Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Kozijnen vervangen

Kozijnen worden vervangen als ze ernstige gebreken vertonen of niet meer voldoen aan de wensen. Het vervangen van kozijnen wordt meestal gedaan door professionele bedrijven.

Raamkozijn

Zo werkt het

De oude kozijnen worden eruit gesloopt. Daarna wordt het gat op maat gemaakt voor de nieuwe kozijnen. Aan de binnenkant van dit gat wordt meestal een stelkozijn geplaatst. Dit kan een houten lat, een strook plaatmateriaal of een kunststofprofiel zijn. Het nieuwe kozijn wordt hier vervolgens tegenaan geplaatst. 

Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een goede gelegenheid om te bekijken of de ventilatie in de woning verbeterd kan worden. Het is verstandig om in de nieuwe kozijnen gelijk ventilatieroosters te plaatsen.

Soorten kozijnen

  • Houten kozijnen
    Hout is het meest gebruikte materiaal voor kozijnen. Ga je houten kozijnen vervangen? Dan is de KVT een goede kwaliteitsnorm.
  • Kunststof kozijnen
    Laat je kunststof kozijnen plaatsen? Houd er rekening mee dat je de kleur van de kozijnen niet of moeilijk kunt veranderen. Het grote voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Er zijn ook kunststof kozijnen die bijna niet van houten kozijnen te onderscheiden zijn. Ze hebben hetzelfde profiel en de verbindingen zijn het zelfde als bij houten kozijnen. Dit worden HLV (houtlook verbinding) kunststof kozijnen genoemd. 
  • Aluminium kozijnen
    Aluminium kozijnen worden voornamelijk toegepast vanwege hun moderne uitstraling en/of de mogelijkheid van het toepassen van smalle profielen. Ze worden vaak uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. Houten kozijnen kunnen ook gecombineerd worden met aluminium. Aan de binnenzijde wordt dan hout gebruikt voor de warme uitstraling terwijl het buitendeel bestaat uit aluminium. Dat heeft als voordeel dat het kozijn minder onderhoudsgevoelig is. 
  • Stalen kozijnen
    Een nieuwe trend is het toepassen van stalen kozijnen. Deze stalen kozijnen worden in het algemeen gekozen vanwege hun industriële uitstraling (retro-look). Tegenwoordig worden ze, net als aluminium kozijnen, uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. 
  • Passiefhuis kozijnen
    Deze kozijnen voldoen aan de hoogste eisen voor isolatie en kierdichting tussen de draaiende delen (ramen en deuren) en het kozijn zelf. De kozijnen zijn meestal voorzien van driedubbele hoog rendement glas (Tripleglas). Het toepassen van dergelijke kozijnen heeft alleen zin als het hele huis op het niveau verbouwd gaat worden. Bij houten passiefhuis kozijnen bestaat het kozijnhout uit twee delen, onderling verbonden met isolatieschuim. Bij kunststof kozijnen zijn de kunststof profielen opgevuld met isolatiemateriaal.

Kosten en opbrengsten kozijnen vervangen

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat kozijnen vervangen inclusief triple glas kost. 

Vervangen kozijnen incl. triple glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten11.00012.00013.00017.000
Subsidie2.7002.8003.2004.000
Gasbesparingm3/j250260300380
Besparing bij gasprijs 1,20 euro/m3€/j300320360450
Besparing bij gasprijs 3 euro/m3€/j7508009001.100

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. De besparingen in euro zijn berekend met twee gasprijzen.

Bron: Milieu Centraal

Aandachtspunten

  • Controleer op kieren
    Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis. Moderne kozijnen hebben vaak een twee of driedubbele kierafdichting bij de draaiende delen (deuren en ramen) waardoor weinig warmte door kieren verloren gaat. Ook het hang en sluitwerk zorgt ervoor dat de draaiende delen goed aansluiten op het kozijn en is vaak nastelbaar. Bij het monteren van kozijnen is het daarnaast van belang dat de naden tussen het kozijn en de omringende constructie goed wordt afgedicht, waardoor er geen luchtlekken kunnen ontstaan. Het afdichten van deze naden wordt gedaan met tochtband, kit of door middel van luchtdichtingstape.  
  • Oudere woningen
    (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf wijst je altijd (naast het geven van isolatieadvies) op het belang van goede ventilatie in de woning. Het vervangen van kozijnen (of alleen glas) is een goed moment om de ventilatie te verbeteren door het plaatsen van ventilatieroosters. 
  • Koudebrug
    Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken. Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid. Koudebruggen kunnen gemakkelijk ontstaan rondom kozijnen. Daarom is het belangrijk om het isolatiemateriaal goed aan te laten sluiten op de kozijnen. Ook een goede aansluiting tussen het kozijn en aansluitende constructie is belangrijk om koudebruggen en luchtlekken te voorkomen. 
  • Leveranciers kozijnen.
    Ga in zee met bedrijven die bij brancheorganisaties zijn aangesloten. Voor kunststof kozijnen is dit de Vereniging van Kunststof Gevelelementen en voor aluminium- en stalen kozijnen de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche.

Ook interessant in kennisbank

Hoe weet ik of een kunststof kozijn van goede kwaliteit is?

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isoleren

DakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatieIk wil isoleren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube