Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Met zonnepanelen verlaag je jouw energierekening en draag je een steentje bij aan een beter milieu. Maar hoeveel zonnepanelen heb je precies nodig? Wij hebben de factoren op een rij gezet waarmee je rekening moet houden.

man en vrouw staan op straat

1. Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak?

De eerste factor is natuurlijk hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Een zonnepaneel is ongeveer 115 bij 175 centimeter groot. Om zonnepanelen te kunnen leggen, moet je dak wel vrij zijn. Op plekken met ramen, pijpen of andere obstakels kun je geen panelen leggen. Ook is het belangrijk dat de panelen niet in de schaduw liggen, bijvoorbeeld door bomen. Panelen die een gedeelte van de dag in de schaduw liggen, hoeven geen probleem te zijn zolang je de juiste omvormer gebruikt.

Op een schuin dak leg je de panelen zo veel mogelijk aaneengesloten met dezelfde hellingshoek als het dak. Zonnepanelen op een plat dak worden met behulp van een frame schuin op het dak geplaatst. Bij een oriëntatie op het zuiden gebeurt dat in rijen achter elkaar, waarbij de zonnepanelen op enige afstand van elkaar liggen om onderlinge schaduw te voorkomen. Ze kunnen ook twee aan twee schuin tegen elkaar worden geplaatst, gericht op het oosten en/of westen. Bij een oost-west-opstelling kunnen er meer panelen geplaatst worden per vierkante meter dakoppervlak. Je leverancier kan adviseren wat de beste opstelling is.

Lees meer: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

2. Wat is je budget?

Misschien een beetje een open deur, maar hoeveel panelen je kunt nemen is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Dit is wat zonnepanelen momenteel kosten:


6 panelen10 panelen18 panelen
Kosten€ 3.200€ 5.000€ 8.000

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van de panelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. Bron: Milieu Centraal.

Heb je onvoldoende eigen geld hebt om zonnepanelen te kopen? Dan is het vaak mogelijk om hiervoor geld te lenen bij je hypotheekverstrekker of het Nationaal Warmtefonds. Ook geven sommige gemeenten er subsidie op.

Lees meer over kosten zonnepanelen en zonnepanelen financieren.

3. Je elektriciteitsverbruik

Het aantal benodigde zonnepanelen kun je ook bepalen door te kijken naar je jaarlijkse energieverbruik. De komende jaren mag je de zonne-energie die je zelf niet verbruikt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, aftrekken van de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dit heet de salderingsregeling. Uitgaande van deze regeling is het gunstig als je zonnepanelen in een jaar ongeveer evenveel opwekken als dat je jaarlijks verbruikt. Hierdoor hoef je onderaan de streep (bijna) niks te betalen met uitzondering van de vaste kosten. Houd er wel rekening mee dat steeds meer energieleveranciers terugleverkosten rekenen voor stroom die je teruglevert aan het net.

Ga je in de toekomst een elektrische auto of warmtepomp nemen? Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van het aantal panelen. Meer opwekken dan je zelf verbruikt is minder aantrekkelijk, omdat je voor de extra stroom een terugleververgoeding krijgt. Deze is veel lager dan het bedrag dat je terugkrijgt bij het salderen.

zonnepanelen adviseur geeft uitleg aan man en vrouw aan tafel

4. Wattpiek en afmetingen van de zonnepanelen

Als je weet hoeveel stroom je wilt opwekken, kun je vervolgens ook kijken naar het vermogen van de zonnepanelen. Of met andere woorden: naar hoeveel stroom ze maximaal kunnen opwekken. Dit is immers ook bepalend voor hoeveel panelen je nodig hebt. Het vermogen van zonnepanelen wordt aangegeven in wattpiek (Wp). Nieuwe zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van zo'n 425 Wp. In Nederland levert 1 Wp jaarlijks zo’n 0,9 kWh elektriciteit op bij een ideale ligging. Dit houdt in: de zonnepanelen zijn gericht op het zuiden en hebben een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Een paneel met een vermogen van 425 Wp levert dus ongeveer 425 x 0,9 kWh = 382,5 kWh per jaar op. Bij andere windrichtingen of hellingshoek is het iets lager (zie infographic).

Infographic over invloed oriëntatie en hellingshoek op werking zonnepanelen

Wil je zonnepanelen echt goed vergelijken? Kijk dan niet alleen naar het vermogen maar ook naar de afmetingen. Het kan best zijn dat zonnepaneel a een groter vermogen heeft dan zonnepaneel b, maar ook grotere afmetingen en daardoor een lager vermogen per vierkante meter. Het vermogen per vierkante meter bereken je door de oppervlakte (lengte x breedte) te delen door het vermogen. Daarnaast kan het zo zijn dat de afmetingen bepalend zijn voor hoeveel panelen er op je dak passen. Houd dus ook hier rekening mee en laat je er goed over adviseren door de leverancier.

Lees meer over werking en stroomopwek zonnepanelen

Rekenvoorbeeld: aantal zonnepanelen berekenen op basis van stroomverbruik en vermogen

Stel, jij en je gezinsleden verbruiken samen 4.500 kWh per jaar. (Dit is het jaarlijks stroomverbruik van een gemiddeld huishouden van vier personen.) Je koopt panelen met een vermogen per zonnepaneel van 425 Wattpiek. De verwachte jaaropbrengst is 425 x 0,9 = 382 kWh op. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is 4.500 : 382 = 12 panelen.

5. Toekomstige ontwikkelingen

Er zijn verschillende ontwikkelingen waardoor de afweging van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in de toekomst mogelijk anders wordt. Ten eerste rekenen steeds meer energieleveranciers een terugleverheffing voor het terugleveren van stroom. Daarnaast blijft de salderingsregeling de komende jaren bestaan, maar het zou kunnen dat deze in de toekomst alsnog wordt afgebouwd. Door dit soort ontwikkelingen ziet de rekensom voor het benodigde aantal zonnepanelen er straks misschien anders dan nu met de salderingsregeling. Hoe precies, is op dit moment nog niet te zeggen. Naast de grootte van je dak en je jaarlijkse elektriciteitsverbruik worden de volgende factoren dan waarschijnlijk wel belangrijker:

  • hoogte terugleververgoeding
  • eventuele terugleverkosten
  • hoeveelheid stroom van je zonnepanelen die je zelf direct gebruikt

Tip! Doe de dakcheck

Wil je berekenen hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoeveel van je jaarlijkse stroomverbruik je hiermee dekt? Dat doe je snel en eenvoudig met onze dakcheck.

Naar de dakcheck

Ook interessant

Zonnepanelen wel of niet schoonmaken?Hoe brandgevaarlijk zijn zonnepanelen?Zonnepanelen en je energiecontract

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube