Voor VvE'sContact

Snel naar

Split unit warmtepompMonoblock warmtepompWarmtepomp met geïntegreerde cv-ketelAll-electric ready warmtepompPVT hybride warmtepompVentilatiewarmtepomp
BackWarmtepomp

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

De hybride warmtepomp komt in verschillende uitvoeringen voor. Je kunt kiezen voor een warmtepomp met binnen- én buitenunit (split unit) of met één unit (monoblock). Ook zijn er uitvoeringen met bijvoorbeeld een geïntegreerde cv-ketel.

Installateur die warmtepomp installeert.

Lucht-water-warmtepompen

De meeste hybride warmtepompen zijn lucht-water-warmtepompen. Ze halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan het water van het verwarmingssysteem. Van de lucht-water-warmtepomp bestaan verschillende varianten:

Split unit of monoblock warmtepomp?

Split unit warmtepomp

Een split unit hybride warmtepomp bestaat uit een buiten- en binnenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de lucht en geeft deze via leidingen af aan de binnenunit. Die verwarmt vervolgens het water van de verwarming.

Voordelen split unit warmtepomp:

 • Een split unit warmtepomp is vaak goedkoper dan een monoblock warmtepomp. Dit komt door de productiemethode. Buitendelen van split unit systemen worden gemaakt door bedrijven die ook buitendelen van airco’s in grote hoeveelheden maken.
 • De buitenunits van split unit warmtepompen zijn relatief klein. Daardoor kunnen ze makkelijk worden opgehangen of op platte daken worden geplaatst.

Nadelen split unit warmtepomp:

 • Alleen gecertificeerde installateurs mogen split unit hybride warmtepompen plaatsen. Reden hiervoor is dat moet worden gewerkt met leidingen die een koudemiddel bevatten. Zo’n middel is erg schadelijk voor het milieu wanneer het vrijkomt.

Ook goed om te weten:

 • Split unit hybride warmtepompen komen vaak met een wat lager vermogen dan de meeste monoblock warmtepompen. Hierdoor is het rendement ook lager. Wil je een split unit warmtepomp met een hoger vermogen? Vraag hier dan naar bij de leverancier.
 • Split unit hybride warmtepompen komen vaak met een wat kleinere ventilator. Deze maken meer geluid. Wil je een split unit warmtepomp met een grotere en dus stillere ventilator? Vraag hier dan naar bij de leverancier.  

Monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp bestaat slechts uit één unit. Deze plaats je binnen of buiten. Deze unit wordt rechtstreeks aangesloten op de cv-installatie.

Voordelen monoblock warmtepomp:

 • Slechts één unit in plaats van twee. Bij een hybride warmtepomp zonder buitenunit hoort meestal wel een regelunit die binnen hangt. Dit is een klein kastje ter grootte van een modem.
 • Makkelijker om te installeren en daardoor vaak lagere installatiekosten.
 • Iedere installateur mag een monoblock warmtepomp installeren.

Nadelen monoblock warmtepomp:

 • Vaak duurder dan split unit warmtepomp.
 • De unit van een monoblock warmtepomp is vaak groter en zwaarder dan de units van een split unit warmtepomp. Hierdoor kan je hem niet overal plaatsen.
 • De monoblock warmtepomp moet dichter bij de cv-ketel en dus bij de woning worden geplaatst dan een split unit systeem. 
 • De leidingen die van buiten naar binnen lopen, zijn bij een monoblock warmtepomp vaak dikker dan bij een split unit systeem. Hierdoor moet je grotere gaten in de muur of het dak boren. Het is belangrijk deze weer goed af te dichten om lekkages en warmteverlies te voorkomen.

Ook goed om te weten:

 • Monoblock warmtepompen komen vaak met een hoger vermogen. Hierdoor is het rendement ook hoger.
 • Monoblock warmtepompen komen vaak met een grotere en daardoor stillere ventilator.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor het meer duurzaam verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Doe mee

Hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel

Wil je een hybride warmtepomp installeren en is je cv-ketel ook aan vervanging toe? Dan is een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel mogelijk een goede keuze. Je hebt dan maar één apparaat in je woning hangen. Doordat ze van dezelfde fabrikant zijn, weet je zeker dat de cv-ketel en hybride warmtepomp goed samenwerken. Een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel heeft ook een buitenunit.

All-electric ready warmtepomp

Een all-electric ready warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, maar kan ook zelfstandig je huis verwarmen wanneer je dit later nog beter hebt geïsoleerd. Voor warm tapwater sluit je dan een boiler aan op de warmtepomp. Bij een all-electric ready warmtepomp wordt vaak gekozen voor een iets hoger vermogen dan bij een normale hybride warmtepomp. Zodat je zeker weet dat hij je woning ook bij lage temperaturen zelfstandig kan verwarmen.

Een all-electric ready warmtepomp kan een goede keuze zijn als je jouw huis in stappen wilt verduurzamen. Het is wel belangrijk te weten welk vermogen je in de toekomst nodig hebt. Laat je hierover goed adviseren. All-electric ready warmtepompen bestaan in monoblock en split unit uitvoeringen.

buitenunit hybride warmtepomp op dak

E-book verduurzamen met een hybride warmtepomp

Wil je meer weten? In ons gratis e-book vind je alles wat je moet weten over de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Download het e-book

Andere hybride warmtepompen

Naast de lucht-water-warmtepomp bestaan er nog andere soorten hybride warmtepompen:

PVT hybride warmtepomp

Sinds kort kun je hybride warmtepompen kopen in combinatie met PVT-panelen. Dit zijn zonnepanelen die naast elektriciteit ook warmte leveren. Achter de panelen zit een soort radiator waardoor water met antivries stroomt. Dit water gaat via leidingen naar de warmtepomp. Die verhoogt de temperatuur verder en geeft de warmte af aan de cv-installatie.

Ventilatiewarmtepomp en ventilatiewarmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride warmtepomp die gebruikmaakt van de ventilatielucht in de woning. Hiermee heb je geen apart luchtafzuigsysteem meer nodig. Voordeel is het hoge rendement, doordat je gebruikmaakt van de binnenlucht die al redelijk warm is. Wel heeft zo’n hybride warmtepomp relatief veel ondersteuning nodig van de cv-ketel. De hoeveelheid lucht die door het ventilatiesysteem gaat, is namelijk vaak beperkt. Er bestaan ook warmtepompen die warmte uit zowel de ventilatielucht als de buitenlucht halen. Een warmtepompboiler werkt hetzelfde als een ventilatiewarmtepomp, maar gebruikt de ventilatielucht om het tapwater te verwarmen.

Installatie warmtepomp

Laat je een warmtepomp installeren, check of het bedrijf is aangesloten bij Techniek Nederland of bij Uw duurzame installateur.

Meer over de warmtepomp

Alles over de hybride warmtepompAll-electric warmtepomp: veelgestelde vragenIs mijn woning geschikt voor een warmtepomp?Wel of niet een warmtepomp kopen?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube