Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Houten vloer isoleren

Heb je een houten vloer en vaak koude voeten? Dan kan vloerisolatie uitkomst bieden. Je bespaart op je energierekening en krijgt bijna meteen warme voeten. Lees en leer meer over houten vloer isoleren.

man en vrouw in woonkamer met krant en ipad

Houten vloer isolatie voordelen

Wanneer je wilt verduurzamen en je houten vloer nog goede vloerisolatie mist is het verstandig om hierin te investeren. De houten vloer isoleren kent meerdere voordelen, zoals een lagere energierekening, optimaal wooncomfort en het het kan vochtproblemen verminderen. Op deze pagina vind je meer informatie over:

 • Hoe je de houten vloer kunt isoleren
 • Welke isolatiematerialen geschikt zijn
 • Wat houten vloerisolatie kost en oplevert
 • Waar je verder op moet letten voor je aan de slag gaat
 • Aandachtspunten bij houten vloer isoleren

Houten vloer isoleren: de mogelijkheden

Er zijn meerdere manier om de houten vloer te isoleren:

 • Met kruipruimte (van onderaf)
 • Zonder kruipruimte (van bovenaf)
 • Houten zoldervloer isoleren

Houten vloer isoleren met kruipruimte

Is er een kruipruimte aanwezig? Dan kan vloerisolatie het beste via deze ruimte worden aangebracht. Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de houten balken aan. Hiervoor kunnen verschillende isolatiematerialen gebruikt worden, bijvoorbeeld stevige isolatieplaten. De platen worden iets ruimer op maat gemaakt zodat ze goed klem komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen onderuit zakken worden onder het isolatiematerieel latten, spandraden of schroeven gebruikt. Latten en spandraden bevestig je onder de vloerbalken en schroeven in de zijkant. Gebruik wel vochtbestendige materialen. Ook voor de bevestiging, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en schroeven van roestvast staal (RVS). De kruipruimte is een vochtige ruimte waardoor thermisch verzinkte materialen snel wegroesten.

Vergeet niet om ook de ruimte tussen de eerste en de laatste vloerbalk te isoleren. Deze ruimte is vaak beperkt, maar wel belangrijk om goed te isoleren. Anders verlies je hier nog steeds warmte en kan er alsnog vochtige lucht vanuit de kruipruimte via de plint de woning in komen.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Is er geen kruipruimte aanwezig of is de kruipruimte te laag, dan kun je de houten vloer vanaf de bovenzijde isoleren. Dit kan op twee manieren:

Isoleren tussen de draagbalken

De houten vloer wordt eerst verwijderd. Vervolgens wordt er tussen de draagbalken geïsoleerd en daarna kan de houten vloer teruggeplaatst worden of vervangen worden door een nieuwe vloer.

Bovenop isoleren

Een alternatief is om op de bestaande vloer isolatie aan te brengen. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal wat voldoende drukvast is. Houd er rekening mee dat de de vloer hoger wordt waardoor waarschijnlijk deuren en kozijnen aangepast moeten worden. Ook moet de vloer opnieuw afgewerkt worden.

Houd er rekening mee dat het bovenaf isoleren van een houten vloer ingrijpender is dan van onderaf. Hierdoor lopen de kosten ook hoger op.

Houten vloer vervangen

Vertoont je vloer regelmatig gebreken zoals houtrot, dan kun je ook de houten vloer vervangen door een goed geïsoleerde vloer. Bijvoorbeeld een balken broodjesvloer.

Houten zoldervloer isoleren

Wanneer je de zoldervloer als leefruimte gebruikt kun je ook de zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding (vaste trap) heeft met de verdieping eronder. 

Zoldervloer aan de onderkant isoleren

De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met isolatieplaten, isolatierollen, steenwol of glaswol tussen de zolderbalken. Het is belangrijk om aan de onderzijde van de isolatie ook een dampremmende laag aan te brengen om te voorkomen dat vocht vanuit de woning in de zolderconstructie komt. Dit kan met behulp van PE folie of met klimaatfolie. Is er een plafond tussen de zolderbalken onder de vloer aanwezig, dan moet deze eerst verwijderd worden om te kunnen isoleren. Na het isoleren kan een nieuw plafond gemaakt worden, bijvoorbeeld met gipsplaten.

Zoldervloer aan de bovenkant isoleren

Een houten zoldervloer kun je ook isoleren. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Dit is onder andere afhankelijk van het gebruik van de zolder:

 • Gebruik je de ruimte niet of nauwelijks, bijvoorbeeld alleen voor het opslaan van spullen, isoleer de zoldervloer dan simpel met een laag isolatiemateriaal. Let er hierbij op dat de vloer nog beperkt beloopbaar is. 
 • Gebruik je de zolder met enige regelmaat, dan is het verstandig om het isolatiemateriaal af te werken met beloopbare platen of gebruik kant-en-klare zolderplaten waarbij beloopbaar plaatmateriaal aan de onderzijde voorzien is van isolatiemateriaal.
 • Breng in beide gevallen eerst een dampremmende laag aan direct op de bestaande houten zoldervloer. Bijvoorbeeld een PE folie. 
Kind speelt met blote voeten op de grond

Gratis e-book Vloerisolatie

Zit je nog met vragen en wil je meer weten over vloerisolatie voordat je er aan begint? We hebben alles voor je op een rijtje gezet in ons gratis e-book.

Van voorbereiding tot installatie
Voor- en nadelen isolatiematerialen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

Geschikte isolatiematerialen

Er is verschillend isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor het isoleren van een houten vloer. De belangrijkste materialen en hun kenmerken lichten we hieronder uit.

Minerale wol, zoals glaswol en steenwol

Je kunt de vloer isoleren met glaswol of steenwol. Voor onder de vloer is het verstandig om te kiezen voor een hardere persing.

Kenmerken:

 • Minerale wol is flexibel waardoor je dit makkelijk in de kieren drukt.
 • Makkelijk te gebruiken voor de doe-het-zelver.
 • Het is verstandig om beschermende kleding aan te trekken bij het aanbrengen van de isolatie om jeuk te voorkomen.
 • Gebruik een stofkapje om te voorkomen dat je de vezels inademt.
 • Minerale wol dempt geluid beter dan bijvoorbeeld tempex.
steenwol knauf isolatie
tempex isolatie

Kunststofschuim isolatieplaten, zoals tempex

Je kunt de houten vloer ook isoleren met tempex isolatieplaten.

Kenmerken

 • Minder flexibel dan glaswol of steenwol.
 • Om het isolatiemateriaal goed aan de constructie aan te laten sluiten is er meer nauwkeurigheid vereist dan bij minerale wol.
 • Je hebt geen last van vezels zoals bij glaswol of steenwol.
 • Kies voor een harde persing als er af en toe op gelopen moet woorden (bijv. een zoldervloer).

Thermokussens

Bij deze methode wordt warmte-reflecterende folie in zakken onder de vloer aangebracht. De zakken zijn luchtdicht afgesloten waardoor tussen de lagen stilstaande lucht ontstaat. Daarnaast reflecteert een deel van de warmte die door de vloer komt terug. De zakken worden met nieten bevestigd op de vloerbalken. Kies wel voor roestvast stalen (RVS) nieten. Na het aanbrengen worden de foliezakken afgesloten door dubbelzijdige tape.

Kenmerken

 • Licht materiaal.
 • Aanbrengen van dit isolatiemateriaal is rondom leidingdoorvoeren niet eenvoudig, omdat de foliezakken in stroken moeten worden aangebracht.
 • De zakken hebben een goede isolatie, maar zijn wel kwetsbaar voor beschadiging.
man bevestigt thermokussens aan onderkant vloer
Isolatiemateriaal pur

Los gespoten PUR-schuim

De onderkant van de vloer wordt in zijn geheel bespoten met PUR-schuim waardoor er geen vocht meer vanuit de kruipruimte via de vloer de woning in komt. Voor het aanbrengen van het PUR-schuim moet de houten vloer goed worden gecontroleerd op een te hoog vochtgehalte in de houten balken, optrekkend vocht vanuit de fundering en op de aanwezigheid van schimmels en zwammen. Door lekkages of andere vochtproblemen achteraf kunnen er ook problemen zoals houtrot ontstaan. Houd ook rekening met de vloerbedekking op de vloer. Deze mag niet dampdicht zijn, zoals een pvc vloer of een laminaatvloer met een onderfolie. Als er dan vocht, bijvoorbeeld door een lekkage, in de vloerconstructie komt kan dat nergens meer heen en veroorzaakt het houtrot.

Kenmerken

 • Alleen door professionele bedrijven aangebracht
 • Leidingen moeilijker bereikbaar
 • Risicovol voor houten vloeren

Natuurlijke isolatiematerialen

Je kunt ook gebruikmaken van natuurlijke isolatiematerialen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Collulose/papiervlokken
 • Houtvezel
 • Vlas
 • Hennip
 • Gerecyclede kleding
Lees meer over hoe je het beste isolatiemateriaal kiest

Kosten houten vloer isoleren

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat vloerisolatie kost en wat het oplevert. 

Vloerisolatie onder niet-geïsoleerde vloerEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.9502.0502.6003.800
Subsidie5305507001.000
Gasbesparingm3/j80130170250
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j120190240360

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (januari 2024) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten. Isoleren kan via onze collectieve inkoop.

Subsidie houten vloer isoleren

Wanneer je de houten vloer isoleert kom je in aanmerking voor subsidie. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo ontvang je alleen subsidie als je het uitbesteedt aan een vakman en geldt er een minimum voor het aantal te isoleren oppervlakte en een minimale Rc-waarde. 

Lees meer over isolatiesubsidie
houten vloer

Zo isoleerden Mark en David hun vloer 

Wil je zelf je houten vloer isoleren? Lees ter inspiratie de ervaringen van Mark en David die ook zelf hun vloer isoleerden. Mark verving de vloer en liet de vloer van de bovenkant isoleren. David isoleerden de vloer zelf vanuit de kruipruimte.

Lees meer over Mark zijn ervaring Lees meer over David zijn ervaring

Waar let je op voor je aan de slag gaat?

Kies bij het isoleren van een houten vloer eerst of je zelf aan de slag wilt gaan of dat je het liever uitbesteedt aan een deskundig en goed vloerisolatiebedrijf. Daarnaast zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden voordat je de houten vloer isoleert:

Bereikbaarheid

Check of de kruipruimte bereikbaar is via een kruipluik en of deze hoog genoeg is (minimaal 60 cm.) om in te werken. Om goed in de kruipruimte te kunnen werken is het ook belangrijk dat er geen water in de kruipruimte staat. 

Check op gebreken zoals houtrot

Controleer voordat je gaat isoleren de houten vloeren op houtrot. Vervang rottende vloerdelen en balken voordat je de vloer isoleert. Ga ook na waardoor het houtrot is ontstaan. Los lekkages of andere gebreken eerst op voordat je gaat isoleren. Door het isoleren is de vloer minder zichtbaar en kan houtrot langer uit het zicht blijven.

Goede ventilatie

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) die onvoldoende geïsoleerd zijn hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door het isoleren van een houten vloer verandert de vochthuishouding in huis. Een voordeel van het isoleren van een houten vloer is dat er minder vocht vanuit de kruipruimte de woning in komt. Dit heeft een positief effect op de vochthuishouding van de woning. Zorg er wel voor dat de woning voldoende ventilatie behoudt.

Lees meer over natuurlijke ventilatie

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid geeft in procenten aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van wat maximaal mogelijk is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kun je meten met een hygrometer. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe meer grammen waterdamp de lucht bevat. Het voordeel van het isoleren van de begane grondvloer is dat het vocht vanuit de kruipruimte, afhankelijk van de isolatiemethode, minder makkelijk in de woning kan komen, waardoor er een beter binnenklimaat ontstaat.

Aandachtspunten houten vloer isoleren

 • Wil je de vloer laten isoleren door een klusbedrijf, check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven (VLOK).
 • Je kunt een houten vloer isoleren met PUR-schuim als de vloerconstructie daarvoor geschikt is. Kies dan altijd voor een bedrijf met een Venin certificering. Lees het TNO onderzoek voor meer informatie naar het gebruik van PUR.

TNO-rapport PUR-schuim (pdf)

Veelgestelde vragen

Tip! Collectieve Inkoop Isoleren

Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je vloer laten isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf via de Collectieve Inkoop Isoleren. Doe de isolatiecheck en schrijf je in, dan sturen wij je een scherp aanbod.

Betrouwbaar isolatie advies
Vakkundige uitvoering
Scherp aanbod
Doe mee

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over vloerisolatie

VloerisolatieKruipruimte isolerenVeelgebruikte isolatiematerialenSpouwmuurisolatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube