Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Vleermuizen in de spouwmuur: dit moet je weten

De afgelopen maanden was het vaak in het nieuws, door de aanwezigheid van vleermuizen in de spouwmuur kan deze niet zomaar worden geïsoleerd. Je leest hier hoe dit zit en wat de laatste ontwikkelingen zijn.

vleermuis voor huis

Vleermuizen in de spouw? Niet zomaar isoleren

In woningen met een spouwmuur kunnen vleermuizen zitten. In de Wet natuurbescherming staat dat het niet is toegestaan om vleermuizen te doden of hun verblijfplaats weg te nemen. Als huiseigenaar ben je verplicht om je aan deze wet te houden. Uit een uitspraak van de Raad van State blijkt dat er een duur ecologisch onderzoek nodig is voordat je de spouw kunt isoleren, tenzij de gemeente dit al op gebiedsniveau heeft gedaan. Dit onderzoek kost duizenden euro’s en staat de uitvoering van spouwmuurisolatie in de weg. Dit is slecht nieuws voor huiseigenaren die willen isoleren en hun energierekening willen verlagen. Ook het behalen van de gestelde klimaatdoelstelling, 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030, wordt hierdoor moeilijker. 

Verplicht ecologisch onderzoek 

De uitspraak van de rechtszaak benadrukt de onderzoeksplicht. Voordat spouwmuren gevuld kunnen worden moet er ecologisch onderzoek gedaan worden naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en andere dieren. Op het moment dat onderzoek heeft uitgewezen dat er geen dieren meer in de spouw zitten kan de provincie vrijstelling verlenen voor het vullen van de spouw met isolatiemateriaal. Een ecologisch onderzoek kost ongeveer € 5.000. 

Soortenmanagementplan (SMP) Provincie Utrecht

Verschillende gemeentes in de provincie Utrecht hebben al een ecologisch gebiedsonderzoek gedaan. Daarbij wordt niet per gebouw onderzoek gedaan, maar wordt een volledige wijk of gemeente onderzocht op de aanwezigheid van dieren in spouwmuren.  De provincie Utrecht biedt isolatiebedrijven gratis speciale trainingen van ecologen aan. Hierin leren zij hoe spouwmuren natuurvriendelijk geïsoleerd kunnen worden met bescherming voor de dieren. Inmiddels is ook de provincie Overijssel met deze werkwijze gestart.

Uiteindelijke oplossing: ecologisch onderzoek in alle gemeenten

Het demissionair kabinet wil dat in de toekomst alle gemeenten zo’n ecologisch gebiedsonderzoek gaan doen. Op die manier hoeven huiseigenaren zelf geen onderzoek te doen. De overheid heeft inmiddels meer dan 40 miljoen euro vrijgemaakt voor het opzetten van deze soortenmanagementplannen.

Tijdelijke oplossing: natuurvriendelijk isoleren

Het duurt nog wel even voordat alle gemeenten daadwerkelijk een ecologisch gebiedsonderzoek hebben uitgevoerd. Daarom komt het demissionair kabinet met een tijdelijke oplossing op korte termijn. De minister verwacht dat deze kortetermijnoplossing vanaf februari 2024 ingaat, zodat spouwmuurisolatie in het voorjaar weer mogelijk is. Mits dit natuurvriendelijk gebeurt. Deze oplossing is maximaal drie jaar geldig of tot er een SMP of pre-SMP is.

Natuurvriendelijk isoleren

Bij natuurvriendelijk isoleren zorgt het isolatiebedrijf er in een periode voorafgaand aan het isoleren voor dat vleermuizen de kans krijgen om de woning te verlaten door middel van exclusion flaps. Dat mag alleen in bepaalde periodes van het jaar, buiten de winterslaap en het kraamseizoen om. Daarna worden alle openingen in de gevel afgesloten, zodat ze niet meer bewoond kunnen worden. Het isolatiebedrijf kan er in overleg met de bewoners voor kiezen om voldoende plekken beschikbaar te houden in de gevel. Of er worden alternatieve verblijfsruimtes, zoals nestkasten of vleermuizenkasten, geplaatst aan of in de omgeving van de woning. De extra kosten voor deze maatregelen kunnen oplopen tot € 750.

Vind een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert

Wat moet ik nu doen als ik mijn spouwmuur wil isoleren? 

Wil je je spouwmuur laten isoleren, volg dan de volgende stappen:

Stap 1: Check gemeente

Check eerst of jouw gemeente al een ecologisch onderzoek op grote schaal heeft gedaan (SMP, pre-SMP). Is dit het geval, dan krijgt het gebied waarin jij woont ontheffing van de provincie om te isoleren.

Stap 2: Opvragen offerte

Heeft jouw gemeente al een SMP, dan geeft de gemeente aan welke maatregelen je moet nemen voordat je mag isoleren. Heeft je gemeente nog geen grootschalig onderzoek laten doen, dan kun je offertes opvragen bij een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert en de spouwmuur laten isoleren. Je hoeft in beide gevallen tot eind 2026 geen individueel ecologisch onderzoek te doen. Laat je spouwmuur alleen isoleren door een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert

Is jouw gemeente nog niet bezig met een ecologisch onderzoek? Dan is het helaas nog niet mogelijk voor je om je spouwmuur te isoleren zonder de wet te overtreden. Hiervoor moet je wachten tot er meer bekend is over de tijdelijke oplossing van het demissionair kabinet.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat huiseigenaren op korte termijn weer hun spouwmuur kunnen laten isoleren zonder de wet te overtreden. Het is van belang dat de overheid snel duidelijkheid geeft over een kortetermijnoplossing. Daarnaast vindt de vereniging het belangrijk dat hierbij geen extra hoge meerkosten komen kijken en pleit zij voor volledige subsidiëring van deze maatregelen. Als vereniging doen we er alles aan om het kabinet te laten inzien wat de urgentie van deze problematiek is. We oefenen druk uit om snel tot een werkbare en betaalbare oplossing te komen, zonder daarbij de wet te overtreden. Dan kunnen huiseigenaren weer aan de slag met spouwmuurisolatie.

Eigen Huis vreest voor hogere kosten en vertraging bij spouwmuurisolatie Verplicht alle gemeenten om vleermuizenonderzoek te doen Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek Spouwmuurisolatie zonder vleermuisonderzoek snel weer mogelijk

Meer over isoleren

SpouwmuurisolatieDakisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube