Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Verwarmen met airco

Met een airco kun je jouw woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Hoe werkt verwarmen met airco precies? En wanneer is airco als verwarming een goed idee?

Airco om mee te verwarmen

Airco is een warmtepomp

Een airco noem je ook wel een lucht-lucht-warmtepomp. Deze kan koelen én verwarmen. In de zomer haalt hij warmte uit de lucht in je woning en geeft deze af aan de buitenlucht. Hierdoor daalt de temperatuur in huis. In de winter kan je dit omdraaien: dan haalt de airco warmte uit de buitenlucht. Deze gebruikt hij om de lucht in je woning mee te verwarmen. Let op: we hebben het op deze pagina over een vaste airco en niet over een mobiele airco.

Hoe werkt airco als verwarming?

Infographic die laat zien hoe lucht-lucht-warmtepomp werkt

De meeste airco's bestaan uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. Deze warmte geeft hij af aan een speciale vloeistof: het koudemiddel. Dit loopt via leidingen naar de binnenunit. De binnenunit warmt vervolgens de lucht in de kamer op. Met een binnenunit verwarm je één ruimte. Dus in elke ruimte die je wilt verwarmen, heb je een binnenunit nodig. Er zijn ook airco's met alleen een binnenunit (meer hierover lees je onder ‘Verschillende soorten airco's').

Een airco verbruikt stroom, maar maakt daarnaast dus vooral gebruik van de warmte uit de buitenlucht. Dit maakt de airco - net als andere warmtepompen - tot een relatief energiezuinige manier van verwarmen.

Voordelen airco verwarming

 • Hoog rendement. Een airco is een efficiënte en duurzame manier om specifieke kamers te verwarmen. Hij is een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld infraroodpanelen of elektrische kachels.
 • Kamer wordt snel warm. Met een airco krijg je een kamer sneller warm dan met bijvoorbeeld vloerverwarming. Wanneer je de airco aanzet, voel je de temperatuur al snel stijgen.
 • Ook koelen. Met een airco kun je niet alleen verwarmen maar ook koelen.
 • Relatief goedkoop. De aanschafkosten van een airco zijn vaak lager dan die van andere warmtepompen.
 • Minder vaak aanpassingen nodig aan woning. Bij andere warmtepompen zijn vaak aanpassingen nodig in de woning. Denk aan extra isolatie. Bij airconditioning is dat meestal niet nodig.

Nadelen airco verwarming

 • Extra stroomverbruik bij koeling. Gebruik je een airco om je huis mee te koelen, dan verbruik je extra energie. Dat is slecht voor je energierekening en — als deze energie wordt opgewekt met fossiele brandstof —  voor het milieu. Dit kun je wel deels compenseren met zonnepanelen.
 • Ruimte nodig. In elke ruimte die je wilt verwarmen, heb je een binnenunit nodig.
 • Luchtstroming. De airco blaast lucht uit en dat kun je voelen. Sommige mensen ervaren dit als oncomfortabel.
 • Geluid. Zowel de buiten- als de binnenunit van een airco maakt geluid. Het geluid van de binnenunit is te vergelijken met dat van een ventilator. De buitenunit maakt ongeveer evenveel geluid als een koffiemachine voor bonen.
 • Hoe kouder het wordt, hoe lager het rendement. Bij lage buitentemperaturen moet de airco harder werken waardoor hij meer stroom verbruikt. Als het heel koud is, wordt het goedkoper om met gas te verwarmen.
 • Bij koud weer gaat airco soms uit. Bij een buitentemperatuur onder de 7 graden moet een bepaald onderdeel van de airco - de condensor - soms ontdooien. De airco werkt op dat moment niet. Hoe kouder het wordt, hoe vaker dit gebeurt en hoe langer het ontdooien duurt.

Met airco verwarm je specifieke ruimtes

Een airco wordt meestal gebruikt voor het verwarmen van specifieke ruimtes. Verwarm jij bijvoorbeeld alleen je woonkamer en staat de verwarming in de slaapkamers altijd uit? In zo'n geval zou het een goede optie kunnen zijn om je woonkamer te verwarmen met airco.

Sommige mensen kiezen ervoor een cv-ketel te combineren met een airco. Met de cv-ketel verwarmen ze het hele huis tot een bepaalde basistemperatuur, bijvoorbeeld 18 graden. De airco gebruiken ze om bijvoorbeeld de huiskamer extra bij te verwarmen wanneer ze daar zijn. Wanneer je het airco en cv-ketel combineren slim aanpakt, dan ben je mogelijk goedkoper uit dan wanneer je in het hele huis de centrale verwarming hoger zet.

Hele woning verwarmen? Kies dan voor andere warmtepomp

Als je slechts één of twee ruimtes wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt. Ten tweede omdat de aanschafkosten van een airco met meerdere binnenunits al snel hoger zijn dan die van andere warmtepompen. Een airco met slechts een of twee binnenunits is meestal wel goedkoper. Qua rendement zijn een airco en een lucht-water-warmtepomp overigens vergelijkbaar.

Tekst gaat hieronder verder

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Wanneer bespaar je met airco?

Dat een cv-ketel gas verbruikt, weet je natuurlijk wel. Door te verwarmen met een airco hoeft je cv-ketel minder vaak aan en bespaar je op gas. Daar staat wel tegenover dat je meer stroom verbruikt. Maar ben je nou onder de streep goedkoper uit? Dat ligt eraan. Je bent goedkoper uit wanneer de kosten van je extra elektriciteitsverbruik lager zijn dan het geld dat je bespaart doordat je minder kuub gas verbruikt. Waar dit omslagpunt precies ligt, ligt aan jouw specifieke situatie. Zo speelt bijvoorbeeld mee welke energietarieven je betaalt, hoe vaak je thuis bent en hoeveel ruimtes je verwarmt met behulp van een airco.

Verschillende soorten airco’s

Er bestaan verschillende soorten airco’s:

 • Single split airco. Deze bestaat uit een één buitenunit en één binnenunit.
 • Multisplit airco. Dit type airco bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits.
 • Monoblock airco. Deze heeft alleen een binnenunit. De toe- en afvoer van lucht vindt plaats via roosters in de buitenmuur direct achter de airco.

Meerdere ruimtes verwarmen met airco

Wil je slechts één ruimte verwarmen? Dan kies je natuurlijk voor een single split airco of een monoblock airco. Wil je twee ruimtes verwarmen? Dan kan je kiezen voor een multisplit airco. Maar soms is het praktischer om te kiezen voor twee single split of monoblock airco's. Bijvoorbeeld als beide ruimtes aan verschillende kanten van het huis liggen. Met een multisplit airco zou je dan leidingen dwars door het huis moeten trekken.

Kosten airco

Een split airco met één binnenunit kost zo’n € 1800 - 3500. Een extra binnenunit kost zo’n € 1500 - € 2000. Een monoblock airco kost zo’n € 1500 - 3000. De prijs van een airco is onder andere afhankelijk van het vermogen. In tegenstelling tot voor andere warmtepompen krijg je voor een airco geen subsidie.

Buitenunit van airco om mee te verwarmen

Hoe groot is een airco?

 • Binnenunit: minimaal 30 x 80 x 20 (h x b x d) (dit zijn de afmetingen van een wandmodel, bij een vloermodel is de hoogte circa 60 centimeter)
 • Buitenunit: minimaal 50 x 70 x 25 centimeter (h x b x d)

Geluidseisen airco als verwarming

Je wilt natuurlijk niet dat de buitenunit van je airco geluidsoverlast veroorzaakt voor je buren. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor andere warmtepompen:

 • Tussen 19:00 uur en 7:00 uur (’s avonds en ’s nachts) mag de airco maximaal 40 decibel geluid maken op de erfgrens met de buren.
 • Tussen 7:00 uur en 19:00 (overdag dus) is dit maximaal 45 decibel.
 • Woon je in een appartement? Dan wordt het geluid niet gemeten op de erfgrens, maar in ramen van de buren die open kunnen.
 • Deze eisen gelden voor warmtepompen die vanaf 1 april 2021 zijn of worden geïnstalleerd.

Energielabel airco

Als je verschillende lucht-lucht-warmtepompen met elkaar wilt vergelijken, kan je het beste naar het energielabel kijken. Daar vind je informatie over het koel- en warmtevermogen en over het geluid van zowel de binnenunit als de buitenunit.

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Ook interessant

Welke warmtepompen zijn er?Duurzaam verwarmenIsoleren en ventilerenAlles over zonne-energie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube