Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Vloerisolatie

Vloerisolatie voorkomt een koude vloer en zorgt bijna meteen voor warmere voeten. Wat is de beste vloerisolatie voor jouw type vloer en hoe pak je het aan? Lees en leer meer over vloerisolatie.

kind speelt op vloer

De voordelen van vloerisolatie

Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt nemen en je vloer nog goede isolatie mist is het verstandig om deze te isoleren. Vloerisolatie voorkomt koude voeten en levert een energiebesparing op. Daarnaast komt de vochtige lucht vanuit de kruipruimte minder makkelijk de woning in.

Wanneer kies je voor vloerisolatie?

Woningen die gebouwd zijn vanaf 1983 zijn al voldoende geïsoleerd. Is jouw woning ouder dan 1983, dan is de kans groot dat de woning nog geen vloerisolatie heeft. Vloerisolatie is de moeite waard en een kleine ingreep wanneer jouw woning over een kruipruimte beschikt.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Vloerisolatie in 7 minuten

In deze video vertelt onze bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving je alles wat je wilt weten over isoleren. Hij legt onder andere uit wat de kosten en opbrengsten van vloerisolatie zijn en hoe je het aanpakt.

Kosten vloerisolatie

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat vloer -en bodemisolatie kosten en wat je ermee bespaart.

Vloerisolatie onder niet-geïsoleerde vloerEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.9502.0502.6003.800
Subsidie5305507001.000
Gasbesparingm3/j80130170250
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j120190240360
BodemisolatieEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten2.3002.4003.0004.500
Subsidie290300380550
Gasbesparingm3/j60100120180
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j80140180260

De kosten en de subsidie zijn een schatting (april 2024). Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen.

Bron: Milieu Centraal

Tip! Vloerisolatie met korting

Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je vloer laten isoleren via onze partner Pluimers. Je ontvangt dan tot 10% korting.

Betrouwbare vakspecialisten
Offerte op maat
Tot 10% korting
Bekijk aanbod

Vloerisolatie financieren: subsidies en leningen

Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten voor het verduurzamen van je woning.

Subsidies bij vloerisolatie

Wanneer je voor vloerisolatie kiest kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo geldt er een minimum voor het te isoleren oppervlakte. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de oppervlakte en of je één of meer isolatiemaatregelen neemt. Let op! Sommige isolatiemaatregelen worden gezien als één maatregel. Bijvoorbeeld een combinatie van vloer -en bodemisolatie. 

Lees meer over subsidie voor isolatie

Hedwig: “De Speedcomfort, die we in 2021 kochten, kostte € 60 en heeft zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Eén exemplaar is genoeg voor de hele huiskamer.”

Ervaringsverhaal: vloerisolatie jaren 20 woning

Hedwig en Willem Jan lieten de vloer van hun woning aan de onderzijde isoleren. Benieuwd hoe ze dit aanpakten? 

Lees meer over hun ervaring

Vloer isoleren: zo pak je het aan

Van het kiezen van het juiste isolatiemateriaal tot het aanbrengen van de isolatie. Zo pak je het aan.

1. Welk isolatiemateriaal kies je?

Wanneer je vloerisolatie laat aanbrengen zijn er meerdere opties. Zo kun je de bovenkant of de onderkant van de vloer isoleren om zo te voorkomen dat er warmte verloren gaat. 

Bovenkant vloer isoleren

Wanneer je de vloer wilt isoleren en je geen kruipruimte hebt of deze niet bereikbaar is, kun je vloerisolatie aan laten brengen bovenop de vloer. Houd er rekening mee dat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt, afhankelijk van de dikte van de isolatielaag. Deuren moeten worden aangepast en de eerste traptrede wordt lager. Ook de hoogte van het plafond wordt lager. Meestal is hierdoor de dikte van het isolatiemateriaal beperkt. Vaak wordt voor isolatie aan de bovenzijde gekozen in combinatie met vloerverwarming.

Om de bovenzijde van de vloer te isoleren wordt er meestal gebruik gemaakt van kunststof platen, bijvoorbeeld tempex of XPS. Dit isolatiemateriaal is voldoende drukvast om het gewicht te kunnen dragen van wat op de vloer komt te staan. Baksteen of betonnen vloeren zijn aan de bovenzijde meestal afgewerkt met een (cementen) dekvloer. Je kunt ervoor kiezen deze eerst te verwijderen waardoor het isoleren minder gevolgen heeft voor de hoogte van de vloer. 

Onderzijde vloer isoleren

De onderzijde van een begane grondvloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. 

Lees meer over isolatiematerialen

Overzicht veelgebruikte isolatiematerialen (pdf)

Bodem kruipruimte isoleren

Wanneer de kruipruimte hoog genoeg is kun je er ook voor kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Het nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren van de kruipruimte. Een voordeel is dat de kruipruimte minder vochtig wordt waardoor er ook minder vocht de woning in kan stromen.

Lees meer over kruipruimte isoleren

2. Wat voor vloer wil je isoleren?

De aanpak voor vloerisolatie verschilt per type vloer. Hieronder vind je meer informatie.

Houten vloer isoleren

Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de houten balken aan. Vaak worden hiervoor stevige isolatieplaten gebruikt, omdat die minder doorbuigen. Deze worden iets te ruim op maat gemaakt, zodat ze goed klem komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen onderuit zakken worden onder het isolatiematerieel latten, spandraden of schroeven gebruikt. Latten en spandraden bevestig je onder de vloerbalken en schroeven in de zijkant. Gebruik wel vochtbestendige materialen ook voor de bevestiging, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en schroeven van roestvast staal (RVS). Houten vloeren isoleren kan ook met ander isolatiemateriaal, zoals folie isolatie en PUR-schuim. 

Lees meer over houten vloeren isoleren

Betonnen vloer isoleren 

Ga je een betonvloer isoleren, dan kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. Zorg er wel voor dat het bevestigingsmateriaal vochtbestendig is, bijvoorbeeld door gewolmaniseerde latten en RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken.

Kind speelt met blote voeten op de grond

Gratis e-book Vloerisolatie

Zit je nog met vragen en wil je meer weten over vloerisolatie voordat je er aan begint? We hebben alles voor je op een rijtje gezet in ons gratis e-book.

Van voorbereiding tot installatie
Voor- en nadelen isolatiematerialen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

Aandachtspunten vloerisolatie

1. Controleer betrouwbaarheid klusbedrijven

2. Check op gebreken 

Controleer houten vloeren op houtrot en betonnen vloeren op roestende wapening (betonrot). Vervang rottende vloerdelen en balken voordat je de vloer isoleert. Laat in het geval van betonrot de vloer controleren door een deskundige. Wees ook scherp op lekkages. Als isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.

3. Voorkom een koudebrug

Een koudebrug ontstaat op de plek waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. Het aanwezige vocht in de binnenlucht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken. Een kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. De buitentemperatuur is in dit geval de temperatuur in de kruipruimte.

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Heb je toch nog vragen? Bekijk hier alle veelgestelde vragen en antwoorden over vloerisolatie.

Ook interessant in kennisbank

Kan een houten vloer worden geïsoleerd met purschuim?

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

Kruipruimte isolerenHouten vloer isolerenDakisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube