Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Plat dak isoleren binnenzijde

Een plat dak isoleren vanaf de binnenzijde kent een aantal risico's. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen. Waar let je op en wat kost het? Wij leggen het uit.

man pakt isolatiemateriaal

Plat dak isoleren: het advies 

Het van binnenuit isoleren van een plat dak isoleren kent risico's. Zo is er een grotere kans dat er vocht in de constructie komt, wat kan leiden tot houtrot. Vereniging Eigen Huis raadt daarom aan, wanneer dat mogelijk is, om de buitenzijde van een plat dak te isoleren. Besteedt dit altijd uit aan een dakdekkersbedrijf. Zij kunnen het dak isoleren en afwerken met de juiste dakbedekking.

Lees meer over dakisolatie

Wanneer kies je voor plat dak isoleren binnenzijde?

Check voordat je gaat isoleren altijd of er al isolatiemateriaal aangebracht is op of onder jouw dak. Is jouw dak aan vervanging toe, dan kun je gelijk het dak van buitenaf isoleren. Besteedt dit altijd uit aan een dakdekker. Is isoleren vanaf de buitenzijde geen optie, dan kun je het dak van binnenuit isoleren.

Let op! Vooral in vochtige woningen en vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is het dak van binnenuit isoleren risicovol. Er is een grote kans op vocht in de constructie waardoor houtrot kan ontstaan.   

Plat dak van binnenuit isoleren: de mogelijkheden

Isoleren aan de binnenkant van het platte dak kun je het beste doen tussen de dakbalken. Dit wordt ook wel een koud-dak-constructie genoemd. Met deze methode verlies je de minste ruimte. Wanneer je van binnenuit gaat isoleren zijn er twee mogelijkheden:

Dakconstructie deels in het zicht

Je kunt er voor kiezen de dakbalken deels in het zicht te laten. Je brengt dan het isolatiemateriaal, de dampremmende laag en de afwerking allemaal tussen de balken aan.

isoleren plat dak binnenzijde dakconstructie deels in zicht
plat dak isoleren binnenzijde dakconstructie wegwerken

Dakconstructie wegwerken

De andere mogelijkheid is om de afwerking onder de dakbalken aan te brengen. Hierbij breng je het isolatiemateriaal direct tussen de balken aan. Het materiaal wordt op zijn plaats gehouden door latten. Daaroverheen komt een dampremmende folie. Deze tape je rondom en op de naden goed af. Tot slot werk je het plafond af, bijvoorbeeld met gipsplaten.

Plat dak isolatie: stap voor stap

Stap 1: Controleer of er al isolatiemateriaal aanwezig is

Als in de dakconstructie al isolatiemateriaal aanwezig is, is het verstandig om eerst advies te vragen bij een specialist, bijvoorbeeld een bouwfysicus. Deze specialist kan onderzoeken of het aanbrengen van extra isolatie kan leiden tot vochtproblemen. Daarnaast levert extra isolatie vaak een lage besparing op ten opzichte van de eerste centimeters isolatie. Hierdoor verdien je het minder snel terug.

Stap 2: Kiezen uit isolatiematerialen

Kies wat voor materiaal je wilt gebruiken, denk bijvoorbeeld aan minerale wol, zoals glas -of steenwol, kunststof isolatieplaten, isolatiefolie of natuurlijke isolatiematerialen, zoals schapenwol of vlas.

Verderop op deze pagina vertellen we meer over materialen.

Stap 3: Materiaal op maat snijden en plaatsen

Snijd of zaag het isolatiemateriaal ruim af en plaats dit tussen de draagbalken van het dak. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens op de plaats gehouden door latten. Zorg ervoor dat er geen naden en kieren ontstaan. Gebruik eventueel spijkerflensdekens die een dampremmende laag hebben. De papierflappen niet je vast op het omliggende hout. Daarna breng je daaronder latten aan om bijvoorbeeld de gipsplaten op te bevestigen.

Stap 4: Dampremmende laag aanbrengen

Vervolgens breng je op de latten een laag dampremmende folie aan (behalve bij spijkerflensdekens). Deze niet je vast op de latten. De laag mag je niet onderbreken met bijvoorbeeld plafondspotjes. Plak naden en randaansluitingen af met tape.

Stap 5: Werk het dak af

Nu kan het plafond afgewerkt worden, bijvoorbeeld met gipsplaten of schroten.

Om te voorkomen dat vocht in de constructie komt, moet het isolatiemateriaal aan de binnenkant zijn voorzien van een dampremmende laag. Die moet aaneengesloten worden aangebracht en goed aansluiten op de aansluitende constructies.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Dakisolatie in 7 minuten

Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving vertelt je in deze video welke methoden voor dakisolatie er zijn, wat het kost en hoe je het aanpakt.

Kiezen uit isolatiematerialen

Een plat dak isoleren aan de binnenzijde kan met de volgende materialen:

  • Minerale wol
    Minerale wol (glaswol of steenwol) kun je kopen in platen of op een rol. Doordat het materiaal flexibel is kan het goed onderling aansluiten en goed aansluiten op de dakconstructie. Minerale wol is brandveilig en houdt ook geluid tegen. Een speciaal type minerale wol is de spijkerflensdeken. Let op! Dit materiaal kan irriteren op je huid. Draag daarom altijd beschermende kleding en een mondkapje als je zelf aan de slag gaat. 
  • Spijkerflensdekens
    Spijkerflensdekens zijn rollen van glaswol of steenwol die ingepakt zitten in papier. Aan de zijkanten van de rollen zitten papierflappen waarmee de rollen vastgeniet kunnen worden op het omliggende hout. De dekens zijn al voorzien van een dampremmende laag. Let erop dat de breedte van de rollen hetzelfde is als de afstand tussen de balken.
  • Kunststof isolatieplaten
    Er zijn verschillende soorten kunststof isolatieplaten. De meest bekende is tempex. Omdat kunststofplaten minder flexibel zijn moet je nauwkeuriger werken om het goed op maat te krijgen. 
  • Folie-isolatie
    Multi-folie bestaat uit meerdere aluminiumfolie-achtige lagen, afgewisseld met lagen schuimachtige materiaal. De werking ervan berust op een ander principe dan standaard isolatiematerialen. De werking van folie-isolatie gaat uit van het weerkaatsen van stralingswarmte. De folie moet ook helemaal luchtdicht aangebracht worden, anders kan de warmte alsnog door luchtstroming naar buiten gaan en gaat de werking nagenoeg verloren. Zorg, voor een goede werking van de folie-isolatie, voor een laag van ca. 2 cm stilstaande lucht aan beide zijden van de folie.
  • Natuurlijke isolatiematerialen
    Isoleren met natuurlijk materialen kan ook. Denk hierbij aan vlas, hennep of schapenwol. De isolatiewaarde van deze materialen verschilt onderling niet zoveel. Ze zijn ongeveer 15% duurder dan de bekendere materialen. 
Lees meer over isolatiematerialen

Wat is de isolatiewaarde? 

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed iets isoleert. De waarde van het isolatiematerialen wordt uitgedrukt in Rd-waarde. Deze waarde vind je terug op de verpakking van het materiaal. Een hoge isolatiewaarde zorgt voor betere isolatie.

Kosten dakisolatie binnenzijde

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat dakisolatie aan de binnenkant van het dak kost en wat het oplevert. Wanneer je zelf een dak isoleert ben je veel goedkoper uit. Dan betaal je alleen voor het gekozen isolatiemateriaal en andere benodigdheden. Ook zonder subsidie ben je vaak goedkoper uit als je zelf aan de slag gaat.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten5.4005.7006.0009.000
Subsidie1.6001.7001.8002.700
Gasbesparingm3/j400420440700
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3 €/j5506006501.000

De kosten en de subsidie zijn een schatting (januari 2024). Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Subsidie dak isoleren

Wanneer je het dak isoleert kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo ontvang je alleen subsidie als je het uitbesteedt aan een vakman. Ook geldt er een minimum voor het aantal te isoleren oppervlakte en een minimale Rc-waarde. Wanneer je twee isolatiemaatregelen neemt ontvang je meer subsidie.

Gratis e-book dakisolatie

Zit je nog met vragen over dakisolatie of wil je alle informatie op een rijtje? In ons e-book hebben we alle informatie voor je gebundeld.

Isolatiematerialen inclusief voor- en nadelen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Stappenplan aanbrengen isolatiemateriaal
Download het e-book
vrouw met tablet op bank

Waar let je op voor je start met van binnenuit isoleren?

Kies eerst of je zelf het platte dak wil isoleren of dat je het liever uitbesteedt aan een deskundig en goed isolatie -of dakdekkersbedrijf. Daarnaast zijn er aantal dingen om rekening mee te houden: 

Condensatie

Vooral in vochtige woningen en vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is een koud-dakconstructie risicovol, omdat het vocht zich in de constructie kan verzamelen. Dit kan leiden tot houtrot. Daarom moet er altijd een dampremmende laag geplaatst worden aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal. 

Dampremmende laag

Bij grote verschillen tussen binnen- en buitentemperatuur stroomt waterdamp uit de binnenlucht door de constructie naar buiten. Als de temperatuur van de waterdamp te laag wordt condenseert deze damp in de constructie waardoor vocht zich ophoopt. Dit kan leiden tot houtrot en verminderde werking van het isolatiemateriaal. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.

Pas op met extra isolatie

Is er al isolatie aangebracht op het dak? Dan kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je aan de binnenzijde extra isolatie aanbrengt; vocht uit de woning condenseert dan in de constructie. En dat kan leiden tot houtrot. Je kunt een bouwfysicus vragen om te berekenen of na isolatie tot vochtproblemen leidt.

Uitbesteden

Wil je de buitenkant van het dak isoleren en wil je dit uitbesteden, kies voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leggen van dakbedekking voor platte daken. Een goede dakdekker is belangrijk bij het isoleren van bestaande platte daken. Check of een bedrijf is aangesloten bij de Vereniging Dakdekkersbranche Nederland (VEBIDAK).

Veelgestelde vragen plat dak isoleren

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Ook interessant

DakisolatieBeste isolatiemateriaal kiezenSubsidie isolatieIsolatie woningen bouwjaar

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube