Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Onderhoud cv-ketel alleen nog door gecertificeerde installateur

Vanaf 1 april mogen alleen gecertificeerde installateurs nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels en andere gasverbrandingstoestellen. Woningeigenaren zijn verplicht een vakman met de juiste papieren in te schakelen.

Deze zogenoemde gasketelwet moet het aantal ongevallen met koolmonoxide terugdringen. Aanleiding is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Daaruit bleek dat een groot deel van deze ongevallen komt door ondeskundig handelen van installateurs. In Nederland vallen jaarlijks minstens 5 à 10 doden en raken enkele honderden mensen gewond door koolmonoxidevergiftiging.

Wat houdt de wet in

De verplichte certificering geldt voor installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels, geisers, boilers, gashaarden en gaskachels. Om certificering te krijgen, moet een installateur een opleiding volgen. Zowel de individuele installateur als het bedrijf waarvoor hij werkt moet zijn gecertificeerd.

Verplichting voor huiseigenaar

Volgens de nieuwe wet hebben huiseigenaren de plicht een installateur in te schakelen die over de juiste certificering beschikt. Dit geldt ook voor appartementseigenaren, dan ligt die verantwoordelijkheid vaak bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). In het Register gasverbrandingsinstallaties is te zien welke bedrijven gecertificeerd zijn. Verder zijn gecertificeerde installateurs te herkennen aan het logo hieronder. De vakman die langskomt, moet een (digitale) legitimatie met dit logo bij zich hebben.

CO-vrij logo_liggend_Specimen.png

Wat vindt Vereniging Eigen Huis

De vereniging vindt het goed dat de eisen voor werkzaamheden aan cv-ketels en andere gasverbrandingstoestellen strenger worden. Het is belangrijk dat installatie, onderhoud of reparatie goed en veilig gebeuren, zodat het aantal slachtoffers van koolmonoxide afneemt. De nieuwe certificering mag alleen niet tot een tekort aan installateurs en hogere prijzen leiden. Dit kan er namelijk toe leiden dat huiseigenaren onderhoud of reparatie uitstellen of helemaal niet laten uitvoeren, met onveilige situaties tot gevolg. De overheid en de branche moeten daarom goed monitoren dat er na 1 april voldoende gecertificeerde installateurs zijn.

Meer over onderhoud cv-installatie

Ook interessant in kennisbank

Hoe vaak moet mijn cv-ketel onderhouden worden?

Tags

HuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube