Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Kozijnen vervangen

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Laat je oude kozijnen dan op tijd vervangen door nieuwe. Zo ben je duurzaam bezig en bespaar je energie. Wij vertellen je meer over de kozijnen vervangen kosten en hoe je deze klus aanpakt.

beschadigd kozijn

Wanneer oude kozijnen vervangen?

Er zijn meerdere redenen voor het vervangen van kozijnen:

Energie besparen

Veel warmte gaat verloren via de kozijnen. Een goede manier om energie te besparen is door slecht isolerend glas te vervangen door hoogrendementsglas (HR, HR+ of HR++) of triple glas. Bestaande kozijnen zijn niet altijd geschikt voor HR-glas of triple glas. Bijvoorbeeld door het extra gewicht van het nieuwe glas of het kozijnhout is niet geschikt voor het plaatsen van het dikkere glas. 

Lees meer over glas vervangen
oud verrot kozijn

Houtrot en beschadigingen

Je oude kozijnen vervangen is ook een goede investering als de kozijnen niet meer in goede staat zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van houtrot of de kozijnen onherstelbaar beschadigd zijn. Het vervangen van oude houten kozijnen is niet altijd nodig. Wanneer er sprake is van kleine plekken houtrot of kleine beschadigingen kunnen die plekken door een schilder worden hersteld. Ook grotere houten delen kunnen hersteld worden door deze te vervangen door nieuw hout. Na het herstel kunnen de kozijnen worden afgewerkt met schilderwerk. 

Losse verbindingen en slecht sluitende ramen of deuren

Als de verbindingen tussen de horizontale en verticale delen van de ramen, deuren en kozijnen niet goed meer zijn kun je ook de kozijnen vervangen. Of wanneer er grote kieren ontstaan tussen de kozijnen en ramen en deuren waardoor ze niet meer goed sluiten. Dit kan leiden tot lekkages en energieverlies. Ook versleten hang en sluitwerk is een reden om kozijnen te vernieuwen. Hierbij kan het soms helpen om alleen het hang en sluitwerk te vervangen of extra sloten toe te voegen, waardoor de ramen en deuren weer beter aansluiten op het kozijn. Zorg dan wel gelijk voor goede tochtdichting. 

Gedeeltelijk kozijnen vervangen

Kozijnen hoeven niet altijd in het geheel vervangen te worden. Soms zijn de kozijnen zelf nog goed en sterk en groot genoeg om het glas daarin te vervangen. Dan kun je ook alleen de draaiende delen vervangen, zoals de ramen en deuren in het kozijn.  

Goed hang en sluitwerk helpt niet alleen tegen inbraak, maar zorgt er ook voor dat de ramen en deuren beter sluiten en de woning minder warmte verliest.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Kozijnen vervangen kosten en opbrengsten

Onderstaande gegevens geven een indicatie van de kozijnen vervangen kosten inclusief triple glas en wat het oplevert. 

Vervangen kozijnen incl. triple glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten18.00019.00022.00027.000
Subsidie2.7002.8003.2004.000
Gasbesparingm3/j758090110
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j110115130160

De kosten en de subsidie zijn een schatting (april 2024). Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Kozijnen vervangen en subsidie

Er is geen subsidie voor enkel kozijnen vervangen. Er is wel subsidie voor isolerend glas. Hierbij mag je de oppervlakte van het nieuwe kozijn meetellen. Vervang je het glas door triple glas en wil je aanmerking komen voor subsidie, dan ben je verplicht om ook nieuwe kozijnen te plaatsen. 

Lees meer over subsidie isolatie en de voorwaarden

Kozijnen laten vervangen: waar je op moet letten

Let op energiezuinigheid

Kies voor kozijnen voorzien van HR++ of, nog beter, triple glas. Let er op dat je bij triple glas ook het beste kunt kiezen voor geïsoleerde kozijnen. Kies ook voor kozijnen met een goede (dubbele) kierdichting. 

Inbraakwerend

Kies voor kozijnen en hang en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of minimaal volgens weerstandklasse 2 of beter. Bij kozijnen met dit keurmerk lukt het inbrekers normaal gesproken niet om binnen drie minuten binnen te komen. Hierdoor beginnen inbrekers er vaak ook niet aan.

Keurmerken

Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen kunnen keurmerken helpen om een goede keuze te maken. Het KOMO keurmerk staat bekend om kwalitatief goede kozijnen. Wil je houten kozijnen aanschaffen, let dan op het FSC keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt en draagt bij aan het in stand houden van bossen wereldwijd.

Let op garantietermijn 

Let er bij aanvraag van de offerte altijd op of er een garantietermijn vermeld staat. Zo weet je zeker of je goed verzekerd bent. Staat deze niet op de offerte, vraag deze dan altijd op bij de vakspecialist. Een garantietermijn is alleen geldig als je de kozijnen goed onderhoudt en deze zijn geplaatst door een specialist. Vervang je de kozijnen zelf, dan is de kans klein dat er garantie op zit.

Vergelijk meerdere offertes  

Vraag altijd meerdere offertes op om zowel de prijzen als de keurmerken en de garanties met elkaar te vergelijken.

Kies een betrouwbare leverancier

Ga in zee met bedrijven die bij brancheorganisaties zijn aangesloten. Denk bij houten kozijnen bijvoorbeeld aan Bouwend Nederland voor bouwkundige aannemers en het Vlok voor klussenbedrijven. Voor kunststof kozijnen is dit de Vereniging van Kunststof Gevelelementen en voor aluminium- en stalen kozijnen de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche.

Niek liet alle houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met hr++-glas. Onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Hoe Niek zijn kozijnen verving

Niek liet zijn houten kozijnen vervangen door kunststof en koos gelijk voor hr++-glas. Weten waarom en hoe hij dit aanpakte? 

Lees meer over Niek zijn ervaring

Voordelen vervangen van kozijnen

Lagere energierekening

Moderne kozijnen sluiten vaak veel beter dan oude kozijnen en zijn vaak voorzien van meerdere tochtafdichtingen. Ze zijn gemaakt voor hr-glas of zelfs triple glas. Hierdoor verlies je veel minder warmte en krijg je een lager energieverbruik en dus een lagere energierekening.

Betere geluidsisolatie

Wanneer je kozijnen vervangen combineert met het vervangen van enkele beglazing heb je vaak minder geluidsoverlast. 

Betere ventilatie, gezondere woning

Het vervangen van de kozijnen is een goed moment om de ventilatie in de woning te verbeteren door ventilatieroosters te plaatsen. Met ventilatieroosters ventileer je op een natuurlijke manier en ervaar je minder tocht dan bij het openzetten van ramen. 

Lees meer over natuurlijke ventilatie

Betere inbraakwering

De meeste nieuwe kozijnen zijn beter bestand tegen inbraak. Kies voor kozijnen die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 

Lees meer inbraakpreventietips

Minder onderhoud nodig

Afhankelijk van het gekozen materiaal van de nieuwe kozijnen is minder onderhoud nodig. Nieuwe houten kozijnen kunnen weer jaren mee zonder dat ze opnieuw geschilderd moeten worden. Kunststof en aluminium kozijnen vragen altijd minder onderhoud. 

Lees meer over onderhoud

Stappenplan kozijnen vervangen

 1. Inmeten
  Bij vervanging worden de bestaande kozijnen opgemeten. Let op: Als je kiest voor een andere indeling of vergroten (of verkleinen) van de bestaande kozijnen moet je een vergunning aanvragen. Bij monumenten of beschermd stadsgezicht is altijd een vergunning nodig. 
 2. Bestellen en op maat maken
  Vervolgens worden de kozijnen besteld en op maat gemaakt door de leverancier.
 3. Oude kozijnen eruit
  Als de kozijnen geleverd worden kunnen de oude kozijnen eruit worden gesloopt en kan het gat indien nodig worden aangepast aan de maten van de nieuwe kozijnen. 
 4. Plaatsen stelkozijnen
  Vervolgens worden er aan de zijkanten en de bovenkant van het gat latten aangebracht. Dit worden ook wel stelkozijnen genoemd. Sommige kozijnsystemen gebruiken hiervoor, met enige aanpassingen, voor een deel de bestaande (houten) kozijnen. Een stelkozijn kan bestaan uit houten latten, stroken plaatmateriaal of kunststofprofielen. 
 5. Nieuwe kozijnen plaatsen
  Het nieuwe kozijn wordt hier vervolgens tegenaan geplaatst. Belangrijk is dan dat de aansluitingen tussen het kozijn en de aansluitende muren of vloeren goed worden afgedicht om lekkages en warmtelekken te voorkomen. 
 6. Afwerking
  Nadat de aansluitingen tussen kozijn en muur gedicht zijn is het belangrijk dat deze verder afgewerkt worden voor het mooiste resultaat.   

Pak tijdens het vervangen van de kozijnen ook de ventilatie van de woning aan. Laat daarom gelijk ventilatieroosters plaatsen als deze nog niet aanwezig zijn.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Soort kozijnen

Er zijn verschillende soorten kozijnen waar je uit kunt kiezen. De belangrijkste lichten we uit:

Houten kozijnen

Hout is het meest gebruikte materiaal voor kozijnen. Deze kozijnen vragen meer onderhoud, omdat ze regelmatig geschilderd moeten worden. Ga je houten kozijnen vervangen? Kies dan kozijnen die voldoen aan de KVT praktijkrichtlijnen. Dit is een publicatie van de Nederlandse Branchevereniging voor de timmerindustrie (NBvT). Je kunt houten kozijnen ook combineren met aluminium. Aan de binnenzijde wordt dan hout gebruikt voor de warme uitstraling terwijl het buitendeel bestaat uit aluminium. Hierdoor is er minder onderhoud nodig. 

Belangrijkste kenmerken houten kozijnen

• Onderhoud noodzakelijk

• Lange levensduur  

• Elke kleur mogelijk en ook te wijzigen. Let op: donkere kleuren vragen meer onderhoud

• Natuurlijke uitstraling

Kunststof kozijnen

Kies je voor een kunststof kozijn? Houd er rekening mee dat je de kleur van de kozijnen niet of moeilijk kunt veranderen. Het grote voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Er zijn ook kunststof kozijnen die bijna niet van houten kozijnen te onderscheiden zijn. Ze hebben hetzelfde profiel en de verbindingen zijn hetzelfde als bij houten kozijnen. Dit worden HLV (houtlook verbinding) kunststof kozijnen genoemd. Kies bij voorkeur voor kunststof kozijnen met een VKG keurmerk. Dit zijn kozijnen die voldoen aan kwaliteitseisen van zowel de kozijnen als de montage.  

Belangrijkste kenmerken kunststof kozijnen

• Onderhoudsvriendelijk

• Lange levensduur

• Reparatie is lastig en duur

• Minder werking dan houten kozijnen.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen worden voornamelijk gekozen vanwege hun moderne uitstraling en de mogelijkheid om smalle profielen te gebruiken. Ze worden vaak uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. Dat betekent dat de kozijnen bestaan uit een binnen -en een buitendeel die onderling verbonden zijn door kunststof. Dit voorkomt dat er aan de binnenzijde van de kozijnen condens kan ontstaan. Aluminimum kozijnen hebben net als kunststof kozijnen een lange levensduur. Kies bij voorkeur voor aluminium kozijnen met een VMRG keurmerk. Dit zijn kozijnen die voldoen aan kwaliteitseisen van zowel de kozijnen als de montage. 

Belangrijkste kenmerken aluminium kozijnen

• Moderne uitstraling

• Lange levensduur

• Weinig onderhoud

• Duur in aanschaf

Stalen kozijnen

Een nieuwe trend is stalen kozijnen. Deze kozijnen worden in het algemeen gekozen vanwege hun industriële uitstraling (retro-look). Tegenwoordig worden ze, net als aluminium kozijnen, uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. Stalen kozijnen kunnen net als aluminium kozijnen geleverd worden volgens het VMRG keurmerk. 

Belangrijkste kenmerken stalen kozijnen

• Sterk materiaal

• Weinig onderhoud

• Duur in aanschaf

Extra geïsoleerde kozijnen

Deze kozijnen voldoen aan de hoogste eisen voor isolatie en kierdichting tussen de draaiende delen, ramen en deuren, en het kozijn zelf. De kozijnen zijn meestal voorzien van driedubbel hoogrendementglas (tripleglas). Deze kozijnen zijn alleen nuttig als het hele huis op het passiefhuis niveau verbouwd gaat worden. Bij houten passiefhuis kozijnen bestaat het kozijnhout uit twee delen, onderling verbonden met isolatieschuim. Bij kunststof kozijnen zijn de kunststof profielen opgevuld met isolatiemateriaal.

Belangrijkste kenmerken extra geïsoleerde kozijnen

 • Extra energiezuinig
 • Duur in aanschaf
 • Altijd in combinatie met triple glas

Aandachtspunten

Als je van plan bent om je kozijnen te vervangen is het ook belangrijk om aan de volgende aandachtspunten te denken: 

Goede kierdichting

Moderne kozijnen hebben vaak een twee of driedubbele kierafdichting bij de draaiende delen, deuren en ramen, waardoor weinig warmte door kieren verloren gaat. Ook het hang en sluitwerk zorgt ervoor dat de draaiende delen goed aansluiten op het kozijn en is vaak nastelbaar. Bij de montage van het nieuwe kozijn is het daarnaast van belang dat de naden tussen het kozijn en de omringende constructie goed wordt afgedicht, waardoor er geen luchtlekken kunnen ontstaan. Het afdichten van deze naden wordt gedaan met tochtband, kit of door middel van luchtdichtingstape.

Ventilatierooster bij raam

Oudere woningen

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak veel kieren. Dit zorgt voor veel tocht. Tegelijkertijd stroomt hierdoor ook frisse buitenlucht het huis binnen. Door nieuwe kozijnen en door een goede aansluiting tussen de kozijnen en omliggende constructies verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Het vervangen van kozijnen (of alleen glas) is een goed moment om de ventilatie te verbeteren door het plaatsen van ventilatieroosters. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde binnenlucht, maar voorkomt ook vochtproblemen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%, maar kan gedurende het jaar wel variëren. In de winter is de luchtvochtigheid in huis vaak lager dan in de overige jaargetijden. De luchtvochtigheid kan je meten met een hygrometer.

Veelgestelde vragen

vrouw zit tegen verwarming met ipad en kop thee

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Ook interessant in kennisbank

Hoe weet ik of een kunststof kozijn van goede kwaliteit is?

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isoleren

Glas vervangenDakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube