Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Kozijnen vervangen

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Laat je oude kozijnen dan op tijd vervangen door nieuwe. Hoe je deze klus aanpakt en wat nieuwe kozijnen kosten lees je hieronder.

Raamkozijn met ventilatierooster

Wanneer oude kozijnen laten vervangen?

Er zijn meerdere redenen voor het vervangen van kozijnen:

Vervangen huidige ramen

Wanneer je het enkel of dubbel glas in huis wilt vervangen voor triple glas kan het zijn dat je bestaande kozijnen niet geschikt zijn. Dubbel glas is zwaarder en dikker dan enkel glas. Triple glas is nog zwaarder en dikker. Het is daarom vaak noodzakelijk om gelijk nieuwe kozijnen te laten plaatsen.

Houtrot en beschadigingen

Je oude kozijnen vervangen is ook een goede investering als de kozijnen niet meer in goede staat zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van houtrot of de kozijnen onherstelbaar beschadigd zijn. Het vervangen van oude houten kozijnen is niet altijd nodig. Wanneer er sprake is van kleine plekken houtrot of kleine beschadigingen kunnen die plekken door een schilder worden hersteld. Ook grotere houten delen kunnen hersteld worden door deze te vervangen door nieuw hout. Na het herstel kunnen de kozijnen worden afgewerkt met schilderwerk. 

Losse verbindingen en slecht sluitende ramen of deuren

Als de verbindingen tussen de horizontale en verticale delen van de ramen, deuren en kozijnen niet goed meer zijn kun je ook de kozijnen vervangen. Of wanneer er grote kieren ontstaan tussen de kozijnen en ramen en deuren waardoor ze niet meer goed sluiten. Dit kan leiden tot lekkages of energieverlies. Ook versleten hang en sluitwerk is een reden om kozijnen te vernieuwen. Hierbij kan het soms helpen om alleen het hang en sluitwerk te vervangen of extra sloten toe te voegen, waardoor de ramen en deuren weer beter aansluiten op het kozijn. Zorg dan wel gelijk voor goede tochtdichting. 

Gedeeltelijk kozijnen vervangen

Kozijnen hoeven niet altijd in het geheel vervangen te worden. Soms zijn de kozijnen zelf nog goed en sterk en groot genoeg om het glas daarin te vervangen. Dan kun je ook alleen de draaiende delen vervangen, zoals de ramen en deuren in het kozijn.  

Voordelen vervangen kozijnen

Er zitten veel voordelen aan het vervangen van kozijnen:

  • Lagere energierekening. Moderne kozijnen sluiten vaak veel beter dan oude kozijnen en zijn vaak voorzien van meerdere tochtafdichtingen. Ze zijn gemaakt voor hr-glas of zelfs triple glas. Hierdoor verlies je veel minder warmte en krijg je een lager energieverbruik en dus een lagere energierekening.
  • Betere geluidsisolatie. Wanneer je kozijnen vervangen combineert met het vervangen van enkele beglazing heb je vaak minder geluidsoverlast. 
  • Betere ventilatie, gezondere woning. Het vervangen van de kozijnen kan ook een goed moment zijn om de ventilatie in de woning te verbeteren door gelijk ventilatieroosters te plaatsen. Met ventilatieroosters ervaar je minder tocht  dan bij het openzetten van ramen. 
  • Betere inbraakwering. De meeste nieuwe kozijnen zijn ook beter bestand tegen inbraak. Kies bijvoorbeeld voor kozijnen die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 
  • Minder onderhoud nodig. Afhankelijk van het gekozen materiaal van de nieuwe kozijnen is minder onderhoud nodig. Nieuwe houten kozijnen kunnen weer jaren mee zonder dat ze opnieuw geschilderd moeten worden. Kunststof en aluminium kozijnen vragen altijd minder onderhoud. 

Hoe worden kozijnen vervangen?

Als eerste worden de maten van de nieuwe kozijnen opgemeten. Soms zijn dat dezelfde maten als de bestaande kozijnen, maar soms wordt ook gekozen voor een andere maat. Deze worden besteld en op maat gemaakt. Als de kozijnen geleverd worden kunnen de oude kozijnen eruit worden gesloopt en kan het gat indien nodig worden aangepast aan de maten van de nieuwe kozijnen. Vervolgens worden er aan de zijkanten en de bovenkant van het gat latten aangebracht. Dit worden ook wel stelkozijnen genoemd. Sommige kozijnsystemen gebruiken hiervoor, met enige aanpassingen, voor een deel de bestaande (houten) kozijnen. Een stelkozijn kan bestaan uit houten latten, stroken plaatmateriaal of kunststofprofielen. Het nieuwe kozijn wordt hier vervolgens tegenaan geplaatst. Belangrijk is dan dat de aansluitingen tussen het kozijn en de aansluitende muren of vloeren goed worden afgedicht om lekkages en warmtelekken te voorkomen. Vervolgens wordt deze aansluitingen verder afgewerkt.   

Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een goed moment om de ventilatie in de woning te verbeteren. Het is verstandig om in de nieuwe kozijnen gelijk ventilatieroosters te plaatsen als deze nog niet aanwezig zijn.

Soort kozijnen

Houten kozijnen

Hout is het meest gebruikte materiaal voor kozijnen. Deze kozijnen vragen meer onderhoud, omdat ze regelmatig geschilderd moeten worden. Ga je houten kozijnen vervangen? Kies dan kozijnen die voldoen aan de KVT praktijkrichtlijnen. Dit is een publicatie van de Nederlandse Branchevereniging voor de timmerindustrie (NBvT). Je kunt houten kozijnen ook combineren met aluminium. Aan de binnenzijde wordt dan hout gebruikt voor de warme uitstraling terwijl het buitendeel bestaat uit aluminium. Hierdoor is er minder onderhoud nodig. 

Kunststof kozijnen

Kies je voor een kunststof kozijn? Houd er rekening mee dat je de kleur van de kozijnen niet of moeilijk kunt veranderen. Het grote voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Er zijn ook kunststof kozijnen die bijna niet van houten kozijnen te onderscheiden zijn. Ze hebben hetzelfde profiel en de verbindingen zijn hetzelfde als bij houten kozijnen. Dit worden HLV (houtlook verbinding) kunststof kozijnen genoemd. Kies bij voorkeur voor kunststof kozijnen met een VKG keurmerk. Dit zijn kozijnen die voldoen aan kwaliteitseisen van zowel de kozijnen als de montage.  

Niek liet zijn houten kozijnen vervangen door kunststof en koos gelijk voor hr++-glas. Lees meer over zijn ervaring.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen worden voornamelijk gekozen vanwege hun moderne uitstraling en de mogelijkheid om smalle profielen te gebruiken. Ze worden vaak uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. Dat betekent dat de kozijnen bestaan uit een binnen -en een buitendeel die onderling verbonden zijn door kunststof. Dit voorkomt dat er aan de binnenzijde van de kozijnen condens kan ontstaan. Aluminimum kozijnen hebben net als kunststof kozijnen een lange levensduur. Kies bij voorkeur voor aluminium kozijnen met een VMRG keurmerk. Dit zijn kozijnen die voldoen aan kwaliteitseisen van zowel de kozijnen als de montage. 

Stalen kozijnen

Een nieuwe trend is stalen kozijnen. Deze kozijnen worden in het algemeen gekozen vanwege hun industriële uitstraling (retro-look). Tegenwoordig worden ze, net als aluminium kozijnen, uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. Stalen kozijnen kunnen net als aluminium kozijnen geleverd worden volgens het VMRG keurmerk. 

Passiefhuis kozijnen

Deze kozijnen voldoen aan de hoogste eisen voor isolatie en kierdichting tussen de draaiende delen, ramen en deuren, en het kozijn zelf. De kozijnen zijn meestal voorzien van driedubbel hoogrendementglas (tripleglas). Deze kozijnen zijn alleen nuttig als het hele huis op het passiefhuis niveau verbouwd gaat worden. Bij houten passiefhuis kozijnen bestaat het kozijnhout uit twee delen, onderling verbonden met isolatieschuim. Bij kunststof kozijnen zijn de kunststof profielen opgevuld met isolatiemateriaal.

Kosten en opbrengsten kozijnen vervangen

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat kozijnen vervangen inclusief triple glas kost. 

Vervangen kozijnen incl. triple glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten11.00012.00013.00017.000
Subsidie2.7002.8003.2004.000
Gasbesparingm3/j250260300380
Besparing bij gasprijs 1,20 euro/m3€/j300320360450

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (juli 2023) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld om je dak te isoleren, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Kozijnen laten vervangen: waar je verder op moet letten

Wanneer je oude kozijnen wilt vervangen door nieuwe kozijnen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

Controleer op kieren

Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis. Moderne kozijnen hebben vaak een twee of driedubbele kierafdichting bij de draaiende delen, deuren en ramen, waardoor weinig warmte door kieren verloren gaat. Ook het hang en sluitwerk zorgt ervoor dat de draaiende delen goed aansluiten op het kozijn en is vaak nastelbaar. Bij de montage van het nieuwe kozijn is het daarnaast van belang dat de naden tussen het kozijn en de omringende constructie goed wordt afgedicht, waardoor er geen luchtlekken kunnen ontstaan. Het afdichten van deze naden wordt gedaan met tochtband, kit of door middel van luchtdichtingstape.  

Oudere woningen

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak veel kieren. Dit zorgt voor veel tocht. Tegelijkertijd stroomt hierdoor ook frisse buitenlucht het huis binnen. Door nieuwe kozijnen en door een goede aansluiting tussen de kozijnen en omliggende constructies verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Het vervangen van kozijnen (of alleen glas) is een goed moment om de ventilatie te verbeteren door het plaatsen van ventilatieroosters. Controleer of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kun je meten met een hygrometer. 

Koudebrug

Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken. Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid. Koudebruggen kunnen gemakkelijk ontstaan rondom kozijnen. Daarom is het belangrijk om het isolatiemateriaal goed aan te laten sluiten op de kozijnen. Ook een goede aansluiting tussen het kozijn en aansluitende constructie is belangrijk om koudebruggen en luchtlekken te voorkomen.  

Leveranciers kozijnen vervangen

Ga in zee met bedrijven die bij brancheorganisaties zijn aangesloten. Voor kunststof kozijnen is dit de Vereniging van Kunststof Gevelelementen en voor aluminium- en stalen kozijnen de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche.

Ook interessant in kennisbank

Hoe weet ik of een kunststof kozijn van goede kwaliteit is?

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isoleren

DakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube