Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Klimaatrisico’s steeds belangrijker voor huiseigenaren

Als klimaatrisico’s zoals funderingsschade worden meegenomen in het vaststellen van huizenprijzen, zou de totale waardevermindering van woningen kunnen oplopen tot € 325 miljard. Dat is ongeveer 10% van de totale woningwaarde van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van taxatiebureau Calcasa.

Huiseigenaren kunnen zich niet verzekeren tegen klimaatrisico’s als funderingsschade, overstromingen of natuurbranden, waardoor zij de gevolgen zelf moeten betalen. Die kosten liggen volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gemiddeld rond € 54.000. De AFM vindt daarom dat klimaatrisico’s meegenomen moeten worden in de waardebepaling en dus de prijzen van woningen. 

Dit rapport betekent niet dat ieders huis daadwerkelijk in waarde daalt, benadrukt belangenbehartiger Simon Vrijsen: “Of je eigen huis in waarde zou kunnen dalen, hangt af van de lokale situatie en welke maatregelen er genomen zijn tegen bijvoorbeeld wateroverlast of funderingsschade. Voor veel mensen is waardedaling helemaal niet aan de orde, maar het is goed als er meer bewustzijn komt.”

Informeren en verzekeren

De informatievoorziening over funderingsschade en overstromingsrisico's voor potentiële huizenkopers kan een stuk beter, vindt Vrijsen: “Het is belangrijk dat de verkoper en makelaar alle beschikbare informatie over funderingsrisico’s en andere problemen delen met potentiële kopers. Daarnaast heeft de koper natuurlijk ook zelf een onderzoeksplicht. Vervolgens kun je zelf beslissen het risico te nemen, nader onderzoek te laten doen of zelfs af te zien van de aankoop.”

Het is daarnaast belangrijk dat er met meer urgentie wordt gekeken naar de mogelijkheid voor huiseigenaren om zich te verzekeren tegen overstromingsrisico's. Vrijsen: “Er wordt al jaren door verzekeraars en de overheid gepraat over een dekking tegen overstromingsrisico’s, maar daar zijn nog steeds geen afspraken over gemaakt.”

Klimaatlabel 

De AFM opperde eerder het idee van een verplicht klimaatlabel, waarmee zowel de koper als hypotheekverstrekker voorafgaand aan de woningaankoop inzicht krijgen in de risico's rondom funderingsschade en overstromingen. Vereniging Eigen Huis heeft bedenkingen bij de uitvoerbaarheid van zo’n label, omdat veel informatie over individuele huizen simpelweg niet beschikbaar is. Vrijsen: “Een gebiedsindicatie kan dan verkeerde informatie geven, die wel van invloed is op de waarde van je huis. Geef in plaats daarvan eigenaren advies op maat hoe de woning aan te passen om het risico op bijvoorbeeld funderingsschade of wateroverlast te beperken.”

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube