Voor VvE'sContact
BackZonne-energie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt.

Update 10/02/2023

De Tweede Kamer stemde voor de afbouw van de salderingsregeling. Het is nu aan de Eerste Kamer om te beslissen of dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen. Wanneer de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigt is nog onduidelijk. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een langjarig perspectief moet komen om de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. Volgens de vereniging moeten de panelen binnen zeven jaar terugverdiend zijn en moet er een minimale terugleververgoeding worden vastgelegd. Daartoe roept de vereniging samen met de Woonbond, Aedes, VNG, en de Consumentenbond op. 

Lees ons nieuwsbericht

Prijs zonnepanelen

Wat kost een volledig zonnestroomsysteem, inclusief omvormer en installatie? Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de veilingprijzen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen (juni 2022). Bij de berekening is uitgegaan van panelen met een vermogen van 360 wattpiek. De genoemde besparing is haalbaar met panelen die op het zuiden zijn gericht en op een plat dak staan. In onderstaande voorbeelden is het stroomverbruik van de eigenaren hoger dan de opbrengst van de panelen.

10 panelen

 • Totaal vermogen: 3.600 wattpiek
 • Investering: € 5.014
 • Besparing eerste jaar: € 1.134 

12 panelen

 • Totaal vermogen: 4.320 wattpiek
 • Investering:  € 5.728
 • Besparing eerste jaar: € 1.361

16 panelen

 • Totaal vermogen: 5.760 wattpiek 
 • Investering: € 7.004
 • Besparing eerste jaar: € 1.814 

Alle prijzen zijn inclusief btw. Deze btw kun je terugvragen. Hoe je dat doet, lees je in het btw-stappenplan.

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen.pdf (pdf)

Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn, is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh.

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat. 

Vrijblijvend inschrijven

Rekenvoorbeeld van de opbrengst

Een zonnepanelensysteem gaat minimaal 25 jaar mee. Stel, je schaft een systeem aan met 10 panelen voor een bedrag van € 5.014 incl. btw. Je wekt hiermee gemiddeld 3.240 kWh per jaar op en je bespaart gemiddeld al € 1134. Ook kun je 21% btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst (in dit voorbeeld € 870). Jouw investering is binnen 4 jaar terugverdiend. Na deze 4 jaar, wek je nog zeker 21 jaar je eigen stroom op en zo bespaar je fors op je energiekosten. 

Let op: Prijzen o.b.v. 360 WP panelen. Besparingen o.b.v. gebruik 3.500kWh per jaar (gemiddeld huishouden). Berekening o.b.v. een zuidgeoriënteerd dak met hoek van 45 graden. Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. De kosten voor het vervangen van de omvormer na 10-12 jaar zijn niet meegenomen.  

Man fietst langs huizen met zonnepanelen

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

Salderen

Heb je zonnepanelen, dan gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveelheid stroom die je hebt gekocht. Deze verrekening heet salderen. 

Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie) per kilowattuur (kWh) als de prijs die je betaalt voor de stroom die je koopt. 

Let op! Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede Kamer heeft voor gestemd. De volgende horde is de Eerste Kamer. 

Uitspraak van de kantonrechter maart 2023: Salderen moet gebeuren op jaarbasis aangezien de wetgever jaarlijks salderen voor ogen heeft. Ook moeten kleingebruikers voor de op het net ingevoede elektriciteit precies hetzelfde tarief krijgen als voor de afgenomen elektriciteit. (zie uitspraak)

 • De elektriciteit die op het net wordt ingevoed, wordt in mindering gebracht op de elektriciteit die van het net wordt afgenomen. De kleinverbruiker hoeft daardoor geen leveringskosten, energiebelasting, ODE en btw te betalen voor zo ver deze afgenomen elektriciteit door de leverancier kan worden gesaldeerd met de op dat net ingevoede elektriciteit. (…)
 • Op deze wijze ontvangt de kleinverbruiker voor de ingevoede elektriciteit precies hetzelfde tarief (leveringskosten inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie (hierna ODE) en btw) als voor de onttrokken elektriciteit.’

Terugleververgoeding 

Als je over een jaar gezien meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier. Heb je een ouderwetse kilowattuurmeter met draaischijf, dan krijg je geen vergoeding voor de stroom die je op jaarbasis teruglevert. Deze meter kan niet verder dan 0 kWh terugdraaien. 

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Stel, je hebt een stroomverbruik van 1.500 kWh per jaar en je levert jaarlijks 2.000 kWh terug aan het stroomnet. Dan saldeer je 1.500 kWh per jaar en houd je 500 kWh over. Voor die 500 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Terugverdientijd 

Hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van het aantal panelen, hoe duur ze zijn en hoeveel stroom de panelen opwekken. Bekijk met de Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Let op! Met ingang van 1 januari 2023 geldt een 0% btw tarief op de levering en installatie van zonnepanelen. Alleen voor geïntegreerde zonnepanelen geldt het reguliere btw tarief van 21% als deze tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden opgeleverd. 


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ook interessant in kennisbank

Wat is salderen?Kan ik in de toekomst nog salderen?

Tags

FinanciënHuiseigenaarStarterVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

5 financiële vragen over zonnepanelen5 financiële vragen over zonnepanelen en WOZBtw-teruggave eerste set zonnepanelen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube