Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt.

Wat kosten zonnepanelen en wat levert het op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat zonnepanelen kosten en wat het oplevert.


Eenheid6 panelen10 panelen18 panelen
Kosten5.0007.50012.000
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst€/j7001.0001.600

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van de panelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Voor de besparing in euro's is dit jaar uitgegaan van een stroomprijs van € 0,70 cent per kWh en voor 2030 en later met € 0,25 per kWh. De berekening geldt voor zonnepanelen op het zuiden in een hoek van 36 graden. Uitgaande van een jaarlijks stroomverbruik van 3.300 kWh voor 6 tot 10 panelen en 3.800 kWh voor 18 panelen.

Bron: Milieu Centraal

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Rendement Zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de panelen
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
 • de kwaliteit van de panelen en de omvormer
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar

Btw terugvragen

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Per 1 januari 2023 betaal je geen btw meer voor de zonnepanelen op je woning. Alleen over de aanschaf van geïntegreerde zonnepanelen die worden meegeleverd met een nieuwbouwwoning blijf je 21% btw betalen. In dat laatste geval kun je de betaalde btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen.

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen (pdf)


Man fietst langs huizen met zonnepanelen

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

Salderen

Heb je zonnepanelen, dan gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveelheid stroom die je hebt gekocht. Deze verrekening heet salderen. 

Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie) per kilowattuur (kWh) als de prijs die je betaalt voor de stroom die je koopt. 

Let op! Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede Kamer heeft voor gestemd. De volgende horde is de Eerste Kamer. 

Terugleververgoeding 

Als je over een jaar gezien meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier. Heb je een ouderwetse kilowattuurmeter met draaischijf, dan krijg je geen vergoeding voor de stroom die je op jaarbasis teruglevert. Deze meter kan niet verder dan 0 kWh terugdraaien. 

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Stel, je hebt een stroomverbruik van 1.500 kWh per jaar en je levert jaarlijks 2.000 kWh terug aan het stroomnet. Dan saldeer je 1.500 kWh per jaar en houd je 500 kWh over. Voor die 500 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Terugverdientijd 

Hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van het aantal panelen, hoe duur ze zijn en hoeveel stroom de panelen opwekken. Bekijk met de Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ook interessant in kennisbank

Wat is salderen?Kan ik in de toekomst nog salderen?

Tags

FinanciënHuiseigenaarStarterVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

5 financiële vragen over zonnepanelenZelf opgewekte stroom gebruikenZonnepanelen en btw

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube