Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Vloerisolatie

Vloerisolatie voorkomt een koude vloer en zorgt bijna meteen voor warmere voeten. Wat is de beste vloerisolatie voor jouw type vloer en hoe pak je het aan? Lees en leer meer over vloerisolatie.

kind speelt op vloer

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Waarom vloerisolatie?

Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt nemen en je vloer nog goede isolatie mist is het verstandig om deze te isoleren. Vloerisolatie voorkomt koude voeten en levert een energiebesparing op. Daarnaast komt de vochtige lucht vanuit de kruipruimte minder makkelijk de woning in.

Is jouw woning geschikt voor vloerisolatie?

Woningen die gebouwd zijn vanaf 1983 zijn al voldoende geïsoleerd. Is jouw woning ouder dan 1983, dan is de kans groot dat de woning nog geen vloerisolatie heeft. Vloerisolatie is de moeite waard en een kleine ingreep wanneer jouw woning over een kruipruimte beschikt.

Hoe kun je de vloer isoleren? 

Wanneer je vloerisolatie laat aanbrengen zijn er meerder opties. Zo kun je de bovenkant of de onderkant van de vloer isoleren om zo te voorkomen dat er warmte verloren gaat.

Onderzijde vloer isoleren

De onderzijde van een begane grondvloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. 

De onderkant van de vloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met verschillende materialen:

 • Isolatieplaten van minerale wol
 • Kunststof platen, zoals tempex
 • Folie isolatie
 • Gespoten isolatieschuim.

Bovenkant vloer isoleren

Wanneer je de vloer wilt isoleren en je geen kruipruimte hebt of deze niet bereikbaar is, kun je vloerisolatie aan laten brengen bovenop de vloer. Houd er rekening mee dat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt, afhankelijk van de dikte van de isolatielaag. Deuren moeten worden aangepast en de eerste traptrede wordt lager. Ook de hoogte van het plafond wordt lager. Meestal is hierdoor de dikte van het isolatiemateriaal beperkt. Vaak wordt voor isolatie aan de bovenzijde gekozen in combinatie met vloerverwarming. Om de bovenzijde van de vloer te isoleren wordt er meestal gebruik gemaakt van kunststof platen, bijvoorbeeld tempex of XPS. Dit isolatiemateriaal is voldoende drukvast om het gewicht te kunnen dragen van wat op de vloer komt te staan. Baksteen of betonnen vloeren zijn aan de bovenzijde meestal afgewerkt met een (cementen) dekvloer. Je kunt ervoor kiezen deze eerst te verwijderen waardoor het isoleren minder gevolgen heeft voor de hoogte van de vloer. 

Bodem kruipruimte isoleren

Wanneer de kruipruimte hoog genoeg is kun je er ook voor kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Het nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren van de kruipruimte. Een voordeel is dat de kruipruimte minder vochtig wordt waardoor er ook minder vocht de woning in kan stromen.

Vervanging door geïsoleerde vloer

In sommige situaties is het vervangen van de hele vloer een goede optie, bijvoorbeeld als je een houten vloer hebt met houtrot of als de bestaande vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Je kunt de vloer vervangen door een geïsoleerde balkenbroodjesvloer (renovatievloer). Een balkenbroodjesvloer bestaat uit balken (liggers) die in of tegen de dragende muren worden bevestigd. Tussen de liggers worden tempex elementen geplaatst. Dit zorgt er voor dat deze vloeren zeer goed isoleren. Hierover wordt beton gestort of worden op de balken platen gemonteerd. Daarna wordt de vloer verder afgewerkt. 

Een alternatief is het aanbrengen van een nieuwe vloer op de bodem van de kruipruimte. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte en de gewenste hoogte van de bovenkant van de vloer wordt eerst een laag schoon zand aangebracht. Deze moet goed worden aangetrilt, zodat de vloer later niet gaat verzakken. Vervolgens wordt er één of meerder lagen drukvaste isolatieplaten aangebracht met daaroverheen een betonnen vloer. Tot slot wordt, als de betonnen vloer voldoende gedroogd is, een dekvloer aangebracht. Eventueel voorzien van vloerverwarming. 

De laatste mogelijkheid is schuimbeton. Schuimbeton is een lichte betonsoort die tegelijkertijd goed isoleert. Schuimbeton wordt als vloeibare massa door het bedrijf vanuit een speciale vrachtwagen direct op de bodem van de kruipruimte gespoten, totdat de hoogte precies klopt. Daarna wordt de vloer afgewerkt door een dekvloer. Eventueel voorzien van vloerverwarming.

Vervanging van de begane grondvloer is wel ingrijpend omdat alles wat op de vloer staat verwijderd moet worden.

Niek liet zijn hele vloer vervangen en koos gelijk voor vloerverwarming. Lees over zijn ervaring.

Houten vloer isoleren

Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de houten balken aan. Vaak worden hiervoor stevige isolatieplaten gebruikt, omdat die minder doorbuigen. Deze worden iets te ruim op maat gemaakt, zodat ze goed klem komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen onderuit zakken worden onder het isolatiematerieel latten, spandraden of schroeven gebruikt. Latten en spandraden bevestig je onder de vloerbalken en schroeven in de zijkant. Gebruik wel vochtbestendige materialen ook voor de bevestiging, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en schroeven van roestvast staal (RVS). Houten vloeren isoleren kan ook met ander isolatiemateriaal, zoals folie isolatie en PUR-schuim. 

Betonnen vloer isoleren

Ga je een betonvloer isoleren, dan kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. Zorg er wel voor dat het bevestigingsmateriaal vochtbestendig is, bijvoorbeeld door gewolmaniseerde latten en RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken.

man pakt isolatiemateriaal

Verduurzamen met vloerisolatie

Zit je nog met vragen en wil je meer weten over vloerisolatie voordat je er aan begint?

Download het e-book

Wat kost vloerisolatie en wat levert het op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat vloer -en bodemisolatie kosten en wat het oplevert.

Vloerisolatie onder niet-geïsoleerde vloerEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten2.2502.3503.0004.500
Subsidie5305507001.000
Gasbesparingm3/j80130170250
Besparing bij gasprijs 1,20 euro/m3€/j100160200300
Besparing bij gasprijs 3 euro/m3€/j250390500750
BodemisolatieEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten2.3002.4003.1004.500
Subsidie290300380550
Gasbesparingm3/j60100120180
Besparing bij gasprijs 1,20 euro/m3€/j5005506001.300
Besparing bij gasprijs 3 euro/m3€/j1.3001.3001.4003.100

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. De besparingen in euro zijn berekend met twee gasprijzen.

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

[object Object]

Hoe kies je isolatiemateriaal voor vloerisolatie?

Eerder las je al welk isolatiemateriaal geschikt is voor vloerisolatie. De keuze voor isolatiemateriaal kun je bepalen aan de hand van een goede isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een R-waarde en is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Een hoge isolatiewaarde betekent dat het materiaal goed isoleert.

Overzicht veelgebruikte isolatiematerialen (pdf)

Hedwig en Willem Jan kozen voor vloerisolatie met folie isolatie. Lees over hun ervaring.

Waar let je op als je de vloer gaat isoleren?

Kies bij de uitvoering van vloerisolatie eerst of je zelf aan de slag wilt gaan of dat je het liever uitbesteedt aan een deskundig vloerisolatiebedrijf. Wil je gebruikmaken van PUR-schuim? Besteedt goede vloerisolatie dan altijd uit aan een gecertificeerd bedrijf. Daarnaast zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden voordat je de vloer gaat (laten) isoleren:

Check op gebreken zoals houtrot en betonrot

Controleer houten vloeren op houtrot en betonnen vloeren op roestende wapening (betonrot). Vervang rottende vloerdelen en balken voordat je de vloer isoleert. Laat in het geval van betonrot de vloer controleren door een deskundige.

Ventilatie

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) zonder voldoende isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Een voordeel van vloerisolatie is dat er minder vocht vanuit de kruipruimte de woning in komt. Dit heeft een positief effect op de vochthuishouding van de woning. Zorg er wel voor dat de woning nog steeds goed wordt geventileerd.

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid geeft in procenten aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van wat maximaal mogelijk is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit is meetbaar met een hygrometer. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe meer grammen waterdamp de lucht bevat. Het voordeel van het isoleren van de begane grondvloer is dat het vocht vanuit de kruipruimte, afhankelijk van de isolatiemethode, minder makkelijk in de woning kan komen, waardoor er een beter binnenklimaat ontstaat.

Koudebrug

Een koudebrug ontstaat op de plek waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. Het aanwezige vocht in de binnenlucht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken. Een kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. De buitentemperatuur is in dit geval de temperatuur in de kruipruimte. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid.

Ervaringsverhalen vloerisolatie

Van plan om zelf je vloer te isoleren, maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Mark en David gingen je voor en delen hun ervaring.

Is er overlast bij vloerisolatie?

Of er overlast is bij de uitvoering is afhankelijk van het type vloerisolatie. Het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde geeft relatief weinig overlast. Het uitvoerende bedrijf brengt de isolatie aan via het kruipluik. Deze ligt meestal direct achter de voordeur. Bij het aanbrengen van PUR-schuim mogen bewoners uit voorzorg twee uur niet aanwezig zijn in de woning. Vervanging van de begane grondvloer of isoleren aan de bovenzijde geeft overlast. Alles wat op de vloer staat moet verwijderd worden en later, als de vloer geïsoleerd is weer (terug)geplaatst worden.

Aandachtspunten vloerisolatie

 • Ben je lid van Vereniging Eigen Huis, dan kun je isoleren met ledenkorting
 • Laat je de vloer isoleren met PUR-schuim of EPS korrels, kies voor een bedrijf met een Venin certificering.
 • Besteed je vloerisolatie uit aan een klusbedrijf, check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven (VLOK).
 • Ga je isoleren, los dan eerst gebreken op, zoals lekkages. Als isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
 • Je kunt een houten vloer isoleren met PUR-schuim als de vloer constructie daarvoor geschikt is.
 • Lees het TNO onderzoek naar het gebruik van PUR.

TNO-rapport PUR-schuim (pdf)

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

Kruipruimte isolerenHouten vloer isolerenDakisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube