Voor VvE'sContact

Snel naar

Hoe kun je de vloer isoleren?Vloerisolatie kosten Wat levert vloerisolatie op?Aandachtspunten vloerisolatie
BackIsoleren en ventileren

Vloerisolatie

De vloer isoleren is zo’n klus waarvan je nooit spijt krijgt – bijna meteen warme voeten en het scheelt op de energierekening. Hoe kun je vloerisolatie aanpakken, wat kost het en wat levert het op?

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken
Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Hoe kun je de vloer isoleren? 

Onderzijde vloer isoleren

De onderzijde van een begane grondvloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. 

Er is veel discussie over het gebruik van PUR-schuim als vloerisolatie vanwege eventuele gezondheidsrisico's.

Houten vloer isoleren

Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan. Vaak worden hiervoor stevige isolatieplaten gebruikt, omdat die minder doorbuigen. Deze worden iets te ruim op maat gemaakt, zodat ze goed klem komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen onderuit zakken worden onder het isolatiematerieel latten, spandraden of schroeven gebruikt. Latten en spandraden bevestig je onder de vloerbalken en schroeven in de zijkant. Gebruik wel vochtbestendige materialen ook voor de bevestiging, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en schroeven van roestvast staal (RVS). Alternatieven voor isolatieplaten zijn folie isolatie en PUR-schuim. Let op! Er zitten risico's verbonden aan het isoleren van een houten vloer met PUR-schuim.

Bovenzijde vloer isoleren

Heb je geen kruipruimte of is deze niet bereikbaar, dan kun je de bovenzijde van de vloer isoleren. Dit is wel ingrijpend omdat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt, afhankelijk van de isolatiedikte. Deuren moeten worden aangepast en de eerste traptrede wordt lager. Ook de hoogte van het plafond wordt lager. Meestal is hierdoor de dikte van het isolatiemateriaal beperkt. Vaak wordt voor isolatie aan de bovenzijde gekozen in combinatie met vloerverwarming. Om de bovenzijde van de vloer te isoleren wordt er doorgaans gebruik gemaakt van kunststof isolatieplaten, bijvoorbeeld tempex of XPS die voldoende drukvast zijn om het gewicht te kunnen dragen van wat op de vloer komt te staan. Steenachtige vloeren (beton en baksteen) zijn aan de bovenzijde meestal afgewerkt met een (cementen) dekvloer. Het kan een optie zijn die eerst te verwijderen, waardoor het isoleren  minder gevolgen heeft voor de hoogte van de vloer. 

Bodem van de kruipruimte isoleren

Je kunt ook kiezen voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Een voordeel is dat er minder vocht in huis komt.  

Vervanging door geïsoleerde vloer

In sommige situaties is vervanging van de vloer een goede optie, bijvoorbeeld als je een houten vloer hebt met houtrot of als de bestaande vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Je kunt de vloer vervangen door een geïsoleerde balkenbroodjesvloer (renovatievloer). Een balken broodjevloer bestaat uit balken (liggers) die in of tegen de dragende muren worden bevestigd. Tussen de liggers worden tempex elementen geplaatst. Dit zorgt er voor dat deze vloeren zeer goed isoleren. 

Een alternatief is het aanbrengen van een nieuwe vloer op de bodem van de kruipruimte. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte en de gewenste hoogte van de bovenkant van de vloer wordt eerst een laag schoon zand aangebracht. Deze moet goed worden aangetrilt, zodat de vloer later niet gaat verzakken. Vervolgens wordt er één of meerder lagen drukvaste isolatieplaten aangebracht met daaroverheen een betonnen vloer. Tot slot wordt, als de betonnen vloer voldoende gedroogd is een dekvloer aangebracht, eventueel voorzien van vloerverwarming. 

De laatste mogelijkheid is schuimbeton. Schuimbeton is een lichte betonsoort die tegelijkertijd goed isoleert. De schuimbeton wordt als vloeibare massa, door het bedrijf vanuit een speciale vrachtwagen direct op de bodem van de kruipruimte gespoten totdat de hoogte precies klopt. Daarna wordt de vloer afgewerkt door een dekvloer, eventueel voorzien van vloerverwarming.

man pakt isolatiemateriaal

Verduurzamen met vloerisolatie

Zit je nog met vragen en wil je meer weten over vloerisolatie voordat je er aan begint?

Download het e-book

Vloerisolatie kosten 

De kosten voor het isoleren van de vloer zijn € 1.500 tot € 2.900. De kruipruimte isoleren kost € 1.100 à € 1.200. Houd er rekening mee dat de vloerisolatie kosten afhankelijk zijn van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. Daarnaast is het afhankelijk van of je het zelf gaat doen of uitbesteedt en of je in aanmerking komt voor subsidie. Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

Wat levert vloerisolatie op? 

Type woningKostenSubsidieBesparing per jaar*Besparing op CO2 per jaar
Tussenwoning€ 1.500€ 310€ 315500 kilo
Hoekwoning€ 1.500€ 320€ 325550 kilo
2 onder 1 kap€ 1.900€ 400€ 415700 kilo
Vrijstaand€ 2.900€ 600€ 6251.000 kilo

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. 

Aandachtspunten vloerisolatie

 • Ben je lid van Vereniging Eigen Huis, dan kun je isoleren met ledenkorting
 • Laat je de vloer isoleren met PUR-schuim of EPS korrels, kies voor een bedrijf met een Venin certificering.
 • Besteed je vloerisolatie uit aan een klusbedrijf, check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven (VLOK).
 • Ga je isoleren, los dan eerst gebreken op, zoals lekkages. Als isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
 • Je kunt een houten vloer isoleren met PUR-schuim als de vloer constructie daarvoor geschikt is.
 • Lees het TNO onderzoek naar het gebruik van PUR.

TNO-rapport PUR-schuim (pdf)

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

DakisolatieGevelisolatieSpouwmuurisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube