Mechanische ventilatie
Huizen worden steeds beter geïsoleerd. Hierdoor neemt natuurlijke ventilatie via kieren en naden af. De meeste huizen hebben daarom sinds de jaren tachtig mechanische ventilatie. Hoe werkt mechanische ventilatie en waar moet je op letten?
Hoe werkt mechanische ventilatie?
Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Daarom wordt het ook wel centrale afzuiging genoemd. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventilatieroosters en/of ramen met een ventilatiestand.
Hoe maak je optimaal gebruik van mechanische ventilatie?
Het ventilatiesysteem heeft 2 of 3 standen. Welke gebruik je?
- Bij 3 standen: zet mechanische ventilatie op 1 als je niet thuis bent, op 2 als je wel thuis bent (ook ’s nachts) en op 3 tijdens het koken en douchen.
- Bij 2 standen: zet het ventilatiesysteem standaard op 1 (als je thuis bent of weg bent, en ook ’s nachts) en op 2 bij het koken en douchen.
- Schakel altijd naar de hoogste stand als er veel mensen in huis zijn, als de was binnen te drogen hangt of als je binnen rookt.
Wat kost het verbeteren van mechanische ventilatie?
Je kunt een bestaand mechanisch afvoer ventilatiesysteem verbeteren door de ventilator te vervangen door een energiezuinige ventilatiebox. Oude ventilatoren gebruiken namelijk veel meer stroom dan de huidige apparaten. Een energiezuinige ventilatiebox is te koop vanaf ongeveer € 300 exclusief de plaatsing.
Een andere manier om de ventilatie te verbeteren is door het systeem vraaggestuurd te maken. Dan worden er sensoren geplaatst die er voor zorgen dat er niet te veel (energiezuinigheid), maar ook niet te weinig (gezondheid) wordt geventileerd. De sensoren meten de CO2 in de woning en zorgen ervoor dat de ventilator harder gaat draaien. De hoeveelheid CO2 in de lucht wordt verhoogd door het uitademen van lucht. In de badkamer wordt vaak een sensor geplaatst die de luchtvochtigheid meet.
Eventueel kun je het mechanische afvoersysteem vervangen door een balansventilatie met warmteterugwinning. Houd er rekening mee dat dit ingrijpend is, omdat je dan ook verse lucht moet toevoeren via het centrale ventilatiesysteem.
Hoe werkt mechanische ventilatie reiniging?
Het is belangrijk om de ventilatie reiniging goed bij te houden. Maak de roosters en ventielen jaarlijks schoon met een stofzuiger en sop. Plaats de ventielen hierna op dezelfde plaats en met dezelfde instelling terug. Laat daarnaast de ventilatiebox eens in de twee jaar en de kanalen eens in de acht jaar schoonmaken door een installateur.
Tips mechanische ventilatie
- Zet mechanische ventilatie nooit uit, tenzij je bij een ramp wordt gevraagd ramen en deuren te sluiten. Trek dan de stekker uit het stopcontact.
- Zet het ventilatiesysteem bij het douchen op de hoogste stand. Heb je een raam in de badkamer? Deze kun je het beste dicht laten omdat daardoor de rest van de woning minder ventileert. Daarnaast kan de lucht uit de woning in de winter veel meer vocht opnemen dan de koude lucht van buiten via het raam. Hierdoor kan de badkamer te lang vochtig blijven en kan schimmel ontstaan.
- Heb je wel een mechanisch ventilatie afvoersysteem maar nog geen ventilatieroosters? Laat ventilatieroosters plaatsen. Ventilatieroosters geven minder tochtklachten en voorkomen dat inbrekers te gemakkelijk binnen kunnen komen via een openstaand raam.
- Vervanging van kozijnen is een goed moment om gelijk ventilatieroosters te laten plaatsen.
Nieuwsbrief Energie
Ontvang elke maand nieuws en tips over energie besparen en duurzaam wonen.
Schrijf je inEigen Huis Community
Lees hoe anderen hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen.
Praat mee