Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Houten vloer isoleren

Heb je een houten vloer en vaak koude voeten? Dan kan vloerisolatie uitkomst bieden. Je bespaart op je energierekening en krijgt bijna meteen warme voeten. Lees en leer meer over houten vloer isolatie.

Kind speelt met blote voeten op de grond

Waarom houten vloer isolatie?

Wanneer je wilt verduurzamen en je houten vloer nog goede vloerisolatie mist is het verstandig om hierin te investeren. Houten vloer isolatie levert een lagere energierekening op, zorgt voor optimaal wooncomfort en het voorkomt vochtproblemen.

Houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte

Is er een kruipruimte aanwezig? Dan kan vloerisolatie het beste via deze ruimte worden aangebracht. Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de houten balken aan. Hiervoor kunnen verschillende isolatiematerialen gebruikt worden. Een van de geschikte materialen zijn stevige isolatieplaten. De platen worden iets ruimer op maat gemaakt zodat ze goed klem komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen onderuit zakken worden onder het isolatiematerieel latten, spandraden of schroeven gebruikt. Latten en spandraden bevestig je onder de vloerbalken en schroeven in de zijkant. Gebruik wel vochtbestendige materialen. Ook voor de bevestiging, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en schroeven van roestvast staal (RVS). De kruipruimte is een vochtige ruimte waardoor thermisch verzinkte materialen snel wegroesten. 

Tip: Vergeet niet om ook de ruimte tussen de eerste en de laatste vloerbalk te isoleren. Deze ruimte is vaak beperkt, maar wel belangrijk om goed te isoleren. Anders kan er alsnog vochtige lucht vanuit de kruipruimte via de plint de woning in komen.  

Kind speelt met blote voeten op de grond

Gratis e-book Vloerisolatie

Zit je nog met vragen en wil je meer weten over vloerisolatie voordat je er aan begint? We hebben alles voor je op een rijtje gezet in ons gratis e-book.

Van voorbereiding tot installatie
Voor- en nadelen isolatiematerialen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

Houten zoldervloer isoleren

Heb je een houten zoldervloer en is je zolder niet in gebruik als leefruimte? Dan kun je ook de zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met platen, isolatierollen, steenwol of glaswol tussen de zolderbalken. Het is belangrijk om aan de onderzijde van de isolatie een dampremmende laag aan te brengen om te voorkomen dat vocht vanuit de woning in de zolderconstructie komt. Dit kan met behulp van PE folie of met klimaatfolie. Voor het isoleren tussen de zolderbalken moet wel eerst het plafond onder de vloer verwijderd worden, als die aanwezig is. Na het isoleren kan een nieuw plafond gemaakt worden, bijvoorbeeld met gipsplaten. 

Voor isolatie aan de bovenzijde van de zoldervloer gebruik je isolatieplaten, vlieringvloerelementen of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal. Ook hier is het verstandig om eerst een dampremmende laag aan te brengen. In dit geval direct op de bestaande houten zoldervloer. 

Geschikte isolatiematerialen

Er is verschillend isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor het isoleren van een houten vloer:

Minerale wol, zoals glaswol en steenwol

Je kunt de vloer isoleren met glaswol of steenwol. Voor onder de vloer is het verstandig om te kiezen voor een hardere persing. Het voordeel van minerale wol is dat het flexibel is en goed in alle kieren gedrukt kan worden. Het aanbrengen van isolatie aan de onderzijde van de vloer is ook voor de doe-het-zelver goed te doen. Het is verstandig om beschermende kleding aan te trekken bij het aanbrengen van de isolatie om jeuk te voorkomen. Gebruik een stofkapje om te voorkomen dat je de vezels inademt.

Wil je zelf je houten vloer isoleren? Lees ter inspiratie de ervaringen van Mark en David die ook zelf hun vloer isoleerden.

Kunststofschuim isolatieplaten, zoals tempex

Kunststofplaten zijn minder flexibel dan glaswol of steenwol. Om het isolatiemateriaal goed aan de constructie aan te laten sluiten is er meer nauwkeurigheid vereist dan bij minerale wol. Het voordeel is wel dat je geen last hebt van vezels zoals bij glaswol of steenwol.

Folie-isolatie of thermosheets

Bij deze methode wordt warmte-reflecterende folie in zakken onder de vloer aangebracht. Dit is licht materiaal. De zakken zijn luchtdicht afgesloten waardoor tussen de lagen stilstaande lucht ontstaat. Daarnaast reflecteert een deel van de warmte die door de vloer komt terug. Het aanbrengen van dit isolatiemateriaal is rondom leidingdoorvoeren niet eenvoudig, omdat de foliezakken in stroken moeten worden aangebracht. De zakken worden met nieten bevestigd op de vloerbalken. Kies wel voor roestvast stalen (RVS) nieten. Na het aanbrengen worden de foliezakken afgesloten door dubbelzijdige tape. De zakken hebben een goede isolatie, maar zijn wel kwetsbaar voor beschadiging.

Los gespoten PUR-schuim

Deze methode wordt alleen door professionele bedrijven aangebracht. Doordat de ondervloer in zijn geheel wordt bespoten komt door de vloer ook geen vocht vanuit de kruipruimte de woning in. Een nadeel kan zijn dat leidingen direct onder de vloer ook bespoten worden waardoor ze moeilijker bereikbaar zijn. Voor houten vloeren is deze methode risicovol. Voor het aanbrengen van het PUR-schuim moet de houten vloer goed worden gecontroleerd op een te hoog vochtgehalte in de houten balken, optrekkend vocht vanuit de fundering op de aanwezigheid van schimmels en zwammen. Door lekkages of andere vochtproblemen achteraf kunnen er ook problemen zoals houtrot ontstaan. Houd ook rekening met de vloerbedekking op de vloer. Deze mag niet dampdicht zijn, zoals een pvc vloer of een laminaatvloer met een onderfolie. Als er dan vocht, bijvoorbeeld door een lekkage, in de vloerconstructie komt kan dat nergens meer heen en veroorzaakt het houtrot.  

Kosten houten vloer isoleren

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat vloerisolatie kost en wat het oplevert.

Vloerisolatie onder niet-geïsoleerde vloerEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.9502.0502.6003.800
Subsidie5305507001.000
Gasbesparingm3/j80130170250
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j120190240360

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (januari 2024) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Houten vloer isoleren: waar let je op?

Kies bij het isoleren van een houten vloer eerst of je zelf aan de slag wilt gaan of dat je het liever uitbesteedt aan een deskundig en goed vloerisolatiebedrijf. Daarnaast zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden voordat je de houten vloer isoleert:

Check op gebreken zoals houtrot

Controleer voordat je gaat isoleren de houten vloeren op houtrot. Vervang rottende vloerdelen en balken voordat je de vloer isoleert. Ga ook na waardoor het houtrot is ontstaan. Los lekkages of andere gebreken eerst op voordat je gaat isoleren. Door het isoleren is de vloer minder zichtbaar en kan houtrot langer uit het zicht blijven.

Goede ventilatie

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) die onvoldoende geïsoleerd zijn hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door het isoleren van een houten vloer verandert de vochthuishouding in huis. Een voordeel van het isoleren van een houten vloer is dat er minder vocht vanuit de kruipruimte de woning in komt. Dit heeft een positief effect op de vochthuishouding van de woning. Zorg er wel voor dat de woning voldoende ventilatie behoudt.

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid geeft in procenten aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van wat maximaal mogelijk is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kun je meten met een hygrometer. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe meer grammen waterdamp de lucht bevat. Het voordeel van het isoleren van de begane grondvloer is dat het vocht vanuit de kruipruimte, afhankelijk van de isolatiemethode, minder makkelijk in de woning kan komen, waardoor er een beter binnenklimaat ontstaat.

Aandachtspunten houten vloer isoleren

  • Ben je lid van Vereniging Eigen Huis, dan kun je isoleren met ledenkorting
  • Laat je de vloer isoleren met PUR-schuim, kies voor een bedrijf met een Venin certificering.
  • Wil je de vloer laten isoleren door een klusbedrijf, check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven (VLOK).
  • Ga je isoleren, los dan eerst gebreken op, zoals lekkages. Als isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
  • Je kunt een houten vloer isoleren met PUR-schuim als de vloerconstructie daarvoor geschikt is.
  • Lees het TNO onderzoek naar het gebruik van PUR.

TNO-rapport PUR-schuim (pdf)

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over vloerisolatie

VloerisolatieKruipruimte isoleren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube