Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Strengere maatregelen voor gebruik purschuim

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil vanaf 1 januari 2024 strengere regels opnemen in het Bouwbesluit om de veilige verwerking van purschuim te verbeteren. Dit is één van de aanbevelingen uit het onderzoek van Royal Haskoning die de minister overneemt.   

Purschuimisolatie wordt vaak gebruikt voor het na-isoleren van daken of vloeren. Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning deed in de eerste helft van dit jaar, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, onderzoek naar veronderstelde gezondheidsrisico’s van purschuim voor woningisolatie. De minister wil een aantal aanbevelingen uit het onderzoeksrapport overnemen of verder laten onderzoeken. Het gaat om de volgende punten: 

  • Om het risico op gezondheidsklachten verder te verkleinen, wil hij aanvullende eisen in het Bouwbesluit opnemen.
  • De minister wil samenwerking stimuleren tussen betrokken partijen en de betreffende ministers om de informatievoorziening verder te verbeteren, zowel richting consumenten als richting werknemers en artsen.
  • Hij wil de branche aansporen om tot een betere klacht- en schadeafhandeling te komen. Dit geldt voor nieuwe en bestaande gevallen.
  • In samenspraak met de branche wil hij onderzoek doen naar onder meer maatregelen ter voorkoming van blootstelling en milieueffecten van gespoten purschuim.

Een extra verplichte certificering is volgens de minister overbodig. Dit had het Kennisplatform Gespoten PURschuim wel graag gewild.   

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis vindt dat er nieuwe maatregelen moeten komen zodra er gegronde twijfels aan het licht komen over de werkwijze van bedrijven en het toezicht hierop. De vereniging is, in tegenstelling tot minister De Jonge, een voorstander van een verplichte certificering van alle bedrijven die purschuim aanbrengen. Ze sluit zich aan bij het standpunt van het Kennisplatform Gespoten PURschuim. Huiseigenaren moeten er zonder meer van uit kunnen gaan dat bedrijven zich aan de richtlijnen houden. Daarnaast is een goede voorlichting richting de consument belangrijk. 

Tags

Wonen-Onderhoud

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube