Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

De hybride warmtepomp bestaat in verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen voor een warmtepomp met binnen- én buitenunit (split warmtepomp) of met één unit (monoblock). Ook zijn er uitvoeringen met bijvoorbeeld een geïntegreerde cv-ketel.

Installateur die warmtepomp installeert.

De meeste hybride warmtepompen zijn lucht-water-warmtepompen. Ze halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan het water van het verwarmingssysteem. Van de lucht-water-warmtepomp bestaan verschillende varianten:

Split of monoblock warmtepomp?

Split warmtepomp

Een split hybride warmtepomp bestaat uit een buiten- en binnenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de lucht en geeft deze via leidingen af aan de binnenunit. Die verwarmt vervolgens het water van de verwarming.

Voordelen split warmtepomp:

  • Een split warmtepomp is vaak goedkoper dan een monoblock warmtepomp. 
  • De buitenunits van split warmtepompen zijn relatief klein. Daardoor kunnen ze makkelijk worden opgehangen of op platte daken worden geplaatst.

Nadelen split warmtepomp:

  • Voor de installatie moet je meestal een gecertificeerde installateur inschakelen. Reden is dat in de meeste gevallen moet worden gewerkt met leidingen die een synthetisch koudemiddel bevatten. Zo'n middel is erg schadelijk voor het milieu wanneer het vrijkomt. 

Ook goed om te weten:

  • Split warmtepompen hebben vaak een wat lager vermogen dan de meeste monoblock warmtepompen. Hierdoor is het rendement lager. Wil je een split warmtepomp met een hoger vermogen? Vraag dan hiernaar bij de leverancier.
  • Split warmtepompen hebben vaak een wat kleinere ventilator. Deze maken meer geluid. Wil je een split warmtepomp met een grotere en dus stillere ventilator? Vraag dan hiernaar bij de leverancier.  

Monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp bestaat slechts uit één unit. Deze plaats je binnen of buiten. Deze unit wordt rechtstreeks aangesloten op de cv-installatie.

Voordelen monoblock warmtepomp:

  • Slechts één unit in plaats van twee. Bij een hybride warmtepomp zonder buitenunit hoort meestal wel een regelunit die binnen hangt. Dit is een klein kastje ter grootte van een modem.
  • Makkelijker om te installeren en daardoor vaak lagere installatiekosten.
  • Iedere installateur mag een monoblock warmtepomp installeren.

Nadelen monoblock warmtepomp:

  • Vaak duurder dan split warmtepomp.
  • De unit van een monoblock warmtepomp is vaak groter en zwaarder dan de units van een split warmtepomp. Hierdoor kan je hem niet overal plaatsen.
  • De monoblock warmtepomp moet dichter bij de cv-ketel en dus bij de woning staan dan een split systeem. 

Ook goed om te weten:

  • De leidingen die van buiten naar binnen lopen, zijn bij een monoblock warmtepomp vaak dikker dan bij een split warmtepomp. Hierdoor moet je grotere gaten in de muur of het dak boren. Het is belangrijk deze weer goed af te dichten om lekkages en warmteverlies te voorkomen.
  • Monoblock warmtepompen hebben vaak een hoger vermogen. Hierdoor is het rendement ook hoger.
  • Monoblock warmtepompen hebben vaak een grotere en daardoor stillere ventilator.

Gewone warmtepomp of hoge-temperatuur-warmtepomp?

De temperatuur die een hybride lucht-water-warmtepomp maakt en afgeeft aan de cv-installatie, noemen we de ‘aanvoertemperatuur’. De meeste warmtepompen leveren tussen de 35 en 55 graden. Maar er komen steeds meer warmtepompen die tot 70 graden kunnen leveren. Dit worden hoge-temperatuur-warmtepompen genoemd. Dit kan een goede optie zijn als je woning een hoge temperatuur nodig heeft om comfortabel warm te worden. Dit is vaak het geval bij woningen die goed geïsoleerd zijn, maar radiatoren hebben.

Hoge-temperatuur-warmtepomp

Voordelen

  • Vaak minder aanpassingen nodig aan afgiftesysteem (zoals je radiatoren).
  • Voor een hoge-temperatuur-warmtepomp hoef je geen gecertificeerde installateur in te schakelen.

Nadelen

  • Een hoge-temperatuur-warmtepomp is vaak duurder in aanschaf.
  • Hoger elektriciteitsverbruik. Hierdoor is het financieel rendement iets lager en duur het dus langer om de warmtepomp terug te verdienen.
  • Een hoge-temperatuur-warmtepomp schakelt vaak eerder over naar de cv-ketel. Hierdoor bespaar je minder gas.
  • Minder keuze. Er zijn nu nog minder hoge-temperatuur-warmtepompen op de markt dan gewone warmtepompen.

Ook goed om te weten

Overweeg je een hoge-temperatuur-warmtepomp, laat je dan goed informeren door de installateur. Want hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement van de warmtepomp. Veel hybride warmtepompen schakelen bij een bepaald rendement over op de cv-ketel, afhankelijk van de verhouding tussen de gasprijs en de elektraprijs. Bij sommige warmtepompen kun je deze verhouding zelf instellen. Dat is bijvoorbeeld handig als je zonnepanelen hebt. Een installateur kan je hierbij helpen.

Ander koudemiddel 

De maximale aanvoertemperatuur wordt bepaald door het koudemiddel dat in de warmtepomp zit. Met dit middel verhoogt de warmtepomp de warmte uit de buitenlucht. In gewone warmtepompen zitten vaak synthetische koudemiddelen. Hoge-temperatuur-warmtepompen bevatten natuurlijke koudemiddelen. Een installateur heeft geen certificering nodig om hiermee te werken. Vooral propaan wordt vaak gebruikt. Omdat dit erg brandbaar is, bestaan warmtepompen met propaan alleen in monoblock uitvoering. Hierbij zitten de onderdelen met het koudemiddel namelijk in één apparaat.

Gewone warmtepomp

Voordelen

  • Lager stroomverbruik. Hierdoor is het financieel rendement hoger en verdien je de warmtepomp dus sneller terug.
  • Ruime keuze. Er zijn veel verschillende aanbieders en uitvoeringen op de markt.
  • Een gewone warmtepomp is vaak goedkoper dan een hoge-temperatuur-warmtepomp.

Nadelen

  • Vaker aanpassingen nodig aan afgiftesysteem. Denk aan het plaatsen van vloerverwarming in plaats van radiatoren.

Hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel

Wil je een hybride warmtepomp installeren en is je cv-ketel ook aan vervanging toe? Dan is een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel mogelijk een goede keuze. Je hebt dan maar één apparaat in je woning hangen. Doordat ze van dezelfde fabrikant zijn, weet je zeker dat de cv-ketel en hybride warmtepomp goed samenwerken. Een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel heeft ook een buitenunit.

All-electric ready warmtepomp

Een all-electric ready warmtepomp kan een goede keuze zijn als je jouw huis in stappen wilt verduurzamen. Deze werkt samen met je cv-ketel, maar kan ook zelfstandig je huis verwarmen wanneer je dit later nog beter isoleert. Voor warm tapwater sluit je dan een boiler aan op de warmtepomp. Bij een all-electric ready warmtepomp wordt vaak gekozen voor een iets hoger vermogen dan bij een normale hybride warmtepomp. Zodat je zeker weet dat hij je woning ook bij lage temperaturen zelfstandig kan verwarmen. Als je een all-electric ready warmtepomp overweegt, is het belangrijk te weten welk vermogen je in de toekomst nodig hebt. Laat je hierover goed adviseren. All-electric ready warmtepompen bestaan in monoblock en split uitvoeringen.

Andere hybride warmtepompen

Naast de lucht-water-warmtepomp bestaan er nog andere soorten hybride warmtepompen:

PVT hybride warmtepomp

Sinds kort kun je hybride warmtepompen kopen in combinatie met PVT-panelen. Dit zijn zonnepanelen die naast elektriciteit ook warmte leveren. Achter de panelen zit een soort radiator waardoor water met antivries stroomt. Dit water gaat via leidingen naar de warmtepomp. Die verhoogt de temperatuur verder en geeft de warmte af aan de cv-installatie.

Ventilatiewarmtepomp en ventilatiewarmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride warmtepomp die gebruikmaakt van de ventilatielucht in de woning. Hiermee heb je geen apart luchtafzuigsysteem meer nodig. Voordeel is het hoge rendement, doordat je gebruikmaakt van de binnenlucht die al redelijk warm is. Wel heeft zo’n hybride warmtepomp relatief veel ondersteuning nodig van de cv-ketel. De hoeveelheid lucht die door het ventilatiesysteem gaat, is namelijk vaak beperkt. Er bestaan ook warmtepompen die warmte uit zowel de ventilatielucht als de buitenlucht halen. Een warmtepompboiler werkt hetzelfde als een ventilatiewarmtepomp, maar gebruikt de ventilatielucht om het tapwater te verwarmen.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Meer over de warmtepomp

Alles over de hybride warmtepompAlles over de all-electric warmtepompIs mijn woning geschikt voor een warmtepomp?Wel of niet een warmtepomp kopen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube