompen

All-electric warmtepompen

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem met behulp van een leidingsysteem gevuld met water, meestal voorzien van een antivriesmiddel. Deze soort warmtepomp heeft door de redelijk constante temperatuur van de bodem een goed rendement, maar is duur in aanschaf vanwege de benodigde grondboring. De water/water warmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, verwarmt zowel de woning als het tapwater het hele jaar door. In de zomer kan het je woning koelen doordat het systeem naast warmte, ook de kou uit de bodem kan halen. Een water/water warmtepomp bestaat uit een binnenunit in combinatie met een interne of externe boiler

Lucht/water warmtepomp

De all electric lucht/water warmtepomp werkt bijna hetzelfde als de hybride variant, alleen verwarmt deze je woning het hele jaar door en verwarmt ook het tapwater. De buitenunit haalt de warmte uit buitenlucht en de binnenunit, waarmee deze in verbinding staat, geeft de warmte af aan het water in de cv leidingen en het tapwater. De buitenunit is een stuk groter dan bij de hybride warmtepomp en de binnenuit combineer je vaak met een interne of externe boiler. In de zomer kun je je huis koelen door de werking van het systeem om te draaien; in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit je woning gehaald en naar buiten gebracht. Dit kost wel de nodige elektriciteit.

Lucht/lucht warmtepomp

Een airco die zowel kan koelen als verwarmen, wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Om te verwarmen haalt de buitenunit de warmte uit de (buiten)lucht. Deze warmte wordt rechtstreeks afgegeven aan de binnenunit, die de warmte in de ruimte verspreid. Door meerdere binnenunits te koppelen aan een buitenunit kan een airco meerdere ruimtes verwarmen. Je kunt dit eventueel ook combineren met de cv-installatie. Bijvoorbeeld door de begane grondvloer te verwarmen met de cv-installatie (met vloerverwarming) en bijvoorbeeld je thuiswerkruimte/ studieruimte of speelruimte van de kinderen apart te verwarmen met de lucht-lucht warmtepomp.

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees meer over de warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?Subsidie voor duurzame energie: 10 vragen5 vragen over de hybride warmtepomp

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube