Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Informatie funderingsrisico belangrijk, Eigen Huis kritisch over klimaatlabel

Financieel toezichthouder AFM dringt aan op meer en betere informatie over overstromingsrisico's en funderingsschade voor woningkopers en huiseigenaren. AFM oppert daarbij het idee van een verplicht klimaatlabel, waarmee zowel de koper als hypotheekverstrekker voorafgaand aan de woningaankoop inzicht krijgen in de risico's met betrekking tot mogelijk funderingsherstel en overstromingen. Vereniging Eigen Huis onderschrijft het belang van tijdige informatievoorziening, maar is kritisch over de verplichting van een klimaatlabel.  

Er is duidelijk ruimte voor verbetering in de informatievoorziening over funderingsschade en overstromingsrisico's voor potentiële huizenkopers. Het is belangrijk dat de verkoper en de makelaar alle bekende en beschikbare informatie over funderingsrisico’s en problemen delen met potentiële kopers. Aanvullend heeft de koper ook een eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of de woning zich bevindt in een gebied waar funderingsproblemen of overstromingen bekend zijn. Op basis van deze informatie kan een koper beslissen het funderingsrisico te nemen, nader onderzoek te doen of zelfs af te zien van de aankoop. 

Het is daarnaast van belang dat er met meer urgentie wordt gekeken naar de mogelijkheid voor huiseigenaren om zich te verzekeren tegen overstromingsrisico's. Al jaren wordt er door verzekeraars en de overheid gepraat over een dekking tegen overstromingsrisico’s, maar hierover zijn nog steeds geen afspraken gemaakt. 

Kritisch over verplichting klimaatlabel 

Vereniging Eigen Huis is niet enthousiast over de invoering van een verplicht klimaatlabel. Het risico van funderingsproblemen of overstromingen kan niet eenvoudigweg worden gegeneraliseerd op het niveau van gebieden of wijken. Over de kwaliteit van de funderingen van individuele woningen is veel informatie niet beschikbaar. In lagergelegen delen van Nederland en op veen- en kleigrond kan er sprake zijn van een verhoogd risico, maar als individuele huiseigenaren maatregelen hebben genomen, kan een gebiedsindicatie onjuiste informatie geven. Dit heeft consequenties voor de waarde van de woning, zowel voor de eigenaar die ook verkoper kan zijn, als voor de bank die de hypotheek verstrekt. Daarnaast zijn er grote delen van Nederland waar funderingsproblemen en overstromingsrisico’s nauwelijks voorkomen. De verplichting van een algemeen klimaatlabel zou heel veel huiseigenaren onnodig op kosten jagen.  

Motie eerlijke kostenverdeling funderingsschade 

Op 26 oktober heeft de Tweede Kamer, met steun van de minister, een motie aangenomen om te onderzoeken hoe de kosten van funderingsschade op een redelijke manier kunnen worden verdeeld tussen huiseigenaren, (lokale) overheid en waterschappen. Vereniging Eigen Huis lobbyde actief voor het indienen van de motie en is erg blij dat er nu werk wordt gemaakt van een eerlijkere kostenverdeling. 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube